Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami
To kolejne danie z lubianej przez Was kategorii – obiad w ok. 30 minut na stole. Ten makaron jest naprawdę błyskawiczny do przygotowania i pyszny. Składa się głównie ze składników, które można trzymać w spiżarce przez długi czas (jedyne świeże składniki to cebula i czosnek). Idealny na obiad po pracy, który nasyci i zadowoli całą rodzinę. Bardzo dobrze się odgrzewa!
Przygotowanie jest bardzo proste, trzeba tylko:
– Podsmażyć na patelni cebulę i czosnek z ziołami. Lubię używać mieszanki oliwy z oliwek i masła klarowanego, bo każdy z tych tłuszczy oddaje swój charakaterystyczny smak do dania. Warto kupić masło klarowane, nie pali się tak szybko na patelni jak tradycyjne, a smak ma tak samo pyszny.
– Dodać pomidory z puszki lub passatę pomidorową (w sezonie dodajemy oczywiscie świeże pomidory), bulion (rosól/bulion warzywny/z kurczaka, jeśli nie mam używam kostek eko z dobrym składem), tuńczyk z puszki i oliwki. Użyłam zielonych oliwek, ale dobre byłyby też czarne lub kalamata, jeśli macie w lodówce.
– Sos dusimy krótko, ok. 10 minut.
– Mieszamy z makaronem, całość posypujemy opcjonalnie natką pietruszki i tartym parmezanem. Gotowe!
Spróbujcie koniecznie, gwaratuję, że ten makaron wejdzie do Waszego stałego repertuaru szybkich obiadów!
Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami
składniki
makaron:
- 200 g makaronu świderki fusilli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów lub tyle samo passaty pomidorowej
- ½ szklanki bulionu warzywnego/drobiowego lub z kostki eko
- 1 puszka tuńczyka w zalewie z oliwy z oliwek
- 14 zielonych oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie
- sól i pieprz do smaku
do podania:
- tarty parmezan
- natka pietruszki
Would you like to save this?
wykonanie
- Makaron ugotować al dente (czyli musi być go czuć przy gryzieniu).
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek bardzo drobno.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło.
- Dodać cebulę i zioła włoskie, smażyć ok 6 minut na średnio-małym ogniu, aż będzie przezroczysta. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
- Tuńczyk odsączyć z zalewy (mniej więcej), oliwki pokroić na pół lub 3 części.
- Na patelnię dodać pomidory, bulion, tuńczyk i oliwki. Wymieszać i gotować na średnim ogniu ok. 10 minut.
- Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie odrobiną soku z cytryny.
- Wymieszać z makaronem, podawać posypany tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki (opcjonalnie).
- Smacznego!
uwagi
- Makaron świetnie się odgrzewa, więc możecie spokojnie zrobić z podwójnej porcji i mieć gotowy obiad na drugi dzień.
- Ilość kalorii = 1 porcja (½ przepisu).
Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!
Makaron z tuńczykiem, pomidorami i oliwkami – krok po kroku:
1 komentarz
agi777
8 listopada 2021 o 17:46Pyszny!