Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką jest jednym z naszych ulubionych obiadów. Z tego przepisu wyjdzie sporo sosu, dlatego idealnie pasuje do ryżu. Robi się szybko i prosto, polecam!
Zobaczcie również inne moje przepisy na sos słodko-kwaśny:
- kurczak w sosie słodko kwaśnym z pieczarkami, warzywami i makaronem
- kurczak z warzywami i makaronem w chińskim sosem śliwkowym
- Makaron z sosem z masła orzechowego z kurczakiem i warzywami
Wszystkie wersje są pyszne i nie byłabym w stanie wybrać ulubionej 🙂
Panierkę można zrobić troszkę grubszą i bardziej chrupiącą, obtaczając kurczaka najpierw w mące, a potem w jajku, ale różnica w smaku nie jest duża, więc pomijam ten etap. Mimo, że począkowo panierka jest chrupiąca, po zmieszaniu z ciepłym sosem mięknie. Żeby uzyskać efekt bardzo chrupiącej panierki jak w chińskich restauracjach trzeba kurczaka smażyć w głębokim tłuszczu.
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką
składniki
kurczak:
- 2 piersi z kurczaka ok. 350g
- ½ łyżeczki płatków chilli lub do smaku
- 4 cm kawałek imbiru obrany i drobno pokrojony
- 3 ząbki czosnku obrane i drobno pokrojone
- sól do smaku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki oleju do smażenia
dodatki:
- 1.5 papryki pokrojona w 1.5 cm kostkę, użyłam 1 pomarańczonej i ½ czerwonej
- 1 szklanka pokrojonego w 1.5 cm kostkę świeżego ananasa
sos:
- 4.5 łyżki sosu sojowego ¼ szklanki
- 4 łyżki octu ryżowego ¼ szklanki
- 4 łyżki soku z ananasa ¼ szklanki
- 4 łyżki wody ¼ szklanki
- 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ¾ łyżki brązowego cukru
- ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
do podania:
- ½ szklanki ryżu + szklanka wrzątku
- sezam do posypania
Would you like to save this?
wykonanie
- Kurczaka pokroić w kawałki 2-3 cm, wymieszać z chilli, imbirem, czosnkiem, doprawić solą do smaku (ale nie dużo, bo sos będzie słony). Odstawić na minimum 30 minut lub całą noc do marynowania (przez 30 minut kurczak może leżeć na blacie, jeśli dłużej to trzeba miskę przykryć i schować do lodówki, przed smażeniem ocieplić do temperatury pokojowej).
- Składniki sosu wymieszać w miseczce, odstawić.
- Ugotować ryż: wypłukać na sitku, wsypać do małego garnka, lekko posolić, zalać wrzącą wodą, gotować na minimalnym ogniu ok. 15 min od zagotowania się wody lub do czasu gdy ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
- Kawałki kurczaka obtoczyć w mące ziemniaczanej ze wszystkich stron, odłożyć na talerz.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, jak patelnia będzie dobrze rozgrzana rozłożyć na niej kawałki kurczaka, w niewielkich odstępach, smażyć na najwyższym ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie zabrązowiony, odłożyć na talerz. (jeżeli nie zmieszczą się wszystkie na całej patelni, trzeba je smażyć w dwóch turach, kurczak nie może być stłoczony na patelni, bo będzie się dusił zamiast smażyć i się nie zabrązowi).
- Na patelnię dodać paprykę i ananas, smażyć mieszając ok. 5 minut, aż będą lekko zabrązowione, miękkie, ale wciąż chrupiące.
- Dodać kurczaka i sos, wymieszać, zagotować, jak sos się zagęści od razu zdjąć patelnię z ognia.
- Podawać z ryżem, posypać sezamem.
- Smacznego!
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
4 komentarze
Kamila
14 marca 2021 o 09:55Co zamiast octu ryżowego? Czy można pominąć?
Aleksandra
14 marca 2021 o 14:18może ocet z białego wina? nie można pominąć bo wtedy to już nie będzie kurczak 'słodko-kwaśny’
Eliza
12 czerwca 2018 o 16:47Wyszło pyszne! Na pewno do powtórki
Aleksandra
12 czerwca 2018 o 19:04Bardzo się cieszę! 🙂