Prosta i pyszna pasta z awokado i jajek. To tak właściwie guacamole z ugotowanymi jajkami. Pasta doprawiona jest sokiem z limonki, mieloną kolendrą i czosnkiem – dodają orzeźwiającego smaku tłustemu awokado. Smaku dodaje też żółtko, które jest częsciowo płynne, co skleja też pastę (nie trzeba dodawać majonezu!). Jest to bardzo uniwersalna pasta, smakuje każdemu, my jemy ją bardzo często.
Zachęcam Was również to spróbowania tej pasty kanapkowej: z wędzonego pstrąga, twarogu i jajek.
Co potrzebujecie:
Jak zrobić pastę jajeczną z awokado krok po kroku:
Ugotować jajka na pół miękko-pół twardo, czyli: 4 duże jajka włożyć do średniego garnka, zalać gotującą się wodą i gotować 5 minut na średnim ogniu (od momentu aż woda zacznie znowu bulgotać). Po ugotowaniu od razu włożyć do bardzo zimnej wody, obrać, pokroić w kostkę.
Najlepiej by było jakby białka były ścięte, a żółtka takie pół-ścięte – daje to dużo smaku i skleja pastę dzięki czemu nie trzeba dodawać majonezu. Pasta też będzie bardzo dobra jeśli Wasze jajka będą bardziej ugotowane, można za to dodać trochę majonezu.
2 Awokado przekroić wzdłuż na pół, każdą połówkę przekręcić w przeciwną stronę, aż awokado podzieli się na 2 części, usunąć pestkę, wybrać łyżką miąższ, pokroić w kostkę.
Wymieszać z łyżką sokiem z limonki, pół łyżeczki mielonej kolendry i drobno pokrojonym ząbkiem czosnku.
Wymieszać wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z limonki, jeśli nie jest wystarczająco kwaśne.
Smacznego!
Mała uwaga: Jeśli pastę podajecie gościom, warto wybrać kilka żółtek przed zmieszaniem ich z awokado i po zmieszaniu pasty ułożyć je na wierzchu (jak na zdjęciach). Mimo pięknego koloru żółtek, po zmieszaniu jajek z awokado pasta ma raczej zielony kolor. Jest niemniej bardzo bardzo pyszna!
Z czym podawać:
- najlepiej na pieczywie
- do pasty świetnie pasuje wędzony łosoś
- można podać na sałacie jako lekką przystawkę (np. serca sałaty rzymskiej)
Przechowywanie:
Pastę należy raczej szybko zjeść, bo po pewnym czasie awokado ciemnieje. Pasta nadal smakuje pysznie, ale z wyglądu nie jest zachęcająca. Położenie folii plastikowej na wierzchu pastry trochę pomaga, ale wciąż jest trochę bardziej szara niż zielona.
PRZEPIS DO WYDRUKU:
Pasta z awokado i jajek
składniki
- 2 awokado dojrzałe
- 4 duże jajka
- ½ łyżeczki mielonej kolendry lub lepiej, jeśli macie, świeżo zmielone ziarna kolendry, są bardziej aromatyczne
- 1 łyżka soku z limonki lub więcej
- 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Ugotować jajka na pół miękko-pół twardo, czyli: jajka włożyć do średniego garnka, zalać gotującą się wodą i gotować 5 minut na średnim ogniu (od momentu aż woda zacznie znowu bulgotać). Po ugotowaniu od razu włożyć do bardzo zimnej wody, obrać, pokroić w kostkę.
- Awokado przekroić wzdłuż na pół, każdą połówkę przekręcić w przeciwną stronę, aż awokado podzieli się na 2 części,u sunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ i pokroić w kostkę, wymieszać z sokiem z limonki i drobno pokrojonym ząbkiem czosnku.
- Wymieszać wszystkie składniki, doprawić mieloną kolendrą, solą i pieprzem, ewentualnie sokiem z limonki, jeśli nie jest wystarczająco kwaśne.
- Podawać na pieczywie.
- Smacznego!
uwagi
- Liczba kalorii = cały przepis.
- Świetnie pasowałby tutaj również wędzony łosoś.
- Jeśli Wasz jajka nie mają półpłynnych żóltek i awokado nie jest bardzo dojrzałe, można dodać łyżkę majonezu do pasty. Półpłynne żółtka i dojrzałe, miękkie awokado są tych co 'skleja’ tą pastę!
- Pastę należy raczej szybko zjeść, bo po pewnym czasie awokado ciemnieje.
- Jeśli podajecie ją gościom, warto wybrać kilka żółtek przed zmieszaniem ich z awokado i po zmieszaniu pasty ułożyć je na wierzchu (jak na zdjęciach). Mimo pięknego koloru żółtek, po zmieszaniu jajek z awokado pasta ma raczej zielony kolor. Jest niemniej bardzo bardzo pyszna!
- Zamiast soku z limonki można użyć sok z cytryny, ale pasta traci trochę na smaku. Wyjątkowo kwaśny sok z limonki super równoważy tłustość awokado.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.