Naleśniki z wędzonym łososiem, białym serkiem i sosem musztardowo-miodowym
Prosty i szybki pomysł na obiad.
Smażymy naleśniki, smarujemy serkiem, nakładamy płaty wędzonego łososia, listki sałaty i koperek, zawijamy, podajemy z prostym sosem musztardowo-miodowym. Pycha!
Naleśniki można też pociąć na kawałki i nadziać je na wykałaczki – pomysł na przekąski na imprezę (dobrze jest je wtedy owinąć folią i włożyć na ok. 1h do lodówki).
U nas te naleśniki goszczą na stole przynajmniej raz na miesiąc.
Naleśniki z wędzonym łososiem, białym serkiem i sosem musztardowo-miodowym
porcje 4 porcje
składniki
naleśniki (wychodzi 12 naleśników o średnicy 23cm):
- 200 g mąki
- duża szczypta soli
- mała szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jajka
- 500 ml mleka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
serek:
- 450 g białego sera do smarowania kanapek o naturalnym smaku lub o smaku ziołowym
- 6 łyżek mleka ilość mleka zależy od tego jak gęsty jest ser
- 3-4 łyżeczki ziół prowansalskich pominąć jeśli macie ziołowy serek
- sól i pieprz do smaku
sos:
- 5 czubatych łyżeczek musztardy Dijon 55g
- 3 czubate łyżeczki miodu 40g
- 3 łyżeczki soku z cytryny ½ cytryny
- gałązka koperku
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
- 350 g łososia wędzonego na zimno
- 12 listków sałaty
- kilka gałązek koperku
Would you like to save this?
wykonanie
- Najpierw przygotować ciasto na naleśniki: W dużej misce wymieszać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia, następnie dodać jajka, mleko, oliwę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut.
- W tym czasie przygotować sos – połączyć wszystkie jego składniki.
- Przygotować serek – połączyć wszystkie składniki, rozcieńczyć na tyle mlekiem żeby dobrze się rozsmarowywało, serka o smaku ziołowym nie trzeba doprawiać (ew. wg uznania), tylko rozcieńczyć mlekiem.
- Przygotować sobie łososia, umyć sałatę i koperek.
- Usmażyć naleśniki – z tego ciasta dobrze smaży się cienkie naleśniki, ale do tego przepisu my wolimy takie trochę grubsze. Naleśniki najlepiej smaży się na patelni naleśnikowej. Rozgrzać patelnię z bardzo małą ilością oleju (tylko na pierwszy naleśnik). Nalewać porcję ciasta na patelnię, smażyć na wysokim ogniu aż brzegi naleśnika będą rumiane, podważyć łopatką naleśnik ze wszystkich stron upewniająć się, że nigdzie nie przywiera, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę, aż naleśnik będzie rumiany. Powtórzyć z resztą masy.
- Gotowe naleśniki smarować serkiem, na to położyć płaty łososia, listki sałaty i koperek. Zawinąć i podawać z sosem musztardowo-miodowym.
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!
2 komentarze
Aga
26 grudnia 2017 o 18:14Wyglądają bardzo apetycznie! 🙂
Aleksandra
26 grudnia 2017 o 18:21dziękuję 🙂