Szybkie i pyszne śniadanie? Najprościej zrobić owsiankę 🙂 Poniższa jest naprawdę przepyszna. Do połączenia banana z masłem orzechowym nie muszę chyba nikogo przekonywać, ale jak jeszcze dodamy do tego odrobinę oleju kokosowego (doda lekkiego kokosowego posmaku i sprawi, że owsianka będzie bardziej kremowa), posłodzimy syropem klonowym oraz dodamy soku z cytryny, który zrównoważy tę słodycz, a na koniec posypiemy całość słodko-kwaśnymi pestkami granatu to wtedy otrzymamy naprawdę genialną owsiankę! Gorąco polecam!
Moje inne przepisy na owsianki:
Składniki:
- Jakich płatków owsianych użyć: można użyć tradycyjnych płatków owsianych, gotują się trochę dłużej ale bardziej jest je czuć przy gryzieniu. Drobne płatki owsiane (górskie) gotują się szybciej, w ok. 30 minut, ale są mało wyczuwalne przy jedzeniu owsianki. Wszystko zależy od tego jakie płatki wolicie, można użyć oba rodzaje płatków.
- Jakiego mleka można użyć: Ja użyłam mleka krowiego, ale można również użyć dowolnego roślinnego, jakie Wam smakuje. Można nawet użyć wody, ale owsianka będzie trochę gorzej smakować (moim zdaniem) i będzie mniej kremowa.
- Najlepiej jest użyć dojrzałe banany, wtedy można dodać mniej syropu klonowego.
- Zamiast soku z cytryny można użyć soku z limonki. Soku z cytryny nie można pominąć bo bez tego kwaśnego składnika owsianka będzie za ciężka i mdła.
- Olej kokosowy – jego dodanie jest opcjonalne. Daje owsiance pyszny smak i sprawia, że jest jeszcze bardziej kremowa.
- Granat – pestkami granatu tylko posypujemy owsiankę, można je pominąć, owsianka również super smakuje bez nich.
Jak zrobić owsiankę z bananem i masłem orzechowym krok po kroku:
- Do średniego garnka dodajemy mleko i płatki owsiane. Gotujemy do momentu miękkości płatków.
- Dodajemy masło orzechowe, syrop klonowy, sok z cytryny, olej kokosowy i sól. Mieszamy.
3. Dodajemy rozgniecione widelcem banany. Owsianka jest gotowa możecie teraz ją dopasować do własnego smaku (np. dodać więcej syropu klonowego jak jest zbyt mało słodka lub więcej soku z cytryny jak owsianka wydaje się Wam zbyt ciężka i za słodka).
4. Gotową owsiankę posypujemy pestkami granatu.
Smacznego!
Przechowywanie:
Jeśli chcecie przechować owsiankę na drugi dzień lepiej jest ją całą najpierw zagotować, potem ostudzić i schować do lodówki. Na drugi dzień bardzo zgęstnieje więc trzeba ją przy podgrzewaniu trochę rozcieńczyć wodą lub mlekiem.
Owsianka z bananem, masłem orzechowym i granatem
składniki
- 1 szklanka płatków owsianych 100 g
- 2.5 szklanki mleka krowiego lub roślinnego, 625 ml
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 2 banany rozgniecione widelcem
- pestki z ½ granatu do posypania
Would you like to save this?
wykonanie
- Do średniego garnka dodać płatki i mleko, gotować na małym ogniu ok. 10 minut od zagotowania, aż płatki będą miękkie. Podczas gotowania owsianka będzie bardzo rzadka, ale spokojnie, po dodaniu pozostałych składników i podczas studzenia znacznie zgęstnieje.
- Owsiankę zdjąć z ognia, dodać masło orzechowe, olej kokosowy, syrop klonowy, sok z cytryny (ilości odmierzałam miarką, więc są to płaskie łyżki, a nie czubate) oraz szczyptę soli, wymieszać.
- Dodać rozgniecione widelcem banany, wymieszać, spóbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku, owsianka ma być słodko-kwaśna, z wyczuwalnym smakiem banana, masła orzechowego i lekko kokosowa.
- Przelać do miseczek, posypać ziarenkami granatu. Smacznego!
uwagi
- Kalorie = 1/2 przepisu (1 spora porcja).
- Składniki:
- Jakich płatków owsianych użyć: można użyć tradycyjnych płatków owsianych, gotują się trochę dłużej ale bardziej jest je czuć przy gryzieniu. Drobne płatki owsiane (górskie) gotują się szybciej, w ok. 30 minut, ale są mało wyczuwalne przy jedzeniu owsianki. Wszystko zależy od tego jakie płatki wolicie, można użyć oba rodzaje płatków.
- Jakiego mleka można użyć: Ja użyłam mleka krowiego, ale można również użyć dowolnego roślinnego, jakie Wam smakuje. Można nawet użyć wody, ale owsianka będzie trochę gorzej smakować (moim zdaniem) i będzie mniej kremowa.
- Najlepiej jest użyć dojrzałe banany, wtedy można dodać mniej syropu klonowego.
- Zamiast soku z cytryny można użyć soku z limonki. Soku z cytryny nie można pominąć bo bez tego kwaśnego składnika owsianka będzie za ciężka i mdła.
- Olej kokosowy – jego dodanie jest opcjonalne. Daje owsiance pyszny smak i sprawia, że jest jeszcze bardziej kremowa.
- Granat – pestkami granatu tylko posypujemy owsiankę, można je pominąć, owsianka również super smakuje bez nich.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
1 komentarz
Joaśka
18 października 2020 o 17:00Robię w taki sposób jaglankę! Jest pyyyyszna!