Makaron z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i rybą
Pyszny i prosty obiad, gotowy w 25 minut. Chyba nie da się zrobić prostszego sosu niż z sera gorgonzola, wystarczy po prostu roztopić ser – kremowy sos gotowy. Żeby nie było tylko serowo i nudno dodaję szpinak i sok z cytryny, który ożywia całość. Podaję ze smażoną rybą i makaronem. Mam na stronie również podobny przepis na sos z gorgonzoli i orzechów włoskich, do niego również na pewno pasowałaby ryba.
Makaron z sosem z gorgonzoli, szpinakiem i rybą
składniki
ryba:
- 2-3 małe kawałki ryby np. dorsz lub inna biała ryba, ok. 300-400g
- 1 czubata łyżeczka tymianku
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła klarowanego do smażenia, lub olej
sos:
- 100 g sera gorgonzola dolce
- 1 łyżka mleka
- 125 g świeżego szpinaku może być też mrożony
- 1 łyżka soku z cytryny lub więcej
- odrobina skórki startej z cytryny opcjonalnie
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
- 100 g makaronu najlepiej jajecznego, np. tagliatelle
Would you like to save this?
wykonanie
- Nastawić wodę na makaron, gotować minutę krócej niż czas podany na opakowaniu (będzie się jeszcze chwilę dusił na patelni).
- Rybę osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi, dobrze doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Obtoczyć w mące, delikatnie strzepać jej nadmiar.
- Na dużej patelni rozgrzać na najwyższym ogniu masło klarowane (zwykłe masło się nie nadaje, bo się spali, można użyć oleju ale ryba będzie o wiele lepiej smakować smażona na maśle). Gdy tłuszcz będzie gorący dodać rybę. Smażyć ok. 4 minuty z jednej strony, aż ryba ładnie się zabrązowi, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Czas smażenia będzie zależał od grubości ryby, moje kawałki miały ok. 2 cm grubości. Trzeba uważać, żeby nie smażyć za długo ryby bo będzie twarda. Mięso ma zmienić swój kolor z przezroczystego na biały i wtedy jest gotowe. Rybę przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
- W czasie jak ryba się smaży opłukać szpinak i uciąć grubsze łodyżki.
- Ogień pod patelnią zmniejszyć na minimalny, dodać gorgonzolę, łyżkę mleka, ugotowany makaron oraz szpinak. Mieszać wszystko około minutę, aż szpinak lekko zwiędnie, a ser się rozpuści i utworzy sos. W razie potrzeby można sos lekko rozcieńczyć mlekiem.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem i skórką z cytryny, podawać z rybą.
- Smacznego!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy