Pyszny i miękki kurczak w aromatycznym sosie śmietanowym z czosnkiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem. Danie robi się błyskawicznie, a jest naprawdę przepyszne. Dużo smaku daje tutaj dodanie oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami, pamiętajcie, żeby wykorzystywać ten olej, jest bardzo aromatyczny!
Inne moje przepisy na makaron znajdzienie tutaj: przepisy na makaron.
Jest to bardzo popularne danie za oceanem. Jest inspirowane makaronem, który można było zjeść w amerykańskiej restauracji The Olive Garden. Spróbujcie mojej wersji!
Co potrzebujecie:
- Jeśli nie chcecie użyć wina możecie je pominąć i dodać trochę soku z cytryny do sosu.
- Zamiast ziół włoskich można użyć ziół prowansalskich lub mieszanki tymianeku, rozmarynu, oregano i bazylii.
- Szpinak można pominąć.
- Makaron można użyć dowolny. Ja lubię jajeczne tagliatelle jeśli danie ma wyglądać bardziej elegancko. Często używam również fusilli.
- Bulion może być z kurczaka lub wegetariański. Można go również pominąć, ale sos będzie bardziej ciężki w smaku.
Kurczak w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku – krok po kroku:
- Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem w ich najgrubszej części.
- Doprawiamy ziołami włoskimi, solą, pieprzem i nacieramy olejem ze słoiczka z suszonymi pomidorami.
3. Olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami rozgrzewamy na dużej patelni i smażymy na nim piersi z kurczaka, aż będą zabrązowione z obu stron. Przekładamy na talerz.
4. Dodajemy czosnek i smażymy 30 sek.
5. Dodajemy wino i smażymy aż odparuje.
6. Dodajemy suszone pomidory, bulion i śmietanę. Gotujemy sos ok. 5 minut, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem.
7. Na patelnię dodajemy szpinak i smażymy aż zwiędnie.
8. Dodajemy z powrotem kurczaka i tylko go podgrzewamy. Sos i kurczaka podajemy z ugotowanym makaronem.
Smacznego!
Kurczak po toskańsku – w kremowym sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem
składniki
kurczak:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- 2 czubate łyżeczki mieszanki ziół włoskich lub wymieszane suszone przyprawy: tymianek, rozmaryn, oregano, bazylia
- sól i pieprz do smaku
sos:
- 1 łyżka oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
- 5 ząbków czosnku pokrojone na plasterki
- 8 kawałków suszonych pomidorow pokrojone na duże kawałki
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml śmietany 36%
- 100 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- garść świeżego szpinaku 60g
dodatkowo:
- 125 g makaronu użyłam jajecznego tagliatelle, może być też fusilli
Would you like to save this?
wykonanie
- Piersi z kurczaka lekko rozbić w najgrubszej części. Najlepiej jest przykryć mięso kawałkiem grubszego worka plastikowego lub papieru do pieczenia i roztłuc delikatnie tłuczkiem do mięsa lub nawet dnem butelki lub małej patelni. Jeśli kawałki mięsa będą w miarę równiej grubości to będą się równomiernie smażyć, co sprawi, że będą miękkie i soczyste w każdym miejscu.
- Kurczaka zamarynować w przyprawach, łyżce oleju ze słoiczka z pomidorami, doprawić solą i pieprzem. Można smażyć go od razu lub odstawić na godzinę lub nawet na noc do lodówki.
- Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, dodać kurczaka, smażyć na największym ogniu około 2-3 minuty z jednej strony, aż ładnie się zabrązowi, potem z drugiej strony jeszcze minutę (czas smażenia zależy od wielkości mięsa), aż kurczak będzie usmażony. Przełożyć kurczaka na talerz.
- Na patelnię dodać pokrojony na plasterki czosnek, smażyć około 30 sekund mieszając.
- Dodać wino, gotować około 2 minuty, aż prawie całkowicie odparuje.
- Dodać pokrojone suszone pomidory, śmietanę i bulion, gotować około 5 minut, aż sos się zagęści, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Na patelnię dodać szpinak, gotować ok. minutę tylko do momentu aż zwiędnie.
- Dodać kurczaka z powrotem na patelnię i gotować króciutko, tylko aż się podgrzeje. Zdjąć patelnię z ognia.
- Sos i kurczaka podajemy z ugotowanym makaronem.
- Smacznego!
uwagi
- Zamiast smażyć piersi z kurczaka w całości można go po prostu pokroić w kostkę i usmażyć. To lepsze rozwiązanie jeśli używacie makaronu fusilli. Pierś z kurczaka prezentuje się po prostu ładniej w całości, szczególnie jeśli podajemy ją z makaronem tagliatelle.
- Jeśli nie chcecie użyć wina możecie je pominąć i dodać trochę soku z cytryny do sosu.
- Zamiast ziół włoskich można użyć ziół prowansalskich lub mieszanki tymianeku, rozmarynu, oregano i bazylii.
- Bulion może być z kurczaka lub wegetariański. Można go również pominąć, ale sos będzie bardziej ciężki w smaku.
- Szpinak można pominąć.
- Liczba kalorii = 1 porcja (1/2 przepisu).
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
6 komentarzy
Ania
5 stycznia 2020 o 15:43Bardzo dobre, wszystkim bardzo smakowało, polecam ten przepis
Aleksandra
5 stycznia 2020 o 15:49cieszę się 🙂
aniela
23 sierpnia 2018 o 12:56Wygląda bardzo smacznie, na pewno wypróbuję 🙂
Aleksandra
23 sierpnia 2018 o 18:53dziękuję, daj znać czy smakowało 🙂
ania
20 czerwca 2018 o 18:33Ale to pyszne wyszło! Zdecydowanie do powtórki!
Aleksandra
20 czerwca 2018 o 19:01Super! 🙂