Makaron z cukinią i kurczakiem to bardzo szybki do przygotowania obiad dla całej rodziny, bardzo smakuje również dzieciom! Chrupiąca cukinia i miękki kurczak w cytrynowym sosie śmietanowym. Robi się prosto i szybko. Najważniejsze jest tutaj zabrązowienie kurczaka i cukinii, co da im dużo smaku, a potem doprawienie sosu sokiem z cytryny, co sprawia, że sos jest idealnie zbalansowany oraz lekki.
Moje inne szybkie przepisy na makarony
- makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami
- makaron z krewetkami, cukinią i bazyliowym pesto
- pasta alla Norma – makaron z bakłażanem i pomidorami
Składniki
Oto co potrzebujecie do przygotowania tego makaronu:
Jak zrobić makaron z kurczakiem i cukinią krok po kroku
- Podsmażyć pierś z kurczaka z ziołami. Przełożyć na talerz.
- Podsmażyć cukinię, a potem czosnek i mąkę.
- Dodać śmietanę, bulion, kurczaka, sok z cytryny, gotować chwilkę.
- Dodać ugotowany makaron, wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z cytryny.
Smacznego!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Makaron z cukinią i kurczakiem w cytrynowym sosie śmietanowym.
składniki
- 170 g makaronu np. fusilli lub penne
- 2 małe piersi z kurczaka 300g
- 1 mała cukinia 250g
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 4 ząbki czosnku drobno pokrojone
- 3/4 szklanki śmietany kremówki 30-36%
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka lub 1/4 łyżeczki bulionu w proszku (dobrej jakości) + 1/4 szklanki wody z gotowania się makaronu
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka soku z cytryny lub do smaku
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Makaron ugotować al dente (czyli powinien być lekko leciutko twardy). Jeśli zamiast bulionu używacie wody z gotowania się makaronu, trzeba odlać 1/4 szklanki w trakcie jego gotowania.
- Kurczaka pokroić w kostkę ok. 2 cm, doprawić ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Cukinię pokroić w 1/2 cm pół-plasterki.
- Na dużej patelni rozgrzać olej na największym ogniu, dodać kurczaka. Przez pierwsze 2 minuty nie mieszać, a potem mieszać od czasu do czasu, aż kurczak będzie złocisty i prawie całkowicie usmażony. Przełożyć na talerz.
- Na patelnię dodać cukinię i usmażyć ją tak samo jak kurczaka. Na początku nie mieszać, dając jej się zabrązowić, a potem mieszać i smażyć jeszcze minutę, cukinia powinna być wciąż lekko twarda.
- Cukinię przesunąć na bok patelni, dodać drobno pokrojony czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund.
- Dodać mąkę i wymieszać dokładnie z cukinią i czosnkiem.
- Dodać śmietanę, bulion, kurczaka, sok z cytryny. Gotować 2-3 minuty, na średnio-niskim ogniu, aż sos się lekko zagęści, kurczak będzie ugotowany, a cukinia miękka.
- Dodać ugotowany makaorn, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z cytryny jeśli jest taka potrzeba.
- Smacznego!
uwagi
- Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu).
2 komentarze
Bel
23 stycznia 2021 o 17:56Świetnie wyszło! Smacznie i krótko robione
Aleksandra
23 stycznia 2021 o 18:06super! dziękuję za komentarz