Impreza/ muffinki/ Wigilia i Święta

Muffinki z dynią i żurawiną

27 października 2018 | Ostatnia aktualizacja: 25 września 2020 przez Aleksandra

Muffinki z dynią i żurawiną

Pyszne muffinki z puree z dyni i świeżą żurawiną. Dzięki dodatkowi dyni są pulchne i wilgotne. Są przepyszne i na pewno posmakują wszystkim!

Puree z dyni robi sie prosto i szybko. Dynię wystarczy tylko pokroić, wyjąć łyżką pestki i piec w piekarniku, aż będzie miękka. Po upieczeniu miksujemy na gładko. Do tego przepisu użyłam dyni Hokkaido – jest dosyć sucha i mączysta, dzięki czemu świetnie nadaje się do wypieków. Dodałam również świeżą żurawinę, jej soczystość i kwaśność świetnie równoważy słodycz muffinek.

Opcjonalnie można muffinki ozdobić pajęczyną zrobioną z kakaowego lukru (nie muszę chyba dodawać, że dzieci uwielbiają ten dodatek 🙂).

Zobacz również moje inne przepisy z użyciem dyniiżurawiny!

Muffinki z dynią i żurawiną Muffinki z dynią i żurawiną - zbliżenie na środek ciastka

Muffinki z dynią i żurawiną

Mięciutkie i wilgotne muffinki z puree z dyni i świeżą żurawiną.
pumpkin muffins with fresh cranberries on a white plate
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 35 min
porcje 10 muffinek
kalorie 2475kcal

składniki

suche składniki:

  • 170 g mąki około 1 ¼ szklanki
  • 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu najlepiej cejlońskiego
  • szczypta soli

mokre składniki:

  • 260 g puree z dyni około 1 szklanka
  • 1 duże jajko
  • 100 g oleju roślinnego o neutralnym smaku, około ½ szklanki minus 1 łyżka
  • 20 g jogurtu naturalnego 1 łyżka
  • 140 g cukru około 2/3 szklanki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 1 łyżeczka skórki startej z ekologicznej pomarańczy

dodatkowo:

  • 80 g świeżej żurawiny około ¾ szklanki, po ok. 4 sztuki na muffinkę

kakaowy lukier (opcjonalnie):

  • 5 łyżek niesłodzonego kakao
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3.5 łyżki wody

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

muffinki:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Nagrzać piekarnik do 180 °C / gaz 4, opcja góra-dół.
  • Do dużej miski dodać wszystkie suche składniki, wymieszać (dobrze by było przesiać je przez sitko, ale nie jest to konieczne).
  • Do drugiej dużej miski dodać wszystkie mokre składniki (bez żurawiny), wymieszać dokładnie trzepaczką.
  • Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać krótko trzepaczką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej, masa może mieć malutkie grudki.
  • Masę rozdzielić równo do 10 papilotek na muffinki, najłatwiej jest ją nakładać łyżką do lodów. Do każdej muffinki dodać po 4 sztuki żurawiny, zanurzyć je w cieście.
  • Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż wbity drewniany patyczek wyjdzie suchy. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić, w zależności od piekarnika.
  • Po upieczeniu przełożyć na kratkę na 10-15 minut, dopiero po tym czasie wyciągać muffinki z papilotek.

kakaowy lukier:

  • Do małej miseczki przesiać cukier puder i kakao, wymieszać z wodą. Mój lukier był o smaku gorzkiej czekolady, jeśli chcecie słodszy, trzeba część kakao zastąpić cukrem pudrem.
  • Nakładanie lukru: Potrzebna będzie tylka z bardzo malutkim okrągłym otworem i grubszy worek foliowy (lub specjalne rękawy cukiernicze do ozdabiania). Ucinamy malutki kawałek rogu torebki, wkładamy w powstały otwór tylkę, wypełniamy worek lukrem i dekorujemy. Jeśli lukier nie wychodzi łatwo z tylko to trzeba go rozcieńczyć małą ilością wody, powinno się bardzo łatwo dekorować.

uwagi

* 1 szklanka to 250ml, 1 szklanka mąki waży 140g.
* Zamiast puree z dyni można użyć upieczonej dyni w kawałkach, wtedy trzeba wszystkie mokre składniki zmiksować blenderem kielichowym.
* Jak upiec dynię: Dynię umyć, pokroić na równej wielkości duże kawałki, wybrać łyżką pestki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w 200 stopniach lub aż dynia będzie miękka. W przypadku dyni Hokkaido można zmielić jej miąższ ze skórką. Gdy użyjecie innej dyni – miąższ należy wybrać ze skórki łyżką, a skórkę wyrzucić.
Rodzaj deser
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Muffinki z dynią i żurawiną – krok po kroku:

Suche składniki na muffinki z dynią i żurawiną w misce Mokre składniki na muffinki z dynią i żurawiną w misce Ciasto na muffinki z dynią i żurawiną w misce

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej mokre. Wymieszane mokre składniki dodać do suchych, krótko wymieszać.

Ciasto na muffinki z dynią i żurawiną nakładane łyżką do lodów do papilotek Ciasto na muffinki z dynią i żurawiną w papilotkach ze świeżą żurawiną na wierzchu Ciasto na muffinki z dynią i żurawiną w papilotkach w formie do pieczenia

Nałożyć masę do 10 papilotek, najlepiej nakłada się łyżką do lodów. Do każdej muffinki dodać po 4 świeże żurawiny, wcisnąć je w ciasto. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.

Zmieszane składniki na lukier kakaowy w małej miseczce Muffinka z dynią i żurawiną dekorowana lukrem kakaowym Muffinka z dynią i żurawiną dekorowana lukrem kakaowym za pomocą wykałaczki

Opcjonalnie muffinki można polać lub udekorować kakaowym lukrem. Należy wymieszać składniki na lukier. Przygotować foliową torebkę, uciąć malutki kawałek rogu, w otwór wsadzić tylkę w małym okrągłym otworem. Worek z tylką włożyć do szklanki, napełnić lukrem. Wyciskać dowolny wzór na muffinki.

Muffinka z dynią i żurawiną udekorowana wzorem pajęczyny, zrobionym z lukru kakaowego Muffinki z dynią i żurawiną udekorowane lukrowym wzorem pajęczyny na talerzu

Zobacz także

6 komentarzy

  • Odpowiedz
    Joaśka
    10 października 2020 o 07:44

    Jedna babeczka ma 247 kalori?

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      10 października 2020 o 08:12

      tak

  • Odpowiedz
    aga
    1 listopada 2018 o 07:43

    Można użyć suszonej żurawiny ?

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      1 listopada 2018 o 09:05

      Nie próbowałam takiej wersji. Muffinki na pewno wyjdą, ale chyba czegoś im będzie brakować. Cały ich urok w tym, że są słodkie, a świeża żurawina lekko kwaśna. Jeśli zrobisz z suszonymi to daj znać jak smakowały!

  • Odpowiedz
    madlene17
    27 października 2018 o 12:43

    Mają przepiękny, pomarańczowy kolor a żurawina wygląda niczym czerwone korale 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      27 października 2018 o 13:33

      Dziękuję! szkoda, że ja nie wpadłam na tak obrazowy opis! 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here