Impreza/ koktajle bezalkoholowe i smoothie

Kompot z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem

2 maja 2018 | Ostatnia aktualizacja: 13 maja 2019 przez Aleksandra

Pyszny wiosenny kompot z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem. To naprawdę świetna kombinacja smaków. Kardamonu nie czuć bardzo wyraźnie (można go pominąć, ale dodaje fajnej nuty smakowej). My pijemy ten kompot w sezonie na rabarbar na okrągło : ) Polecam zabrać na piknik!

Do posłodzenia kompotu użyłam ksylitolu – jest tak samo słodki jak cukier, różnica w smaku jest niewyczuwalna, a ma 40% mniej kalorii. Jest również zdrowszy. Możecie oczywiście dodać cukier (najlepiej trzcinowy lub brązowy) jeśli nie macie ksylitolu.

Polecam również lemoniadę arbuzową z miętą!

Kompot z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem

Jak zrobić kompot z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem:

Kompot z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem

Pyszny wiosenny kompot z rabarbaru.
Pin This Recipe!
Kompot z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem Rhubarb orange and cardamom lemonade
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 5 min
chłodzenie kompotu 30 min
całkowity czas 40 min
porcje 6 porcji
kalorie 50kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 500 g rabarbaru 3 duże łodygi
  • 1.5 litra wody
  • sok wyciśnięty z 1 małej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z ½ cytryny
  • skórka z ½ ekologicznej pomarańczy w całości, nie starta
  • 4 kapsułki kardamonu
  • 4 czubate łyżki ksylitolu lub do smaku, można też posłodzić cukrem

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Rabarbar umyć i pokroić w ok. 3 cm kawałki, kapsułki kardamonu lekko rozgnieść (tak, żeby się otworzyły), wycisnąć sok z 1 małej pomarańczy, ½ cytryny oraz uciąć duży kawałek skórki (w całości, z ok. ½ pomarańczy).
  • Wszystkie składniki dodać do dużego garnka, zalać wodą, dosłodzić do smaku (ksylitolem lub cukrem), zagotować na średnim ogniu, a potem na małym ogniu gotować kilka minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać.
  • Zdjąć z ognia i odstawić na ok. 30 minut (opcjonalnie, składniki się przegryzą i będzie lepiej smakować), następnie przecedzić przez sitko, wyciskając jak najwięcej płynu z miąższu.
  • Można podawać ciepłe lub z kostkami lodu.
  • Smacznego!
Rodzaj napoje bezalkoholowe
Kuchnia międzynarodowa, polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    robert
    6 maja 2018 o 15:26

    5 gwiazdek
    wyszedl pyszny, na pewno bede jeszcze robil

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      6 maja 2018 o 15:53

      super! bardzo się cieszę 🙂

    5 from 1 vote

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here