Mini pizze z ciasta francuskiego to świetna przekąska na imprezy albo gdy macie ochotę na chrupiącą pizzę, ale nie chcecie czekać aż ciasto drożdżowe urośnie. Pizza na cieście francuskim jest naprawdę pyszna i szybka do zrobienia.
Składniki:
- Ciasto francuskie – najlepiej smakuje takie na maśle, jeśli możecie je znaleźć. Ciasto francuskie możecie również zrobić sami – albo z tradycyjnego przepisu na ciasto francuskie albo szybkie ciasto francuskie.
- Sos do pizzy – czasami używam gotowego sosu (lubię ten z firmy Mutti) lub robię sama. Jak zrobić sos do pizzy: podsmażyć pokrojoną w kostkę małą cebulę z 2 łyżkami oliwy przez kilka minut, dodać drobno posiekane 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano i smażyć 30 sekund. Dodać puszkę pomidorów i gotować na małym ogniu przez 15 minut, doprawić solą i pieprzem.
- Dodatki – możecie dodać Wasze ulubione dodatki do pizzy. Ważne jest, żeby nie dodawać ich za dużo, żeby ciasto nie było za miękkie. Ja użyłam tutaj mojej ulubionej, prostej kombinacji: szynka, salami, pieczarki, mozarella. Na koniec polewam pizzę małą ilością pesto z bazylii. Jeśli nie próbowaliście jeszcze pesto na Waszej pizzy, to musicie koniecznie spróbować.
Co jeszcze możecie nałożyć na Waszą pizzę:
- salami/kukurydza/papryka
- chorizo/suszona żurawina/wędzony ser
- szynka/ananas/dżem z żurawiny
- prosciutto/rukola
- pomidorki cherry/mozzarella buffala/pesto
- szynka/pieczarki/oliwki/karczochy
- karmelizowana cebula/pieczarki/ser gruyere
Jak zrobić krok po kroku:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół.
Ciasto francuskie przekładamy na kawałek papieru do pieczenia, lekko oprószony mąką. Wałkujemy je wszerz (ma być trochę szersze). Dzielimy nożem na 15 kwadratów. W środku każdego kwadratu nacinamy wszystkie brzegi (nie przecinamy ciasta), tak żeby zostawić 1 cm rant.
Na środek każdego kwadratu nakładamy po łyżeczce sosu do pizzy (nie nakładamy za dużo).
Następnie nakładamy pokrojone na kawałki salami, szynkę, pokrojone na plasterki pieczarki i oliwki. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie, po prostu ciasto będzie miało ładniejszy złocisty kolor).
Pieczemy przez 10 minut, następnie wyciągamy z piekarnika, nakładamy ser i pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż ciasto będzie napuszone, a ser złocisty.
Podajemy skropione bazyliowym pesto.
Smacznego!
Najlepiej jest zjeść te mini pizze do 2 godzin po upieczeniu, będą najbardziej chrupiące. Jeśli zostawicie je dłużej, można je odgrzać w piekarniku żeby były ciepłe i bardziej chrupiące.
Inne pomysły na ciasto francuskie na słono:
- Ciasto francuskie z warzywami i serem
- Tarta z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą, gruszką i serem pleśniowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem, suszonymi pomidorami i oliwkami
- Serowe paluszki z ciasta francuskiego
- Szparagi w cieście francuskim z szynką i serem
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Mini pizze z ciasta francuskiego
składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego 280g
- 1/2 szklanki sosu do pizzy
- 4 kawałki szynki
- kilka plasterków salami
- 6 czarnych oliwek
- 4 małe pieczarki
- 100 g tartej mozarelli ’żółtej’mozzarelli, nie w kulce
- 3 łyżki pesto bazyliowego opcjonalnie, do polania po upieczeniu
Would you like to save this?
wykonanie
- Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół.
- Ciasto francuskie przekładamy na kawałek papieru do pieczenia, lekko oprószony mąką. Wałkujemy je wszerz (ma być trochę szersze). Dzielimy nożem na 15 kwadratów. W środku każdego kwadratu nacinamy wszystkie brzegi (nie przecinamy ciasta), tak żeby zostawić 1 cm rant.
- Na środek każdego kwadratu nakładamy po łyżeczce sosu do pizzy (nie nakładamy za dużo).
- Następnie nakładamy pokrojone na kawałki salami, szynkę, pokrojone na plasterki pieczarki i oliwki. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie, po prostu ciasto będzie miało ładniejszy złocisty kolor).
- Pieczemy przez 10 minut, następnie wyciągamy z piekarnika, nakładamy ser i pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż ciasto będzie napuszone, a ser złocisty.
- Podajemy skropione bazyliowym pesto.
- Smacznego!
uwagi
- Jak zrobić sos do pizzy: podsmażyć pokrojoną w kostkę małą cebulę z 2 łyżkami oliwy przez kilka minut, dodać drobno posiekane 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano i smażyć 30 sekund. Dodać puszkę pomidorów i gotować na małym ogniu przez 15 minut, doprawić solą i pieprzem.
- Kalorie: 1 mini pizza (1/15 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Brak komentarzy