Uwielbiamy kotlety siekane z kurczaka. To świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów panierowanych. Kotlety siekane można dowolnie przyprawić, mięso jest zawsze bardzo miękkie i delikatne. Jest naprawdę wiele sposobów na takie kotlety, ja mam dla Was aż 3 !! Kotlety siekane w stylu włoskim – doprawione bazylią, skórką z cytryny i suszonymi pomidorami (moje ulubione!), kotlety siekane z serem – bardziej neutralnie doprawione – ze szczypiorkiem i majonezem oraz kotlety siekane z przyprawą curry, papryką i pieczarkami. Wszystkie 3 są naprawdę przepyszne i jestem pewna, że Was też zachwycą!
Ilości składników i dokładny opis przygotowania wszystkich rodzajów kotletów znajduje się na samym końcu postu.
1. Kotlety siekane z kurczaka w stylu włoskim
Doprawione świeżą bazylią, parmezanem, suszonymi pomidorami i skórką z cytryny. Są pełne smaku i takie aromatyczne! Zdecydowanie najlepsze jakie jadłam!
Jeśli nie macie świeżej bazylii możecie dodać łyżeczkę suszonej lub garść świeżego, pociętego szpinaku.
Jak je zrobić:
- Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: kurczaka siekamy na małe kawałki, drobno siekamy bazylię i suszone pomidory, skórkę z cytryny i parmezan ścieramy na tarce.
- Mieszamy wszystkie składniki w misce razem z jajkiem i mąką, doprawiamy solą i pieprzem.
- Smażymy kotlety: rozgrzewamy olej na patelni, najlepiej z nieprzywieralną powłoką, nakładamy po czubatej łyżce masy, spłaszczamy tworząc 1cm-grube kotlety. Smażymy z dwóch stron na złoto.
2. Serowe kotlety siekane:
Te kotlety są bardziej neutralnie doprawione, ale nie mniej pyszne. Tutaj kurczak wymieszany jest z żółtym serem, szczypiorkiem, majonezem i przyprawami.
Jak je zrobić:
- Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: kroimy kurczaka w małą kostkę, drobno tniemy szczypiorek, ścieramy ser na tarce.
- Mieszamy wszystkie składniki razem z jajkiem, mąką i przyprawami. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Smażymy kotlety: rozgrzewamy olej na patelni, najlepiej z nieprzywieralną powłoką, nakładamy po czubatej łyżce masy, spłaszczamy tworząc 1cm-grube kotlety. Smażymy z dwóch stron na złoto.
3. Kotlety siekane z przyprawą curry, papryką i pieczarkami
Smak tych kotletów jest pyszny i wyrazisty, trudno się od nich oderwać! Najbardziej lubię je podać z ziemniakami, brokułami oraz mizerią z ogórka.
Sałatka z ogórka: wymieszać 1/2 ogórka szklarniowego pokrojonego w plasterki z 2 łyżkami jogurtu, 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, doprawić solą i pieprzem.
Jak je zrobić:
- Przygotować wszystkie składniki: Kroimy kurczaka w małą kostkę, paprykę i pieczarki w bardzo drobną kostkę.
- Mieszamy wszystkie składniki razem z jajkiem, mąką i przyprawą curry. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Smażymy kotlety: rozgrzewamy olej na patelni, najlepiej z nieprzywieralną powłoką, nakładamy po czubatej łyżce masy, spłaszczamy tworząc 1cm-grube kotlety. Smażymy z dwóch stron na złoto.
Z czym można podać kotlety siekane z kurczaka:
- Ja najbardziej lubię te kotlety podać na obiad, np. z ziemniakami (np. puree), do tego jakieś warzywa (np. brokuły na parze) i prosta surówka, np. ogórki z jogurtem i czosnkiem.
- Można je również podać jako przekąskę, nawet na zimno, z jakimś dipem. Świetnie pasowałby np. ten dip z jogurtem i ziołami z tego przepisu: pieczony pstrąg.
Przechowywanie / jak odgrzać:
- Te kotlety świetnie nadają się do odgrzewania, może nie będą tak idealnie chrupiące jak świeżo po smażeniu ale wciąż będą bardzo, bardzo dobre. Można je podgrzać na patelni z nieprzywieralną powłoką, na średnim ogniu, bez oleju albo z małą ilością tłuszczu, z dwóch stron, aż będą ciepłe.
- Można je również podgrzać na parze. Ja lubię tą metodę, którą używam do gotowania pampuchów, czyli stawiam ochrone przed pryskaniem nad garnkiem z gotującą się wodą, na niej kładę kotlety i przykrywam drugim garnkiem. Po 1-2 minutach kotlety powinny być ciepłe.
- Kotlety można również podgrzać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez ok. 5-10 minut, aż kotlety będą ciepłe.
Ogólne zasady smażenia tego typu kotletów:
- Patelnia i olej muszą być dobrze nagrzane. Jeśli nie będą to kotlety będą chłonąć tłuszcz, przywierać do patelni i po prostu będą niesmaczne.
- Ile oleju dodać na patelnię: ja dodaję ok. 2-3 łyżki, czyli olej sięga do ok. 1/4 wysokości kotletów. Nie lubię dodawać więcej oleju, ale jeśli dodacie więcej to kotlety będą bardziej chrupiące.
- Kotlety nakładamy w odstępach – łatwiej jest je przewracać na drugą stronę.
- Smażymy na średnim lub średnio-wysokim ogniu. Jeśli ogień będzie za wysoki kotlety zabrązowią się szybko ale w środku będą jeszcze surowe. To wszystko zależy też od rodzaju palnika i patelni, np. kuchnia gazowa szybciej się nagrzeje, elektryczna wolniej. Patelnia z grubym dnem będzie wolniej smażyć kotlety, patelnia z cienkim dnem dość szybko co sprawi, że mogą się zbyt szybko przypalić.
- Jakiej patelni użyć: do kotletów z curry może być jakakolwiek, do włoskich i serowych lepiej użyć z nieprzywieralną powłoką. Mają one w składzie ser co powoduje że są trochę bardziej podatne na rozwalanie podczas przewracania bo ciepły ser jest niestabilny (zastygnie w czasie jak kotlety zdjęte z patelni będą stygnąć).
- Kiedy przerwócić kotlety na drugą stronę: ważne jest smażyć kotlety długo na pierwszej stronie i krótko na drugiej. Nie można przewracać ich zbyt szybko bo mogą się rozwalić. Powinny być ładnie zabrązowione i dosyć stabilne wtedy przewracamy je na drugą stronę i smażymy krótko tylko aż druga strona się zetnie.
- Nie róbcie grubych kotletów – może być problem z usmażeniem ich na patelni, będą już ładnie zabrązowione na zewnątrz, ale surowe w środku. Jeśli tak się zdarzy, zawsze można je włożyć do piekarnika, np. nagrzanego do 180 stopni i zostawić je tam dopóki nie będą ścięte w środku.
- Ogólna zasada – jeśli jesteście początkujący i nie macie doświadczenia w smażeniu kotletów nie zostaje Wam nic innego jak ćwiczyć, wtedy na pewno dojdziecie do wprawy 🙂
Kotlety siekane z kurczaka – na 3 sposoby (serowe, włoskie, curry)
składniki
kotlety siekane w stylu włoskim:
- 450 g piersi z kurczaka 2 duże piersi z kurczaka
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki posiekanych suszonych pomidorów około 6 sztuk
- starta skórka z 1/2 cytryny
- mała garść świeżych liści bazylii
- 1/2 szklanki startego parmezanu 50g
- 4 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
serowe kotlety siekane:
- 450 g piersi z kurczaka 2 duże piersi z kurczaka
- 1 duże jajko
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 szklanki tartego żółtego sera 60g
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
kotlety siekane z przyprawą curry:
- 450 g piersi z kurczaka 2 duże piersi z kurczaka
- 1 duże jajko
- 1/3 dużej czerwonej papryki 50g
- 100 g pieczarek 5 małych lub 2 bardzo dużych
- 3,5 łyżeczki przyprawy curry
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
Would you like to save this?
wykonanie
Przygotować wszystkie składniki:
- Na kotlety w stylu włoskim: Pierś z kurczaka pokroić w 1 cm kostkę, bazylię i suszone pomidory posiekać bardzo drobno, cytrynę i parmezan zetrzeń na małych oczkach tarki.
- Na serowe kotlety: Pierś z kurczaka pokroić w 1 cm kostkę, szczypiorek drobno posiekać, ser zetrzeć na dużych oczkach tarki.
- Na kotlety z przyprawą curry: Pierś z kurczaka pokroić w 1 cm kostkę, paprykę pokroić w małą ½ cm kostkę, grzyby drobno posiekać..
Instrukcje dla wszystkich rodzajów kotletów:
- W dużej misce wymieszać razem wszystkie składniki: przygotowane składniki (jak wyżej) z jajkiem, mąką i przyprawami. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Smażymy kotlety: rozgrzać olej na patelni, powinna być dobrze nagrzana. Nabieramy po czubatej łyżcej masy na 1 kotlety, nakładamy na patelnię, spłaszczamy i formujemy kotlety o grubości ok. 1 cm. Kotlety smażymy partiami. Smażymy na średnim ogniu ok. 2 minuty z jednej strony lub aż kotlet będzie złocisty, potem przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok. minutę, aż kotlet będzie ścięty i złocisty z obu stron.
- Przenosimy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Smacznego!
uwagi
- Z czym można podać kotlety siekane z kurczaka:
- Ja najbardziej lubię te kotlety podać na obiad, np. z ziemniakami (np. puree), do tego jakieś warzywa (np. brokuły na parze) i prosta surówka, np. ogórki z jogurtem i czosnkiem.
- Można je również podać jako przekąskę, nawet na zimno, z jakimś dipem. Świetnie pasowałby np. dip z jogurtem, kwaśną śmietaną, ziołami i czosnkiem.
- Przechowywanie / jak odgrzać:
- Te kotlety świetnie nadają się do odgrzewania, może nie będą tak idealnie chrupiące jak świeżo po smażeniu ale wciąż będą bardzo, bardzo dobre. Można je podgrzać na patelni z nieprzywieralną powłoką, na średnim ogniu, bez oleju albo z małą ilością tłuszczu, z dwóch stron, aż będą ciepłe.
- Można je również podgrzać na parze. Ja lubię tą metodę, którą używam do gotowania pampuchów, czyli stawiam ochrone przed pryskaniem nad garnkiem z gotującą się wodą, na niej kładę kotlety i przykrywam drugim garnkiem. Po 1-2 minutach kotlety powinny być ciepłe.
- Kotlety można również podgrzać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, przez ok. 5-10 minut, aż kotlety będą ciepłe.
- Ogólne zasady smażenia tego typu kotletów:
- Patelnia i olej muszą być dobrze nagrzane. Jeśli nie będą to kotlety będą chłonąć tłuszcz, przywierać do patelni i po prostu będą niesmaczne.
- Ile oleju dodać na patelnię: ja dodaję ok. 2-3 łyżki, czyli olej sięga do ok. 1/4 wysokości kotletów. Nie lubię dodawać więcej oleju, ale jeśli dodacie więcej to kotlety będą bardziej chrupiące.
- Kotlety nakładamy w odstępach – łatwiej jest je przewracać na drugą stronę.
- Smażymy na średnim lub średnio-wysokim ogniu. Jeśli ogień będzie za wysoki kotlety zabrązowią się szybko ale w środku będą jeszcze surowe. To wszystko zależy też od rodzaju palnika i patelni, np. kuchnia gazowa szybciej się nagrzeje, elektryczna wolniej. Patelnia z grubym dnem będzie wolniej smażyć kotlety, patelnia z cienkim dnem dość szybko co sprawi, że mogą się zbyt szybko przypalić.
- Jakiej patelni użyć: do kotletów z curry może być jakakolwiek, do włoskich i serowych lepiej użyć z nieprzywieralną powłoką. Mają one w składzie ser co powoduje że są trochę bardziej podatne na rozwalanie podczas przewracania bo ciepły ser jest niestabilny (zastygnie w czasie jak kotlety zdjęte z patelni będą stygnąć).
- Kiedy przerwócić kotlety na drugą stronę: ważne jest smażyć kotlety długo na pierwszej stronie i krótko na drugiej. Nie można przewracać ich zbyt szybko bo mogą się rozwalić. Powinny być ładnie zabrązowione i dosyć stabilne wtedy przewracamy je na drugą stronę i smażymy krótko tylko aż druga strona się zetnie.
- Nie róbcie grubych kotletów – może być problem z usmażeniem ich na patelni, będą już ładnie zabrązowione na zewnątrz, ale surowe w środku. Jeśli tak się zdarzy, zawsze można je włożyć do piekarnika, np. nagrzanego do 180 stopni i zostawić je tam dopóki nie będą ścięte w środku.
- Kalorie: na cały przepis (9 małych kotletów): kotlety w stylu włoskim (1009 kcal), kotlety serowe (1078), z curry (859). To są tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
2 komentarze
Ania
18 maja 2021 o 13:10Fajny. Dziś u mnie na obiad takie kotleciki na sposób włoski
Aleksandra
18 maja 2021 o 13:16🙂