Najlepszy przepis na krokiety z moim ulubionym nadzieniem z kapustą i grzybami i niezawodnym przepisem na naleśniki, które są miękkie i nie łamią się przy zawijaniu.

Składniki:
Do przygotowania krokietów potrzebujecie:
- naleśników
- nadzienia z kapusty kiszonej i grzybów (takie same jak do pierogów z kapustą i grzybami)
- składników na panierkę (jajka i bułka tarta) + masło klarowane/olej do smażenia
Masło klarowane to masło które nadaje się do smażenia (nie pali się tak szybko). Krokiety usmażone na takim maśle będą trochę lepiej smakować niż usmażone na oleju.

Jak przygotować krokiety krok po kroku:
- Zaczynamy od przygotowania naleśników – ważny jest dobry przepis na naleśniki, które będą elastyczne i nie będą się łamać przy zawijaniu. Ważne jest również, żeby naleśników nie smażyć za długo bo mogą być za sztywne i się łamać. Jeśli potrzebujecie dokładnych zdjęć krok po kroku, tutaj mam osobny post: przepis na naleśniki.
- Przygotowujemy farsz z kapusty i grzybów – używam tego samego co do pierogów. Jeśli potrzebujecie dokładnego postu ze zdjęciami krok po kroku zobaczcie ten post: pierogi z kapustą i grzybami.

3. Zawijamy krokiety – ja lubię zawijać je jak burrito – nałożyć ok. 2 czubate łyżki nadzienia na środek naleśnika, zawinąć górną część i dolną część do środka, a potem od lewej strony na prawą zawinąć naleśnik. Można również cały naleśnik posmarować równą warstwą nadzienia i potem zawinąć. W ten sposób krokiety po przekrojeniu wyglądają trochę ładniej, ale moim zdaniem łatwiej jest je smażyć jak nadzienie jest tylko w środku (mniej wypada).

4. Panierujemy kotlety – obtaczamy w jajku ze wszystkich stron, a potem w bułce tartej.
5. Smażymy na maśle klarowanym lub oleju ze wszystkich stron, aż będą złociste. Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podajemy z barszczem.
Smacznego!

Przechowywanie:
- Najlepiej smakują świeżo upanierowane i usmażone krokiety.
- Jeśli chcecie je przygotować wcześniej to najlepiej jest przygotować naleśniki (można zarówno przygotować sobie wcześniej ciasto na naleśniki jak i usmażyć naleśniki i przechowywać je w lodówce) i nadzienie. Przed podaniem zawijać, panierować i smażyć krokiety. Nadzienie i usmażone naleśniki mogą być w lodówce do 3 dni, ciasto na naleśniki (nieusmażone) ok. 1 doby.
- Usmażone krokiety można przechowywać w lodówce do 3 dni i podgrzać na patelni z nieprzywieralną powłoką (panierka będzie mniej chrupiąca).
- Można również upanierowane i nieusmażone krokiety przechowywać w lodówce (zostawiłabym je max. na 1 dobę). Przed smażeniem obtoczyć jeszcze raz w bułce tartej (bo panierka będzie mokra) i smażyć. Może nie smakują jak świeżo upanierowane, ale są całkiem niezłe.
- Mrożenie: upanierowanych kotletów nie polecam mrozić bo panierka nie będzie zbyt smaczna, ale można zamrozić nieupanierowane krokiety, rozmrozić je w lodówce a następnie panierować i smażyć przed podaniem.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Krokiety
składniki
nadzienie:
- 450 g kapusty kiszonej waga po odsączeniu z zalewy, może być z marchewką lub bez
- 20 g suszonych borowików
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 2 duże cebule 240g
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 400 g pieczarek najlepsze są pieczarki brunatne
- sól i pieprz do smaku dałam ok. 1 łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu
- 5 suszonych śliwek drobno pokrojone, opcjonalnie!, można pominąć, 45g
naleśniki:
- 125 g mąki
- 300 ml mleka
- 3 jajka
- 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
- 1/2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz do smaku
panierka:
- 2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej ok. 100g
dodatkowo:
- masło klarowane lub olej do smażenia krokietów
Would you like to save this?
wykonanie
Przygotować nadzienie:
- Kapustę odsączyć z soku (nie trzeba bardzo dokładnie), dodać do średniego garnka razem z suszonymi grzybami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalać wodą (tyle, żeby przykryło kapustę i grzyby i gotować na średnio-małym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką, około 45 minut.
- Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać na średnio-niskim 2 łyżki oleju, smażyć cebulę z kminkiem ok. 6 min, aż będzie przezroczysta. Pod koniec smażenia dodać też majeranek, wymieszać, smażyć jeszcze minutę, przełożyć na talerz.
- Pieczarki umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na plasterki ok. 5 mm. Zwiększyć ogień pod patelnią na najwyższy, dodać jeszcze jedną łyżkę oleju na najwyższym ogniu. Dodać pieczarki, nie mieszać przez pierwsze 3-4 minuty, potem wymieszać i smażyć, aż grzyby zmiękną i puszczą wodę. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Potem smażyć jeszcze chwilę, aż pieczarki się zabrązowią, przełożyć na talerz. Zajmie to ok. 10 minut.
- Kapustę z grzybami odsączyć, listki laurowe i ziele angielskie wyjąć i wyrzucić. Wywar można zostawić do barszczu.
- Kapustę z suszonymi grzybami, pieczarkami i cebulą można drobno posiekać lub zmielić w melakserze (nie mielcie bardzo drobno).
- Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem, do smaku.
- Ewentualnie, jeśli lubicie, dodajcie do farszu drobno pokrojone suszone śliwki (ważne jest, żeby je drobno pokroić nożem i dodać do nadzienia, a nie mielić z całym nadzieniem, bo wtedy nadzienie wyjdzie za słodkie).
Usmażyć naleśniki:
- Przygotować ciasto na naleśniki: Zmiksować wszystkie składniki. Można to zrobić blenderem, mikserem, malakserem lub ręcznie, trzepaczką (ja najbardziej lubię miksować blenderem).
- Miskę przykrywamy ręcznikiem kuchennym lub folią plastikową i odstawiamy na ok. 30 minut.
- Smażymy naleśniki: Patelnię smarujemy małą ilością masła. Trzymając patelnię w powietrzu w jednej ręce a naczynie z ciastem w drugiej ręce, nalewamy małą ilość ciasta na patelnię i od razu przechylamy patelnię na boki, tak aby ciasto rozlało się cienką warstwą na patelni. Kładziemy patelnię na palnik i smażymy na największym ogniu przez ok. 15-30 sekund (będzie to zależeć od tego, jaką moc ma Wasz palnik). Łopatką podważamy brzegi naleśnika, sprawdzając czy nie przywiera do patelni, wsuwamy łopatkę pod naleśnik i przewracamy na drugą stronę. Na drugiej stronie smażymy tylko krótko, ok. 10 sekund. Usmażony naleśnik przekładamy na talerz i powtarzamy wszystkie czynności z resztą ciasta.
Zawijamy krokiety:
- Nałożyć ok. 2 czubate łyżki nadzienia na środek naleśnika, zawinąć górną część i dolną część do środka, a potem od lewej strony na prawą zawinąć naleśnik. Można również cały naleśnik posmarować równą warstwą nadzienia i potem zawinąć. W ten sposób krokiety po przekrojeniu wyglądają trochę ładniej, ale moim zdaniem łatwiej jest je smażyć jak nadzienie jest tylko w środku (mniej wypada).
Panierujemy krokiety i smażymy:
- Jajko rozbełtać w misce na zupę, bułkę tartą wysypać na płaski talerz. Każdy krokiet najpierw obtaczamy ze wszystkich stron w jajku, a potem w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek masła klarowanego lub oleju i smażymy krokiety ze wszystkich stron na średnim ogniu, aż będą złociste.
- Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
- Smacznego!
uwagi
- Przechowywanie:
- Najlepiej smakują świeżo upanierowane i usmażone krokiety.
- Jeśli chcecie je przygotować wcześniej to najlepiej jest przygotować naleśniki (można zarówno przygotować sobie wcześniej ciasto na naleśniki jak i usmażyć naleśniki i przechowywać je w lodówce) i nadzienie. Przed podaniem zawijać, panierować i smażyć krokiety. Nadzienie i usmażone naleśniki mogą być w lodówce do 3 dni, ciasto na naleśniki (nieusmażone) ok. 1 doby.
- Usmażone krokiety można przechowywać w lodówce do 3 dni i podgrzać na patelni z nieprzywieralną powłoką (panierka będzie mniej chrupiąca).
- Można również upanierowane i nieusmażone krokiety przechowywać w lodówce (zostawiłabym je max. na 1 dobę). Przed smażeniem obtoczyć jeszcze raz w bułce tartej (bo panierka będzie mokra) i smażyć. Może nie smakują jak świeżo upanierowane, ale są całkiem niezłe.
- Mrożenie: upanierowanych kotletów nie polecam mrozić bo panierka nie będzie zbyt smaczna, ale można zamrozić nieupanierowane krokiety, rozmrozić je w lodówce a następnie panierować i smażyć przed podaniem.
- Kalorie = 1 krokiet (1/10 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia (olej do smażenia krokietów jest niewliczony).
Brak komentarzy