Świetny pomysł na naleśniki na słono. Nadziane są dużą ilością warzyw, a potem zapiekane w piekarniku razem z serem. Jako nadzienie wykorzystałam mój przepis na ratatouille. Brzmi wymyślnie, ale to bardzo bardzo prosty przepis na duszone warzywa po francusku. Są one bardzo aromatyczne i rozpływają się w ustach. Zapiekanie naleśników z serem powoduje, że ser jest złocisty i ciągnący, a naleśniki chrupiące na brzegach. Naleśniki z warzywami i serem to pyszny i prosty obiad, którym najedzą się nawet mięsożercy!
Uwagi:
- Z poniższego przepisu naleśniki nie wychodzą bardzo cienkie, raczej grubsze i puszyste (to powoduje też odrobina proszku do pieczenia, który można pominąć), taki naleśnik lepiej trzyma warzywne nadzienie. Jeśli konsystencja będzie Wam się wydawać zbyt gęsta można dodać więcej mleka lub wody gazowanej (lub niegazowanej).
- W moim przepisie na ratatouille podaję dwie możliwości jego przygotowania – z warzywami smażonymi partiami oraz prostszą i szybszą wersję, z duszonymi warzywami. Do tego przepisu będzie potrzebne ratatouille z duszonymi warzywami.
- Innym pomysłem na wykorzystanie ratatouille są jajka duszone w ratatouille.
Inne pomysły na naleśniki:
- naleśniki z wędzonym łososiem i sosem musztardowo-miodowym
- czekoladowe naleśniki z waniliowym serkiem i sosem malinowym
- pieczone pancakes z jagodami
- Kaiserschmarren – austriacki naleśnik
Naleśniki z warzywami i serem – krok po kroku:
- Usmażyć naleśniki i nadziać je ratatouille.
- Zawinąć w rulon.
- Ułożyć na blaszce do pieczenia.
- Posypać tartym serem (u mnie mozarella) i piec aż ser się stopi i będzie złocisty.
Naleśniki z warzywami i serem
składniki
naleśniki (6 sztuk):
- 100 g mąki ok. 2/3 szklanki
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mleka 250 ml
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia można pominąć
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich lub posiekane świeże zioła
- sól i pieprz odrobina
nadzienie:
- 3 szklanki ratatouille duszonych warzyw, wersja duszona, nie smażona, 1/2-2/3 szklanki ratatatouille na naleśnik, w zależności od grubości naleśnika
dodatkowo:
- 2 szklanki tartej mozarelli twardej, żółtej mozarelli, nie w kulce
- świeży tymianek do posypania, opcjonalnie
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotować ciasto na naleśniki: W dużej misce wymieszać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia, następnie dodać jajka, mleko, oliwę i zmiksować lub wymieszać trzepaczką na gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut.
- Usmażyć naleśniki: Naleśniki najlepiej smaży się na patelni Rozgrzać patelnię z bardzo małą ilością oleju (tylko na pierwszy naleśnik). Nalewać porcję ciasta na patelnię, smażyć na wysokim ogniu aż brzegi naleśnika będą rumiane, podważyć łopatką naleśnik ze wszystkich stron upewniająć się, że nigdzie nie przywiera, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę, aż naleśnik będzie rumiany. Powtórzyć z resztą masy.
- Nadziać naleśniki: Nałożyć 1/2-2/3 szklanki ratatatouille na naleśnik, w zależności od grubości i wielkości naleśnika. Zwinąć w rulon.
- Zapiec w piekarniku: Naleśniki układamy na blaszce do piecznia, posypujemy tartym serem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni / gaz 7, opcja góra-dół, aż ser się stopi i zarumieni (ok. 5-10 minut).
- Smacznego!
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy