Puszyste i wilgotne muffiny z soczystym mango, polane lukrem z marakui. Pyszne i proste. Nie można się od nich oderwać!
Parę uwag:
- Muffiny smakują również bardzo dobrze bez lukru. Jeśli nie będziecie robić lukru, dodajcie trochę więcej cukru do masy – 1 szklankę (200g).
- Jeśli nie możecie znaleźć marakui, bardzo dobrze sprawdzi się również sok z cytryny.
- Ważne jest, żeby mango było soczyste i dojrzałe. Najpyszniejsze są odmiany mango Alphonso lub Ataulfo. Jeśli kiedykolwiek zobaczycie takie w sklepie, kupcie koniecznie. Są bardzo słodkie, soczyste i bez włókien.
- Dojrzała marakuja ma pomarszczoną skórkę.
- Najważniejszą rzeczą przy pieczeniu muffinek jest nie mieszanie za długo ciasta. Jeśli ciasto jest grudkowate – to jest ok. Za długo mieszane muffinki będą zbite i mniej smaczne.
Jeśli macie ochotę na inny deser z mango spróbujcie tajskiego kokosowego ryżu z mango!
Muffiny z mango i marakują
Puszyste i wilgotne muffiny z soczystym mango, polane lukrem z marakui. Pyszne i proste. Nie można się od nich oderwać!
Pin This Recipe!
porcje 12 muffinek
kalorie 316kcal
składniki
suche składniki:
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- szczypta soli
mokre składniki:
- 170 g oleju o neutralnym smaku
- 150 g cukru
- 115 g kwaśnej śmietany
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
- 1 mango obrane i pocięte na 1.5cm kawałki
lukier z marakui:
- 3.5 łyżeczki soku z marakui ok. 2 małe marakuje
- 60 g cukru pudru
Would you like to save this?
wykonanie
- Nastawić piekarnik na 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
- W średniej misce zmieszać suche składniki (mąka, proszek, soda, sól).
- W większej misce zmieszać mokre składniki (olej, cukier, śmietana, jajka, ekstrakt).
- Do mokrych składników dodać suche, delikatnie i krótko wymieszać. Ciasto może być grudkowate, nie można mieszać za długo.
- Mango obrać i pokroić w kostkę. Delikatnie wmieszać w masę, najlepiej silikonową szpatułką.
- Przygotować foremkę do muffinek i wyłożyć ją 12 papilotkami. Papilotki można ewentualnie posmarować lekko olejem, żeby muffinki łatwiej od nich odchodziły. Ciasto najłatwiej nakłada się łyżką do lodów.
- Piec 20-22 min, aż drewniany patyczek wbity w środek muffinki wyjdzie suchy. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, wysokości muffinek i użytej foremki (w silikonowej piekły mi się trochę dłużej).
- Wyjąć z piekarnika, od razu wyciągnąć z foremki i przełożyć na kratkę. Zostawić do ostudzenia (przynajmniej częściowo).
- Zrobić lukier: najpierw trzeba uzyskać sok z marakui: marakuję przekroić na pół, wybrać miąższ łyżeczką, przetrzeć przez sitko (pestki mają zostać na sitku, a sok zebrać się w naczyniu poniżej). Żeby ułatwić sobie przecieranie soku, można pestki z miąższem zmiksować malakserem, a potem przetrzeć przez sito. Sok z marakui wymieszać z cukrem pudrem. Można dodać więcej soku lub więcej cukru pudru, w zależności od tego, jaką konsystencję lukru chcecie uzyskać. Lukier najlepiej nakładać jest na ostudzone muffinki (nie będzie szybko spływał). Z ostudzonych muffinek łatwiej jest też odrywać papilotki.
- Smacznego!
uwagi
– Muffiny smakują również bardzo dobrze bez lukru. Jeśli nie będziecie robić lukru, dodajcie trochę więcej cukru do masy – 1 szklankę (200g).
– Jeśli nie możecie znaleźć marakui, bardzo dobrze sprawdzi się również sok z cytryny.
– Ważne jest, żeby mango było soczyste i dojrzałe. Najpyszniejsze są odmiany mango Alphonso lub Ataulfo. Jeśli kiedykolwiek zobaczycie takie w sklepie, kupcie koniecznie. Są bardzo słodkie, soczyste i bez włókien.
– Dojrzała marakuja ma pomarszczoną skórkę.
– Najważniejszą rzeczą przy pieczeniu muffinek jest nie mieszanie za długo ciasta. Jeśli ciasto jest grudkowate – to jest ok. Za długo mieszane muffinki będą zbite i mniej smaczne.
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy