Mango lassi to bardzo popularny w indyjskich restauracjach napój z mango na bazie jogurtu. Jest przepyszny, słodki i orzeźwiający, my nasz ulubiony doprawiamy kardamonem.
Co to jest lassi?
Napoje Lassi spotykane są w wielu krajach Azji Południowej i na Bliskim Wschodzie. W Indiach częściej spotyka się wersje bardziej bogate, słodkie, z różnymi owocami i przyprawami – np. szafranem, kurkumą, wodą różaną, jak i też słone, zwane chaas, z miętą czy kminem rzymskim. Na Bliskim Wschodzie i w Turcji często podawana jest najprostsza, słona wersja lassi – ayran, składająca się z mleka, wody i soli, taki napój często podawany jest do ostrych dań mięsnych.
Poniższa wersja jest nie do końca autentyczna, bo w Indiach mango lassi najczęściej jest robione na bazie jogurtu i schłodzonej wody, jednak dla nas wersja z mlekiem jest lepsza.
Co potrzebujecie żeby zrobić mango lassi:
Do zrobienia mango lassi potrzebne są 3 główne składniki:
- mango
- mleko
- jogurt
Ja do mojego mango lassi zawsze dodaję dużą szczyptę mielonego kardamonu i czasami opcjonalnie 1-2 łyżki cukru.
Można również dodać wodę różaną, a sam napój posypać kardamonem, posiekanymi pistacjami lub szafranem.
Poza mango można również użyć innych owoców. Na stronie mam również przepis na podobny napój – Pina Colada Lassi – napój na bazie soku z ananasa i wody kokosowej.
Najlepszy rodzaj mango:
Czasami w sklepach z azjatycką żywnością lub na bazarkach można spotkać spotkać inne odmiany mango niż ta standardowa zielono-czerwona odmiana, którą można kupić bez problemu we wszystkich sklepach. Te odmiany mango (mango alphonso, ataulfo lub honey) pochodzą z Indii, Tajlandii lub Meksyku i smakują o niebo lepiej niż to tradycyjne mango. Jeśli mieszkacie za granicą jak ja możecie je bez problemu kupić w sklepach azjatyckich lub w sklepach z żywnością ekologiczną). Te mango są słodsze i nie mają włókien, łatwiej jest również poznać kiedy są dojrzałe (są intensywnie żółte, a ich skórka jest lekko pomarszczona. Na zdjęciu głównym jest odmiana ataulfo, a na zdjęciu ze składnikami jest honey (wyglądają bardzo podobnie). Oczywiście nie trzeba kupić takiego mango żeby móc cieszyć się przepysznym mango lassi. Chciałam tylko zwrócić Waszą uwagę na to, że takie inne odmiany są do kupienia i jeśli może kiedyć zobaczycie je w sklepie to będziecie wiedzieć że warto je kupić!
Jak zrobić mango lassi krok po kroku:
Zaczynamy od pokrojenia mango. Do tego przepisu będziecie potrzebować 2 duże mango (takie tradycyjne, jakie można kupić w sklepach, jak na zdjęciu poniżej) lub 4 małe mango tych pyszniejszych odmian (te mango są zazwyczaj mniejsze, jak na zdjęciach powyżej). Waga miąższu owocu powinna wynosić ok. 600g.
Jak w najprostszy sposób pokroić mango: odkrajamy 2 duże szerokie części wokół pestko mango, a potem pozostałe 2 mniejsze części. Większą część bierzemy w rękę, kroimy miąższ nożem w kratkę. Teraz można pocięty miąższ wyjąć łyżką lub wywrócić ten kawałek mango na drugą stronę i odciąć kostki miąższu nożem.
Potem nie mogłoby być już prościej. Należy dodać wszystkie składniki do misy miksera i zmiksować, aż powstanie gładkie smoothie.
Jak dopasować smak smoothie do swoich upodobań:
- Jeśli Wasze mango lassi jest za mało słodkie – można dodać dowolny słodzik, najlepszy jest cukier trzcinowy lub jasny brązowy, cukier palmowy, cukier kokosowy. Alternatywnie, można dodać ksylitolu (zdrowsza alternatywa) lub miodu (nie można jednak dodać za dużo bo smak miodu przytłoczy smak mango).
- Jeśli napój jest za gęsty – zmieńcie proporcje jogurtu do mleka – trzeba dodać więcej mleka i mniej jogurtu.
- Jeśli napój jest za rzadki – można dodać więcej jogurtu lub pulpy z mango.
Jak przechowywać:
Mango lassi można przechowywać w lodówce do 24h.
Inne przepisy z mango:
- Tacos z rybą i salsą z mango
- Muffiny z mango i lukrem z marakui
- Smoothie ananas-mango-kokos-limonka
- Tajski kokosowy ryż z mango – Khao Niao Mamuang
- Mango Caipirinha
Mango lassi – indyjski koktajl jogurtowy z mango
składniki
- 2 duże mango waga miąższu bez pestki i skóry to ok. 600g
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 125 ml
- 1 szklanka mleka 250 ml
- 2 łyżki cukru opcjonalnie
- duża szczypta mielonego kardamonu
- do podania: mielony kardamon, pokrojone pistacje
Would you like to save this?
wykonanie
- Mango umyć, obrać ze skórki, usunąć pestkę.
- Miąższ mango zmiksować z jogurtem, mlekiem i opcjonalnie szczyptą mielonego kardamonu. Najlepiej smakuje lekko schłodzone.
uwagi
- Moim zdaniem tak przygotowane mango lassi jest już wystarczająco słodkie, ale można ewentualnie dodać trochę słodzika, słodycz napoju będzie też zależeć od tego, jak dojrzałego mango użyliście.
- Jaki słodzik można użyć: najlepszy jest cukier trzcinowy lub jasny brązowy, cukier palmowy, cukier kokosowy. Alternatywnie, można dodać ksylitolu (zdrowsza alternatywa) lub miodu (nie można jednak dodać za dużo bo smak miodu przytłoczy smak mango).
- Moje mango lassi jest średnio gęste, można dodać mniej jogurtu i więcej mleka żeby było rzadsze, ale smak jest wtedy moim zdaniem trochę gorszy.
- Mango lassi można przechowywać w lodówce do 24h.
- Kalorie = 1 porcja (1/3 przepisu).
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy