Lemoniada arbuzowa to pyszny, nietypowy przepis na lemoniadę. Jest pyszna i bardzo orzeźwiająca. Arbuz ma w sobie dużo słodyczy, dzięki czemu można do niej dodać mniej cukru niż zazwyczaj. Warto również dodać świeżą miętę, jej aromat bardzo tu pasuje, jest lekko wyczuwalny, ale nie dominujący, nie pomijajcie jej!
Jeśli lubicie lemoniady to spróbujcie również tego kompotu z rabarbarbarem, pomarańczą i kardamonem!
Składniki
Oto co potrzebujecie do przygotowania lemionady arbuzowej
- świeży arbuz – nie ma znaczenia czy kupicie taki z pestkami czy bez, miąższ arbuza i tak trzeba przetrzeć przez sitko
- sok z cytryny
- świeża mięta
- jakiś słodzik – można użyć cukru lub ksylitolu, można dodać do smaku, jeżeli chcecie dodać więcej najpierw trzeba je rozpuścić w gorącej wodzie
Jak zrobić krok po kroku
KROK 1: Przygotowujemy sobie wszystkie składniki.
KROK 2: Robimy syrop miętowy. Wystarczy cukier/słodzik dodać do małego garnka, dodać mięte i gotować aż cukier się rozpuści. W czasie jak syrop się gotuje łyżką rozcieramy miętę o brzegi garnka, żeby puściła olejki aromatyczne.
KROK 3: Łyżką do lodów wyjmujemy miąższ z arbuza.
KROK 4: Miksujemy w malakserze aż będzie dobrze zmiksowany.
KROK 5: Zmiksowany miąższ z arbuza przecieramy przez sitko, zbierając sok z arbuza do miski.
KROK 6: Mieszamy wszystkie składniki: sok z arbuza, syrop miętowy, wodę i sok z cytryny.
Podajemy z kostkami lodu lub kostkami zamrożonego arbuza.
Smacznego!
Przechowywanie
- Lemoniadę można przechowywać w lodówce do 2 dni. Jeśli podaliście ją z kawałkami arbuza, cytryny, czy liśćmi mięty to trzeba je przecedzić w wyrzucić.
- Lemoniadę można również mrozić – smakuje jak świeżo przygotowana.
- Na przyjęcie polecam podać lemoniadę w połówce arbuza – ładnie wygląda na stole (połówkę arbuza trzeba trochę podciąć od dołu, żeby stabilnie stała).
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Lemoniada arbuzowa z miętą
składniki
- ½ średniego arbuza ok. 1,1 l soku z arbuza
- sok z 4 cytryn 170 ml
- 1 litr wody mineralnej
- 4 łyżki cukru lub ksylitolu
- 4 łyżki wody
- 2 małe gałązki miety
- kostki lodu opcjonalnie po 6 kostek lodu na porcje
Would you like to save this?
wykonanie
- Łyżką wybrać miąższ z arbuza, przełożyć go do pojemnika blendera, dokładnie zmiksować, następnie przecedzić przez sitko. Na sitku mają zostać pestki i suchy miąższ arbuza, ja uzyskalam 1,1 l soku.
- W małym garnku zagotować wodę z ksylitolem / cukrem i gałązkami mięty. Mieszać, najlepiej drewnianą łyżką rozcierając miętę o brzegi garnka, żeby puściła jak najwięcej aromatu. Ostudzić.
- Wymieszać sok z arbuza z sokiem z cytryny, wodą i syropem cukrowo-miętowym. Podawać koniecznie schłodzone, można z kostkami lodu.
- Smacznego!
2 komentarze
Maria
25 sierpnia 2018 o 19:00a czy bez mięty też będzie dobra ?
Aleksandra
25 sierpnia 2018 o 19:05na pewno będzie dobra, ale bardzo polecam też z miętą 🙂