Chrupiące warzywa oraz mięciutki i aromatyczny kurczak w pysznym sosie słodko-kwaśnym.
Danie wszystkim znane i bardzo lubiane. Można je bardzo prosto i szybko zrobić w domu. Nie jest to jednak wersja, jaką znajdziemy w chińskich sieciówkach. Najczęściej jest on za tłusty i za słodki. Mój przepis powstał kilka lat temu, z połączenia wielu przepisów i tego co akurat miałam w lodówce. Został z nami przez lata jako jeden z naszych ulubionych obiadów. Moja wersja ma mniejszą ilość sosu, ale taką akurat, która oblepia przyjemie makaron i warzywa. Sos jest też umiarkowanie słodki, z dobrym balansem kwaśnego. Można użyć dowolnych warzyw w zależności od tego co macie w domu, ale bardzo polecam pieczarki. Nie należy się również obawiać sporej ilości czosnku. Pokrojony na plasterki nie ma aż tak ostrego smaku jak ten przeciśnięty przez praskę. Dzięki niemu danie jest wyraziste w smaku, ale nie przeważająco czosnkowe. Bardzo polecam, spróbujcie koniecznie mojej wersji tego popularnego dania!
Może zainteresuje Was również przepis na kurczaka z chińskim, również słodko-kwaśnym, sosem śliwkowym, makaron z kurczakiem i warzywami w słodko-kwaśnym sosie z masła orzechowego oraz przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką (z większą ilością sosu).
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
składniki
kurczak:
- 2 małe piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 4 cm kawałek imbiru
- 5 ząbków czosnku
- ½ łyżeczki płatków chilli lub do smaku
- sól do smaku
makaron i fasolka:
- ½ opakowania Makaronu Mie 125g
- mała garść fasolki szparagowej 100g (użyłam mrożonej)
warzywa:
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 200 g pieczarek
- 1 czerwona papryka
- 3 średnie marchewki 150g
sos:
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Would you like to save this?
wykonanie
- Kurczaka pokroić w 2 cm kostkę, wymieszać z 1 łyżką oleju, drobno pokrojonym imbirem, czosnkiem pokrojonym w plasterki i chilli, doprawić do smaku solą. Zostawić do zamarynowania na min. 2h lub całą noc.
- Makaron i fasolkę zalać wrzącą wodą, lekko posolić, gotować 4 minuty, odcedzić.
- Przygotować warzywa: pieczarki pokroić w 4-5 mm paski, paprykę w 0,5 cm paski, marchewki na zapałki 3-4 mm.
- Składniki sosu połączyć w miseczce.
- Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, smażyć na dużym ogniu kurczaka z jednej strony 2 minuty, z drugiej 1 minutę (aż się zabrązowi), odłożyć na talerzyk (ważne jest żeby smażyć kurczaka krótko, tylko do momentu aż straci różowy kolor, smażony za długo będzie twardy).
- Na tą samą patelnię dodać kolejną łyżkę oleju, marchewkę i paprykę, smażyć 5 min, aż warzywa się zabrązowią i będą miękkie, ale wciąż chrupiące.
- Dodać pieczarki i smażyć 2 minuty (mają być zabrązowione i chrupiące).
- Dodać kurczaka, fasolkę z makaronem, sos, wymieszać, zagotować, przekładać na talerze.
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
9 komentarzy
Alex
15 lutego 2022 o 15:06Ja proponuje dodac jeszcze odrobine sezamu a zamiast zwyklego oleju do smazenia uzyc oleju sezamowego. Olej sezamowy dodaje fajnego wyrazistego smaku makaronowi.
Przepis super ! Polecam 🙂
Aleksandra
15 lutego 2022 o 15:30olej sezamowy który ładnie pachnie 'sezamowo’ nie nadaje się do smażenia, tylko dodaje się go na koniec bezpośrednio do makaronu, można smażyć na oleju sezamowym do smażenia, ale on jest prawie bezzapachowy
cieszę się, że przepis smakował!
Irena
4 listopada 2020 o 22:21Bardzo smaczne i nieskomplikowane danie. Robię już kolejny raz
Olimpia
1 września 2020 o 18:22Przepyszne wyszło, przepis świetny i szczegółowy, mocno polecaaaamm 😉
Wiktoria
30 kwietnia 2020 o 15:29Pyszne! Dodałam jeszcze brokuła i grzybki mun 😉
Agnieszka
29 listopada 2018 o 09:26Polecam ten przepis, bardzo dobry.
Aleksandra
29 listopada 2018 o 12:09dziękuję!
magda
7 października 2018 o 20:28Pyszne, wszystkim smakowało!
Aleksandra
8 października 2018 o 16:05bardzo się cieszę!