Omlet nie musi być tylko na słono. Ten omlet czekoladowy jest słodki, z dodatkiem kakao i czekolady. Podałam go z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Jest przepyszny i bardzo puszysty! To świetny pomysł na pyszne i pięknie wyglądające śniadanie.
Składniki:
Ogólny przepis na omlet jest bardzo prosty: 1 łyżka mąki na 1 jajko plus szczypta soli. Tutaj część mąki jest zamieniona na kakao, dodatkowo dodałam czekoladę, cukier oraz ekstrakt waniliowy.
Zamiast ekstraktu waniliowego można część cukru wymienić na cukier waniliowy (najlepszy jest taki z prawdziwą wanilią).
Jak zrobić omlet czekoladowy krok po kroku:
- Białka ubijamy ze szczyptą cukru na sztywną pianę.
- Dodajemy żółtka wymieszane z cukrem i ekstraktem waniliowym. Miksujemy delikatnie na małych obrotach.
3. Dodajemy mąkę, kakao i drobno posiekaną czekoladę.
4. Delikatnie mieszamy.
5. Omlet smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z masłem na najmniejszym ogniu, najlepiej pod przykryciem.
6. Ostrożnie odwracamy na drugą stronę.
Podajemy najlepiej z bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Smacznego!
Sprawdźcie również ten, bardzo popularny na stronie, 3 składnikowy omlet z jajek, banana i płatków owsianych.
Omlet czekoladowy
składniki
omlet:
- 2 duże jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru użyłam brązowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub zamienić cukier na cukier waniliowy
- 1.5 łyżki mąki
- 1/2 łyżki kakao
- 2 małe kostki mlecznej/gorzkiej czekolady drobno posiekanej lub startej na tarce
- 1 łyżka masła do smażenia
dodatkowo (opcjonalnie):
- 1/4 szklanki śmietani kremówki 30-36%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- mała garść świeżych owoców
Would you like to save this?
wykonanie
- Rozdzielić białka i żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli mikserem aż piana będzie sztywna (jeśli odwrócimy końcówkę miksera do góry nogami, piana z białek nie zmienia swojego kształtu).
- W małej miseczce rozbełtać widelcem żółtka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodawać powoli do ubitych białek (mikser ma pracować na najniższych obrotach).
- Dodać mąkę, kakao i drobno posiekaną czekoladę, wmieszać w jajeczną masę delikatnie silikonową szpatułką.
- Na patelni z nieprzywieralną powłoką o średnicy ok. 21-22 cm rozgrzać masło. Jak będzie się pienić rozłożyć ciasto na omlet na patelni w równej warstwie.
- Przykryć pokrywką i smażyć na najmniejszym ogniu przez ok. 3-5 minut, aż omlet będzie złocisty od dołu. Za pomocą dwóch szerokich szpatułek przewracamy omlet na drugą stronę: najpierw oddzielić brzegi omletu od patelni, potem upewnić się, że nie przywiera w żadnym miejscu, potem delikatnie wsuwamy dwie szpatułki pod omlet i odwracamy na druga stronę (jeśli przy próbie włożenia szpatułek pod omlet, omlet rwie się, smażcie go jeszcze trochę dłużej). Na drugiej stronie smażymy krótko, około 30-60 sekund, aż omlet będzie ścięty. Przenosimy na talerz.
- Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru.
- Omlet podajemy z bitą śmietaną i owocami.
- Smacznego!
uwagi
- Przykrycie pokrywką omletu nie jest konieczne, ale to powoduje, że omlet się szybciej zetnie, nie spali od spodu i łatwiej będzie go przewrócić.
- Omlet smażymy koniecznie na najmniejszym ogniu.
- Można użyć patelni trochę mniejszej lub większej niż podane w przepisie, przy czym: mniejsza patelnia = grubszy omlet = koniecznie trzeba go przykryć pokrywką żeby się szybciej ściął, większa patelnia = cieńszy omlet, trochę szybciej się usmaży ale trochę ciężej będzie go przewrócić. –
- Jeśli boicie się przewracania omletu można podzielić ciasto na omlet na dwie części i usmażyć 2 małe omlety.
- Omlet można podać jeszcze z sosem owocowym. Wystarczy małą garść owoców (mrożonych lub świeżych) zagotować przez kilka minut z małą ilością cukru i zmiksować mikserem.
- Kalorie = 1 porcja (cały przepis), łącznie z bitą śmietaną i owocami. To tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy