Bardzo aromatyczne danie – doprawione w stylu marokańskim – kminem rzymskim, kolendrą, cynamonem i chilli. Smaku dodają również słodkie suszone morele, to jest kropka nad i w tym przepisie! Kurczak jest miękki i rozpływający się w ustach. Przepis koniecznie do wypróbowania, póki letnie warzywa są pyszne i aromatyczne. Nie jest to żadne typowe marokańskie danie, jest ono po prostu ‘w stylu marokańskim‘. Przepis znalazłam na opakowaniu kaszy kuskus dobre 10 lat temu, przepis poniżej jest zmodyfikowaną wersją tego przepisu, uwielbiamy go od lat!
Składniki:
- zamiast piersi z kurczaka można użyć mięsa z udek, trzeba je będzie smażyć troszkę dłużej
- zamiast wymienionych przypraw można użyć marokańskiej przyprawy ras-el-hanout + trochę cynamonu
- zamiast kaszy kuskus można użyć kaszy bulgur
- można również użyć innych warzyw, ale te pasują wg mnie najbardziej
- zamiast bulionu można użyć wody
- nie można pominąć moreli! dają super dużo smaku do tego dania
Jak zrobić kurczaka po marokańsku krok po kroku:
- Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników.
- kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z olejem i połową przypraw
- kroimy wszystkie warzywa i suszone morele.
2. Podsmażamy cebulę i czosnek. Przekładamy na talerz.
3. Podsmażamy kurczaka, przekładamy na talerz.
4. Podsmażamy warzywa, dodajemy resztę przypraw. Dodajemy z powrotem cebulę i czosnek oraz bulion. Dusimy ok 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
5. Dodajemy z powrotem kurczaka i dusimy w sosie aż nie będzie surowy w środku. Całe danie doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z kaszą kuskus i posiekaną pietruszką (wystarczy pewną ilość kaszy zalać taką samą ilością wrzątku i odstawić na 5 minut).
Smacznego!
Przechowywanie:
To danie świetnie się przechowuje, odgrzewa i mrozi. Można je trzymać w lodówce do 3 dni, a mrozić do 6 miesięcy. Kaszę kuskus przygotowujemy na świeżo.
Inne pomysły na dania obiadowe z kurczakiem:
Jeśli lubicie tego typu smaki spróbujcie również tego przepisu na
– kaszotto z marchewką, szpinakiem i rodzynkami oraz
– pieczone udka z kurczaka z harissą i sosem z wodą różaną!
Kurczak po marokańsku – z warzywami i suszonymi morelami
składniki
kurczak:
- 2 duże piersi z kurczaka 450g
- 1 łyżka oleju do marynowania
- 1 łyżka oleju do smażenia
- ½ mieszanki przypraw patrz poniżej
- sól i pieprz do smaku
przyprawy:
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka mielonej kolendry
- ½ łyżeczki płatków chilli lub więcej, do smaku
warzywa:
- 2 łyżki oleju do smażenia lub mniej
- 1 duża cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 duża cukinia
dodatkowo:
- 200 g suszonych moreli można dać mniej, my lubimy dużo!
- 1 szklanka bulionu warzywnego / z kurczaka lub wody
do podania:
- 1 szklanka kuskus 175g + 1 szklanka wrzątku / bulionu
- posiekana natka pietruszki
Would you like to save this?
wykonanie
- W małej miseczce wymieszać wszystkie przyprawy.
- Piersi kurczaka pokroić w 3 cm kostkę. Natrzeć ½ mieszanki przypraw, olejem i doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić (jeśli macie czas, to na pewno będzie pyszniej, jeśli kurczaka odstawicie do marynowania na kilka godzin lub przez noc).
- Pokroić i przygotować warzywa: cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki, marchewkę w cienkie plasterki ok. 1-2 mm, paprykę w 0.5 cm paski, cukinię w 0.5 cm półplasterki, morele w na mniejsze kawałki, ok. 0.5-1cm.
- Na bardzo dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać kawałki kurczaka, obsmażać na najwyższym ogniu ok. 2 minuty z jednej strony i minutę z drugiej. Przewrócić mięso na drugą stronę dopiero gdy się ładnie zabrązowi. Kurczaka zdjąć z patelni i przełożyć na talerz, nie musi być całkiem ścięty, będzie się jeszcze na końcu krótko dusił w sosie.
- Zmniejszyć ogień, na patelnię dodać cebulę (jeśli jest potrzeba dodać łyżkę oleju), smażyć ok. 6 minut, potem dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć na talerz, ale nie mieszać z kurczakiem.
- Zwiększyć ogień pod patelnią na największy, dodać wszystkie pokrojone warzywa, równą warstwą, posypać pozostałą mieszanką przypraw. Przez pierwsze kilka minut nie mieszać! Dopiero po tym czasie przemieszać warzywa (te od spodu powinny się zarumienić), dodać z powrotem cebulę z czosnkiem, morele oraz bulion. Zagotować, przykryć pokrywką i dusić ok. 10 minut, w ciągu tego czasu raz przemieszać. Warzywa powinny być miękke, ale wciąż chrupiące.
- Dodać z powrotem kurczaka i dusić całość jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
- Podawać z kaszą kuskus (szklankę kaszy doprawić solą i pieprzem do smaku, zalać szklanką wrzątku/bulionu, wymieszać i odstawić na 5 minut) i posiekaną natką pietruszki.
- Smacznego!
uwagi
- Uwagi co do składników:
-
- zamiast piersi z kurczaka można użyć mięsa z udek bez skóry i kości, trzeba je będzie smażyć troszkę dłużej
- zamiast wymienionych przypraw można użyć marokańskiej przyprawy ras-el-hanout + trochę cynamonu
- zamiast kaszy kuskus można użyć kaszy bulgur
- można również użyć innych warzyw, ale te pasują wg mnie najbardziej
- zamiast bulionu można użyć wody
- nie można pominąć moreli! dają super dużo smaku do tego dania
- Przechowywanie: to danie świetnie się przechowuje, odgrzewa i mrozi. Można je trzymać w lodówce do 3 dni, a mrozić do 6 miesięcy. Kaszę kuskus przygotowujemy na świeżo.
- Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
2 komentarze
Kamila
9 marca 2021 o 12:14Pyszne! Bardzo polecam! Niedawno odkryłam Twoja stronę i powoli wypróbowuje przepisy. Są genialne! Narazie oprócz tego dania mój hit to spaghetti dla dzieci i kotlety siekane! Średnio przypadł nam do gustu natomiast zdrowy mus czekoladowy;)
Aleksandra
9 marca 2021 o 13:41dziękuję!