Ten makaron z krewetkami to naprawdę petarda! Jest prosty, pyszny i kolorowy – pięknie wygląda na talerzu. To świetny pomysł na szybki obiad po pracy jak i na bardziej elegancką okazję. Wystarczy posmażyć krewetki i cukinię na patelni, doprawić sokiem z cytryny oraz wymieszać z pesto, pomidorkami i makaronem. Proste i pyszne!
Co potrzebujecie:
- Można użyć wina zamiast soku z cytryny, warto jednak wtedy dodać do makaronu skórkę startą z cytryny.
- Zamiast małych pomidorków można dodać zwykłe, duże pomidory. Pomidorki sprawiają one, że całe danie staje się lżejsze. Akurat użyłam pomidorków daktylowych, to moje ulubione ‘małe’ pomidorki, mają bardziej zwarty miąższ i więcej smaku niż np. pomidorki cherry.
- Pesto: możecie użyć pesto ze słoiczka lub zrobić je sami – tutaj znajdziecie dokładny przepis na pesto bazyliowe (+ parę moich komentarzy, w tym mnóstwo pomysłów, z czego jeszcze można takie pesto zrobić). Naprawdę warto zrobić domowe pesto, wystarczy zmiksować kilka składników, a smakuje o wiele lepiej niż takie ze słoiczka. Zamiast pesto z bazylii możecie dodać pesto z pietruszki, pesto z rukoli lub pesto z czosnku niedźwiedziego, kiedy ten jest w sezonie!
- Makaron: można użyć dowolnego rodzaju makaronu, ja najbardziej lubię świderki (fusilli).
- Zamiast krewetek można również podsmażyć pierś z kurczaka lub zupełnie pominąć krewetki.
- Cukinię również można pominąć. Zamiast niej można dodać szparagi lub fasolkę szparagową.
Jak przygotować makaron z krewetkami krok po kroku:
KROK 1: Zaczynamy od ugotowania 160g makaronu. Ważne jest żeby ugotować go al dente.
KROK 2: Smażymy krewetki: Rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego (lub zwykłego masła lub oleju do smażenia) na dużej patelni. Dodać 225g krewetek (muszą być rozmrożone, bez pancerzyków i dokładnie osuszone). Smażymy je ok. 2-3 minuty na jednej stronie, aż się trochę zabrązowią (nie przesuwamy ich), a potem przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze bardzo krótko, ok. 30 sekund. W tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Przekładamy krewetki na talerz.
Kiedy krewetki są gotowe: ważne jest żeby nie smażyć krewetek za długo bo będą gumowe. Krewetki potrzebują być smażone tylko bardzo krótko, do momentu aż zmienią swój kolor z szarego na różowy.
Jeśli macie czas, dobrze jest smażyć krewetki w dwóch turach, jak nie będą stłoczone na patelni, łatwiej będzie się im zabrązowić, przez co będą miały więcej smaku.
Co to jest masło klarowane: to masło na którym można smażyć bez obawy, że się spali. Krewetki smażymy krótko więc można też użyć zwykłego masła.
Jak rozmrozić krewetki: wystarczy włożyć je na 15-30 minut do miski z zimną wodą.
KROK 3: Smażymy cukinię: 1 średnią cukinię kroimy w półplasterki i smażymy na patelni na najwyższym ogniu aż będzie zabrązowiona z dwóch stron. Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny (albo chlust białego wytrawnego wina, ale wolę sok z cytryny), doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Ważne jest żeby zeskrobywać łopatką wszystkie zabrązowienia z dna patelni powstałe po smażeniu cukinii.
KROK 4: Zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy pozostałe składniki: ugotowany makaron, usmażone krewetki, 10-12 przeciętych na pół pomidorków i 1/2 szklanki pesto bazyliowego.
KROK 5: Mieszamy wszystko, jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem. Można posypać liśćmi bazylii i tartym parmezanem.
Smacznego!
Inne przepisy na szybkie obiady:
- Zupa pomidorowa z tortellini
- tagliatelle z cukinią, papryką, pomidorami i fetą
- pasta alla norma – makaron z bakłażanem i pomidorami
- Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami
Przechowywanie / jak zrobić z wyprzedzeniem:
Ten makaron można przechowywać w lodówce do 2 dni i po prostu odgrzewać. Makaron wciągnie jednak sporo wilgoci z sosu i nie będzie już al dente, dlatego jeśli możliwe lepiej jest przechowywać makaron osobno. Mimo to, odgrzewany makaron i tak będzie smakował pysznie, może tylko nie aż tak pysznie jak świeżo zrobiony.
Dzień wcześniej można usmażyć krewetki, cukinię, ugotować makaron, a na drugi dzień podsmażyć, dodać pesto, pomidorki i wymieszać wszystkie składniki.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Makaron z krewetkami, cukinią i bazyliowym pesto
składniki
makaron:
- 160 g makaronu świderki fusilli
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
- 225 g krewetek
- 1 średnia cukinia
- 2 łyżki soku z cytryny lub 3 łyżki białego wytrawnego wina
- 10 sztuk pomidorków daktylowych lub cherry
- ½ szklanki pesto bazyliowego
- sól i pieprz do smaku
do podania:
- liście bazylii
- tarty parmezan
Would you like to save this?
wykonanie
- Makaron ugotować al dente (powinien być lekko twardy przy gryzieniu, a nie rozgotowany).
- Na dużej patelni rozgrzać masło klarowane na dużym ogniu. Smażyć krewetki, najlepiej w dwóch turach. Z jednej strony ok. 2-3 minuty, aż się zabrązowią, następnie przewrócić je na drugą stronę i jeszcze krótko smażyć ok. 30 sekund. Oprószyć solą i pieprzem do smaku i przełożyć na talerz. Krewetki mają tylko zmienić swój kolor z szarego na różowy, za dłużo smażone będą twarde. Jeśli nie macie masła klarowanego można podsmażyć krewetki na małej ilości oleju, a pod koniec ich smażenia dołożyć łyżkę masła i wymieszać.
- Cukinię przekroić wzdłuż na pół, a potem na ½ cm plasterki. Dodać na patelnię, smażyć ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zabrązowi, ale wciąż będzie chrupiąca.
- Na patelnię dodać sok z cytryny (lub wino), doprawić solą i pieprzem, wymieszać zeskrobując łopatką wszystkie zabrązowienia z dna patelni. Jeśli używacie wina, należy zaczekać aż odparuje.
- Zdjąć patelnię z ognia, dodać ugotowany makaron, krewetki, pomidorki przekrojone na pół i pesto.
- Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podawać posypane świeżą bazylią i ewentualnie tartym parmezanem.
- Smacznego!
uwagi
- Jeśli używacie mrożonych krewetek to trzeba je najpierw rozmrozić – wrzucić do miski z zimną wodą, a gdy się już rozmrożą dokładnie osuszyć ręcznikami papierowymi (lepiej by było zrobić to dzień wcześniej i zostawić je w lodówce żeby trochę wyschły – będą się lepiej brązowić, ale nie jest to konieczne).
- Zamiast krewetek można użyć kurczaka.
- Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Brak komentarzy