Makaron Caprese czyli z pomidorami, mozarellą i bazylią
Pyszny letni obiad, gotowy w 20 minut. W gorący letni dzień naprawdę nie trzeba nic więcej. Makaron Caprese inspirowany jest słynną sałatką Caprese.
Ten makaron ma tylko kilka składników, ale jest naprawdę pełen smaku.
Żeby osiągnąć jak najlepszy efekt, wszystkie składniki powinny być jak najlepszej jakości:
– makaron: możecie użyć również innych rodzajów makaronu, ale powinien być ugotowany perfekcyjnie, czyli al dente, ma być miękki, ale minimalnie twardy, musi być go czuć przy gryzieniu, rozgotowany makaron zepsuje całe danie. Przy odcedzaniu makaronu nie zapomnijcie o odlaniu odrobiny wody z gotowania się makaronu, bardzo fajnie zagęszcza ona sos.
– oliwa: musi być extra-virgin (pomidory podsmażamy na niej tylko krótko, po chwili puszczają one sok, więc spokojnie można je smażyć na takiej oliwie jak do sałatek), dobrze by było, jakby miała lekki, owocowy smak
– pomidory: muszą to być dojrzałe i słodkie letnie pomidory, z zimowych pomidorów bez smaku to danie po prostu nie będzie smakować, trzeba czekać na lato!
– mozzarella: można użyć zwykłej mozarelli w kulce, ale najlepsza będzie mozzarella di bufala – jest ona bardziej miękka i kremowa od tej tradycyjnej, wręcz rozpływa się w ustach! Bardzo polecam
– bazylia – świeże i aromatyczne liście
– sok i skórka z cytryny – orzeźwiają całe danie i dają mu cytrysowej nuty, nie można ich pominąć!
Pycha, spróbujcie koniecznie!
Jeśli szukacie również innych szybkich przepisów na makaron to sprawdźcie te przepisy: spaghetti alla puttanesca lub makaron z krewetkami, cukinią i pesto z bazylii.
Makaron Caprese czyli z pomidorami, mozarellą i bazylią
składniki
- 200 g makaronu świderki fusilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 duże ząbki czosnku
- 4 średnie pomidory 400g, dojrzałe
- ½ łyżeczki skórki startej z ekologicznej cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka łyżek wody z gotowania się makaronu
- 125 g mozarelli najlepiej mozeralla di bufala
- sól i pieprz do smaku
- garść liści bazylii
Would you like to save this?
wykonanie
- Makaron ugotować al dente, przy odcedzaniu odlać około ½ szklanki wody.
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pokroić w ok. 1.5 cm kostkę.
- Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć na średnim ogniu ok. minuty.
- Dodać pomidory i skórkę z cytryny, smażyć przez kilka minut, pomidory powinny zostać w kawałkach, ale puszczą też trochę soku, który razem z oliwą utworzy sos.
- Dodać sok z cytryny i kilka łyżek wody z gotowania się makaronu, tyle, żeby trochę rozcieńczyć sos.
- Patelnię zdjąć z ognia, dodać makaron, mozarellę porwaną na mniejsze kawałki, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Na koniec posypać listkami bazylii, podawać ciepłe.
- Smacznego!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
3 komentarze
Anna
5 maja 2021 o 09:15Właśnie zrobiliśmy. Super
aga
20 czerwca 2018 o 18:32Proste, pyszne i ekspresowe 🙂 bałam się, że będzie może za suche ale było super 🙂
Aleksandra
20 czerwca 2018 o 19:01Super! bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂