Pyszny wiosenny kompot z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem. To naprawdę świetna kombinacja smaków. Kardamonu nie czuć bardzo wyraźnie (można go pominąć, ale dodaje fajnej nuty smakowej). My pijemy ten kompot w sezonie na rabarbar na okrągło : ) Polecam zabrać na piknik!
Do posłodzenia kompotu użyłam ksylitolu – jest tak samo słodki jak cukier, różnica w smaku jest niewyczuwalna, a ma 40% mniej kalorii. Jest również zdrowszy. Możecie oczywiście dodać cukier (najlepiej trzcinowy lub brązowy) jeśli nie macie ksylitolu.
Polecam również lemoniadę arbuzową z miętą!
Jak zrobić kompot z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem:
Kompot z rabarbaru z pomarańczą i kardamonem
składniki
- 500 g rabarbaru 3 duże łodygi
- 1.5 litra wody
- sok wyciśnięty z 1 małej pomarańczy
- sok wyciśnięty z ½ cytryny
- skórka z ½ ekologicznej pomarańczy w całości, nie starta
- 4 kapsułki kardamonu
- 4 czubate łyżki ksylitolu lub do smaku, można też posłodzić cukrem
Would you like to save this?
wykonanie
- Rabarbar umyć i pokroić w ok. 3 cm kawałki, kapsułki kardamonu lekko rozgnieść (tak, żeby się otworzyły), wycisnąć sok z 1 małej pomarańczy, ½ cytryny oraz uciąć duży kawałek skórki (w całości, z ok. ½ pomarańczy).
- Wszystkie składniki dodać do dużego garnka, zalać wodą, dosłodzić do smaku (ksylitolem lub cukrem), zagotować na średnim ogniu, a potem na małym ogniu gotować kilka minut, aż rabarbar zacznie się rozpadać.
- Zdjąć z ognia i odstawić na ok. 30 minut (opcjonalnie, składniki się przegryzą i będzie lepiej smakować), następnie przecedzić przez sitko, wyciskając jak najwięcej płynu z miąższu.
- Można podawać ciepłe lub z kostkami lodu.
- Smacznego!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
2 komentarze
robert
6 maja 2018 o 15:26wyszedl pyszny, na pewno bede jeszcze robil
Aleksandra
6 maja 2018 o 15:53super! bardzo się cieszę 🙂