Pyszna owsianka z jabłkami doprawionymi cynamonem, syropem klonowym, wanilią i sokiem z cytryny. To zdrowa i sycąca owsianka, z którą warto zacząć dzień!
Składniki:
- Jakich płatków owsianych użyć: można użyć zwykłych płatków owsianych (będą się gotować trochę dłużej, ok. 8-10 minut) lub mniejsze płatki górskie (będą się gotować trochę krócej ok. 3-4 minuty.
- Jakie jabłka będą najlepsze: najlepiej użyć słodkich jabłek – dzięki temu można dodać mniej syropu klonowego. Można również użyć kwaśnych jabłek – wtedy dajemy więcej syropu klonowego i pomijamy sok z cytryny. Lepsze będą również miękkie jabłka bo po prostu szybciej zmiękną (jeśli macie więcej czasu rano to to jest bez znaczenia, twardsze jabłka trzeba po prostu gotować trochę dłużej).
- Jak przyprawić jabłka: koniecznie cynamonem. Ja lubię dodać również dużą szczyptę przyprawy do piernika – owsianka nie będzie smakować piernikowo – po prostu bardziej aromatycznie. Najpyszniejszy jest tutaj balans słodko-kwaśnych smaków, słodkiego od jabłek i syropu klonowego i kwaśnego od soku z cytryny, ekstakt z wanilli to kropka nad i! Pamiętajcie żeby dopasować te składniki do tego jak słodkie/kwaśne są jabłka.
- Jak przyprawić owsiankę: koniecznie cynamon plus opcjonalnie duża szczypta przyprawy do piernika (tak jak jabłka). Jeśli nie macie przyprawy do piernika można dodać po małej szczypcie poszczególnych przypraw, które wchodzą w jej skład jak np. kardamon, gałka muszkatałowa, goździki.
Inne składniki / co jeszcze można dodać:
- Orzechy – ja lubię najbardziej włoskie, ale można użyć też orzechów pekan, laskowych lub migdałów – najlepiej posypac nimi owsiankę, żeby zostały chrupiące. Żeby były bardziej aromatyczne można je najpierw podprażyć na suchej patelni, aż będą pachnące i lekko zarumienione.
- Suszone owoce – np. żurawinę, również rodzynki, kawałki gorzkiej czekolady, pestki granatu, wiórki kokosowe, masło orzechowe lub migdałowe.
- Inne mleko: można użyć mleka roślinnego, najlepsze byłoby migdałowe lub kokosowe (wtedy owsianka będzie bez mleka krowiego i wegańska).
- Żeby owsianka była bezglutenowa trzeba użyć bezglutenowych płatków owsianych (płatki są już bezglutenowe ale takie bez atestów mogą zawierać małe ilości glutenu).
- Zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub ksylitolu.
Jak zrobić owsiankę z jabłkami krok po kroku:
Gotujemy jabłka: 3 średnie jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do małego garnka razem z pozostałymi składnikami (1/3 łyżeczki cynamonu, 1 łyżkę syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilli, szczyptę soli). Gotować przez ok. 5-10 minut na średnim ogniu, aż jabłka zmiękną (ale nie będą zbyt miękkie, mają być lekko chrupiące) a wokół jabłek będzie gęsty sos. Czas gotowania będzie różny w zależności od odmiany jabłek, miękkie jabłka będą szybciej gotowe niż twarde.
Gotujemy owsiankę: Zmieszać wszystkie składniki na owsiankę (1 szklanka / ok. 100g płatków owsianych, 2 szklanki mleka, 1/3 łyżeczki cynamonu, szczyptę soli, 1 łyżkę syropu klonowego) i gotować ok. 10 minuty, lub aż płatki będą miękkie (drobne płatki owsiane gotują się szybciej i będą gotowe po ok. 3 minutach). Owsianka powinna być raczej płynna, jak się ochłodzi na tyle, że będzie się nadawać do jedzenia będzie już bardzo gęsta.
Owsiankę przelać do miseczek, na wierzch nałożyć jabłka i polać sosem z jabłek.
Posypać posiekanymi na kawałki orzechami włoskimi i polać syropem klonowym do smaku.
Smacznego!
Jak zrobić tą owsiankę jeszcze szybciej:
Można owsiankę i jabłka gotować razem w 1 garnku. Mi owsianka smakuje o wiele lepiej jeśli gotuję osobno owsiankę i jabłka, ale jak śpieszycie się rano to można je ugotować w 1 garnku (jest też mniej naczyń do zmywania).
- Jeśli macie miękkie jabłka – trzeba je pokroić w drobną kostkę i wrzucić wszystkie składniki do średniego garnka i gotować do miękkości płatków.
- Jeśli macie raczej twardsze jabłka – trzeba je pokroić w drobną kostkę i najpierw podsmażyć na maśle (może być na wodzie lub na maśle i wodzie), aż trochę zmiękną i potem dodać wszystkie składniki do średniego garnka i gotować do miękkości płatków.
Inne moje przepisy na owsianki:
- Kokosowa owsianka z gruszkami
- Owsianka z bananem, masłem orzechowym i granatem
- Bananowo-kokosowa owsianka z marakują
Owsianka jabłkowa
składniki
Owsianka:
- 1 szklanka (100g) płatków owsianych
- 2 szklanki mleka krowiego/roślinnego
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego + opcjonalnie duża szczypta przyprawy do piernika
- mała szczypta soli
Jabłka:
- 3 średnie jabłka ok. 0.5kg, najlepiej niezbyt twarda odmiana, jabłka szybciej się ugotują
- 1/3 łyżeczki cynamonu cejlońskiego + opcjonalnie duża szczypta przyprawy do piernika
- mała szczypta soli
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki ekstraktu z wanilli
do podania:
- orzechy włoskie
- syrop klonowy
Would you like to save this?
wykonanie
- Jabłka: Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do małego garnka razem z pozostałymi składnikami (cynamon, syrop klonowy, sok z cytryny, ekstrakt z wanilli, sól). Gotować przez ok. 5-10 minut na średnim ogniu, aż jabłka będą zmiękną (ale nie będą zbyt miękkie, mają być lekko chrupiące) a wokół jabłek będzie gęsty sos. Czas gotowania będzie różny w zależności od odmiany jabłek, miękkie jabłka będą szybciej gotowe niż twarde.
- Owsianka: Zmieszać wszystkie składniki na owsiankę (płatki owsiane, mleko, cynamon, sól, syrop klonowy) i gotować ok. 10 minuty, lub aż płatki będą miękkie (drobne płatki owsiane gotują się szybciej i będą gotowe po ok. 3 minutach). Owsianka powinna być raczej płynna, jak się ochłodzi na tyle, że będzie się nadawać do jedzenia będzie już bardzo gęsta.
- Owsiankę przelać do miseczek, na wierzch nałożyć jabłka i polać sosem z jabłek.
- Posypać posiekanymi na kawałki orzechami włoskimi i polać syropem klonowym do smaku.
- Smacznego!
uwagi
- Składniki:
- Jakich płatków owsianych użyć: można użyć zwykłych płatków owsianych (będą się gotować trochę dłużej, ok. 8-10 minut) lub mniejsze płatki górskie (będą się gotować trochę krócej ok. 3-4 minuty.
- Jakie jabłka będą najlepsze: najlepiej użyć słodkich jabłek – dzięki temu można dodać mniej syropu klonowego. Można również użyć kwaśnych jabłek – wtedy dajemy więcej syropu klonowego i pomijamy sok z cytryny. Lepsze będą również miękkie jabłka bo po prostu szybciej zmiękną (jeśli macie więcej czasu rano to to jest bez znaczenia, twardsze jabłka trzeba po prostu gotować trochę dłużej).
- Jak przyprawić jabłka: najważniejszy jest tutaj balans słodko-kwaśnych smaków, słodkiego od jabłek i syropu klonowego i kwaśnego od soku z cytryny. Pamiętajcie żeby dopasować te składniki do tego jak słodkie/kwaśne są jabłka.
- Jak przyprawić owsiankę: koniecznie cynamon plus opcjonalnie duża szczypta przyprawy do piernika (tak jak jabłka). Jeśli nie macie przyprawy do piernika można dodać po małej szczypcie poszczególnych przypraw, które wchodzą w jej skład jak np. kardamon, gałka muszkatałowa, goździki.
- Inne składniki / co jeszcze można dodać:
- Orzechy – ja lubię najbardziej włoskie, ale można użyć też orzechów pekan, laskowych lub migdałów – najlepiej posypac nimi owsiankę, żeby zostały chrupiące. Żeby były bardziej aromatyczne można je najpierw podprażyć na suchej patelni, aż będą pachnące i lekko zarumienione.
- Suszone owoce – np. żurawinę, również rodzynki, kawałki gorzkiej czekolady, pestki granatu, wiórki kokosowe, masło orzechowe lub migdałowe.
- Inne mleko: można użyć mleka roślinnego, najlepsze byłoby migdałowe lub kokosowe (wtedy owsianka będzie bez mleka krowiego i wegańska).
- Żeby owsianka była bezglutenowa trzeba użyć bezglutenowych płatków owsianych (płatki są już bezglutenowe ale takie bez atestów mogą zawierać małe ilości glutenu).
- Zamiast syropu klonowego można użyć miodu lub ksylitolu.
- Jak zrobić tą owsiankę jeszcze szybciej:
Można owsiankę i jabłka gotować razem w 1 garnku. Mi owsianka smakuje o wiele lepiej jeśli gotuję osobno owsiankę i jabłka, ale jak śpieszycie się rano to można je ugotować w 1 garnku (jest też mniej naczyń do zmywania).- Jeśli macie miękkie jabłka – trzeba je pokroić w drobną kostkę i wrzucić wszystkie składniki do średniego garnka i gotować do miękkości płatków.
- Jeśli macie raczej twardsze jabłka – trzeba je pokroić w drobną kostkę i najpierw podsmażyć na maśle (może być na wodzie lub na maśle i wodzie), aż trochę zmiękną i potem dodać wszystkie składniki do średniego garnka i gotować do miękkości płatków.
- Kalorie = 1/2 przepisu (1 porcja). Nie są to dokładne obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
3 komentarze
Ewa7
29 kwietnia 2021 o 13:10Pychota!!! Wspaniale wszystko szczegółowo opisane. Może tylko z tym podsmazaniem na maśle niekoniecznie… Ale już szukam innych Twoich przepisów
Ulik
4 marca 2020 o 18:03Wygląda bardzo smakowicie i z chęcią wypróbuję przepis, tylko platki przygotuję z wodą zamiast z mlekiem 🙂
Aleksandra
4 marca 2020 o 18:26pewnie, można też użyć wody 🙂