Makaron z pesto z pietruszki z cukinią i marchewką to pyszny i szybki obiad. Robiliście już pesto z pietruszki? Moim zdaniem jest tak samo dobre jak tradycyjne pesto bazyliowe.
Składniki:
Oto co potrzebujecie żeby zrobić ten pyszny obiad:
- makaron – można użyć dowolnego (mój makaron jest taki żółty na zdjęciach bo akurat użyłam kukurydzianego), ale najbardziej pasuje spaghetti
- pesto – użyłam pesto z pietruszki, ale można użyć też innego pesto, np. pesto z bazylii, pesto z rukoli, pesto z czosnku niedźwiedziego, pesto z liści selera naciowego
- dowolne warzywa – ja użyłam cukinii i marchewki
Jak zrobić makaron z pesto z pietruszki krok po kroku
KROK 1: Zaczynamy od ugotowania makaronu al dente. Potem trzeba pociąć cukinię na plasterki a marchewkę na wąskie paski (obieraczką do ziemniaków).
KROK 2: Robimy pesto z pietruszki. Wszystkie składniki oprócz oliwy dodać do pojemnika blendera, zmiksować na gęstą pastę. Dodać oliwę, można zmiksować na bardzo małych obrotach lub wmieszać trzepaczką.
KROK 3: Gotujemy całość: Podsmażyć cukinię, potem marchewkę. Mają być zabrązowione ale wciąż lekko chrupiące. Dodać ugotowany makaron i pesto, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Przechowywanie
Możecie ten makaron spokojnie odgrzać na drugi dzień, ale zawsze jest lepiej przechowywać makaron osobno od sosu bo będzie on ten sos wchłaniał i nie będzie już taki pysznie lekko twardawy (al dente).
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Makaron z pesto z pietruszki z cukinią i marchewką
składniki
Makaron:
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 średnie marchewki 200g
- 1 mała cukinia 200g
- 2 łyżki oleju do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Pesto z pietruszki i pestek dyni:
- 1 pęczek pietruszki 30g
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki tartego parmesanu 25g
- 2 czubate łyżki pestek dyni
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek 60ml
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Pesto: Do blendera dodać wszystkie składniki oprócz oliwy. Zmiksować na gęstą pastę. Dodać oliwę i zmiksować na najmniejszych obrotach misera, bardzo krótko lub wmieszać trzepaczką.
- Makaron: Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, ma być ugotowany al dente (ma być go lekko czuć przy gryzieniu). Odłożyć kilka łyżek z gotowania się makaronu.
- Cukinię przekroić wzdłuż na pół i potem na plasterki o grubości ok. 5mm.
- Marchewkę obrać ze skórki i ta samą obieraczką zetrzeć na podłużne szerokie paski.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, na większym ogniu smażyć cukinię przez ok. 3 min, potem dodać marchewkę i smażyć jeszcze ok. 3 min. Warzywa mają być lekko zbrązowione i miekkie, ale wciąż chrupiące.
- Dodać ugotowany makaron, kilka łyżek wody z gotowania makaronu oraz pesto. Wymieszać, zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem.
- Podawać posypane parmezanem i pestkami dyni.
- Smacznego!
Brak komentarzy