Pampuchy / buchty / bułki na parze / kluski na parze / parowańce / pyzy drożdżowe – tyle nazw, a taki prosty deser. U mnie w domu były nazywane pampuchami lub bułkami na parze i zawsze podawane z sosem jagodowym. Dla mojej córki jest to po prostu ‘mmm buła!’ 😉 A jak nazywa się je u Was?
Postanowiłam sobie odświeżyć ten przepis ze względu na uwielbienie mojego dziecka do wszelkich ‘buło-podobnych’ wypieków. Tak nas zachwycił, że jedliśmy je 7 dni pod rząd, dopiero wtedy mieliśmy dosyć. Kluczem do sukcesu są bardzo puszyste bułki, pyszny sos jagodowy i słodka śmietanka. Innej wersji nie akceptuję! 🙂
Składniki:
- Ciasto na pampuchy to proste ciasto drożdżowe więc do ich zrobienia potrzebujecie jedynie drożdży, mąki, soli, cukru, mleka i jajek.
- Najlepiej jest użyć suszonych drożdży. Można oczywiście również użyć świeżych, jeśli takie macie w lodówce, na obu rodzajach drożdży ciasto super urośnie. Do słodszych i bardziej tłustych ciast drożdżowych lepiej jest użyć świeżych drożdży (jak np. do tego wieńca drożdżowego z orzechami i czekoladą), ale tutaj jest to obojętne. Wykonanie jest o wiele prostsze z użyciem suchych drożdży, bo trzeba tylko wymieszać wszystkie składniki.
- Można dodać dodatkowe żółtko, jeśli zalega Wam w lodówce, ale smak bułek robi się wtedy bardziej jajeczny.
Jak można ugotować kluski na parze:
- W profesjonalnym urządzeniu do gotowania na parze.
- W garnku wyposażonym we wkładkę do gotowania na parze (musi mieć płaskie, gładkie dno).
- Za pomocą dwóch garnków i ochrony przed pryskaniem (ja korzystam z tego sposobu, patrzcie zdjęcia).
- Nad garnkiem można zawiesić kawałek gazy i obwiązać ją sznurkiem wokół garnka.
Jak przygotować pampuchy krok po kroku:
O czym należy pamiętać:
- Bułki kroimy dopiero jak trochę ostygną i koniecznie kroimy nożem z ząbkami (inaczej konsystencja przekrojonej kluski będzie podobna do zakalca.
- W czasie gdy gotujemy 1 porcję klusek (3 kluski), pozostałe kluski należy włożyć do lodówki, aby nie przerosły. Przykryjcie je ręcznikiem papierowym, żeby nie wyschły.
- Podczas wyrastania ciasta kierujemy się tym, że ma ono podwoić swoją objętość, a nie czasem podanym w przepisie (w Twoim mieszkaniu może to zająć krócej lub dłużej).
- Parowanie klusek może zająć krócej lub dłużej, w zależności od ich wielkości i ognia ustawionego pod garnkiem.
Jaką konsystencję powinno być ciasto:
- Jeśli wyrabiacie ciasto rękami to trzeba go na tyle podsypywać mąką, żeby się nie kleiło i dało się wyrobić. Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie i miękkie.
- Jeśli wyrabiacie ciasto mikserem to może być trochę bardziej rzadkie (mikser i tak sobie poradzi). Im mniej mąki dodamy tym delikatniejsze i bardziej puszyste będą bułki. Ciasto powinno być raczej rzadkie. Przy wyjmowaniu ciasta z misy miksera najpierw posypujemy je mąką, potem łyżką oddzielamy go od naczynia (ważne), bierzemy ciasto w dłoń i rękami obtoczonymi w mące formujemy kulę ciasta. W ten sposób mąka jest jedynie na zewnątrz ciasta i ciasto jest delikatniejsze.
Z czym podajemy kluski na parze:
- Pampuchy na słodko:
- Mi najlepiej smakują podane z sosem jagodowym i słodką śmietanką. Żeby było trochę zdrowiej i lżej, ale nie mniej smacznie, słodzę jagody ksylitolem (nie czuć różnicy w smaku w porównaniu z cukrem), a część śmietanki zamieniam na jogurt.
- Zamiast sosu jagodowego można podać każdy inny owocowy sos lub posmarować bułki dżemem.
- Pampuchy na słono: można je podać np. z gulaszem lub sosem kurkowym.
Ja najbardziej lubię kluski na parze z sosem obok, ale jeśli chcecie je nadziać owocami – to też można. Jedyna różnica w wykonaniu jest taka, że takie bułki trzeba dłużej gotować na parze, ok. 15 minut.
Jak przechowywać kluski na parze:
Ugotowane bułki włożyć do szczelnych pojemników i przechowywać w lodówce. Na drugi dzień gotować na parze, tak jak surowe bułki, krótko, tylko aż będą ciepłe. Smakują praktycznie jak świeże.
Jeśli nie chcecie gotować na parze, to bułki można również upiec!
Użyłam tego samego przepisu i upieklam bułki w piekarniku. Też wyszły Dobre. Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem/mlekiem/śmietanką i pieczeny ok. 15 minut w 190 stopniach. Kroimy dopiero po ostudzeniu bułek.
Pampuchy – lekkie i puszyste bułki na parze z sosem jagodowym
składniki
pampuchy:
- 260 g mąki
- duża szczypta soli
- 7 g suchych drożdży lub 21g swieżych drożdży
- 1 duże jajko
- 125 ml mleka ½ szklanki
- 30 g masła 2 łyżki
- 40 g cukru 3 łyżki
sos jagodowy:
- 300 g jagód użyłam mrożonych
- 2 łyżki ksylitolu lub cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego najlepiej z prawdziwą wanilią
dodatkowo:
- 3 łyżki śmietany 30-36%
- 3 łyżki jogurtu
Would you like to save this?
wykonanie
- W dużej misce wymieszac mąkę i sól, dodać suszone drożdże i wymieszać.
- W małym garnku rozpuścić masło, dodać mleko i wymieszać (mleko lekko się ociepli, a roztopione masło oziębi).
- Do miski z mąką dodać jajko, roztopione masło z mlekiem i cukier.
- Wymieszać wszystko mniej więcej łyżką, aż składniki się połączą.
- Wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem za pomocą haka, kilka minut, aż ciasto będzie dobrze wyrobione, elastyczne i miękkie. Ciasto będzie leiste i będzie się bardzo kleić, tak ma być. Starajcie się nie dosypywać więcej mąki, dzieki temu bułki będą bardzo puszyste. (Ciasto raczej ciężko będzie wyrobić ręcznie bo bardzo się klei, możecie ewentualnie dosypać trochę mąki, ale jeśli ciasto wyrabiacie mikserem nie dodawajcie jej więcej)
- Zebrać ciasto ze ścianek miski za pomocą łyżki, wyłożyć na blat wysypany mąką. Obydwie ręce obtoczyć w mące i delikatnie uformować kulę ciasta. Ciasta nie wygniatamy już, tylko formujemy je w kulkę i obtaczamy lekko w mące. Wkładamy do miski lekko wysypanej mąką, przykrywamy luźno ściereczką kuchenną.
- Odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to ok. 1-1.5 godziny.
- Ciasto oddzielić od ścianek miski za pomocą łyżki. Położyć na deseczce obsypaną mąką, podzielić na 6 części. Rękami obtoczonymi w mące delikatnie uformować 6 bułeczek (ciasta nie wygniatamy).
- Bułki przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do drugiego wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Bułki powinny zwiększyć swoją objętość.
- Po tym czasie zagotować wodę w dużym garnku. Do gotowania na parze można użyć parowar, płaską siatkę – ochronę przed pryskaniem lub obwiązać sznurkiem duży kawałek gazy wokół garnka. Woda powinna być minimum 2-3 cm poniżej siatki.
- Na siatce położyć w odstępach tyle bułek ile się zmieści. Przykryć drugim garnkiem. Gotować na parze, na małym ogniu ok. 10 minut. Jeśli chcecie przekroic bułki na pół, użyjcie wyłącznie noża z ząbkami, bułeczki są bardzo delikatne. W czasie gdy pierwsza porcja bułek się gotuje, wstawcie pozostałe do lodówki, żeby ciasto nie przerosło. Powtórzyć z resztą bułek.
- Sos jagodowy: Do średniego garnka dodac jagody, ksylitol/cukier, cukier waniliowy. Gotować kilka minut, aż sos się lekko zagęści.
- Pampuchy podawać z sosem jagodowym i słodką śmietanką. Ja część słodkiej śmietanki wymieniam na jogurt.
- Smacznego!
uwagi
- Jesli używacie świeżych drożdży: wkruszyć je do kubka, dodać cukier i zalać ciepłym mlekiem, dokładnie wymieszać. Mleko nie może być ani za zimne, ani za gorące, jak włożycie do niego palec musi być przyjemnie ciepłe. Przykryć i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie na powierzchni mleka powinna pojawić się piana (to znak, że drożdże zaczęły pracować). Wymieszać z pozostałymi składnikami i postępować jak w przepisie.
- Jak przechowywać pampuchy: włożyć do szczelnie zamkniętych pojemników i do lodówki. Na drugi dzień odgrzać je na parze, krótko, aż będą lekko ciepłe.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!
Brak komentarzy