Jeśli szukacie pomysłu na wykorzystanie mięsa kurczaka z rosołu to ta pasta na kanapki jest świetnym rozwiązaniem! Długo gotowane mięso z kurczaka jest suche i praktycznie bez smaku. Łącząc je z kilkoma pysznymi dodatkami otrzymujemy pyszną pastę na kanapki, która na pewno Wam posmakuje!
Składniki:
- mięso z kurczaka z rosołu, bulionu z kurczaka lub pieczonego kurczaka
- suszone pomidory – koniecznie ze słoiczka, w oleju (olej również będzie potrzebny)
- serek śmietankowy (naturalny lub z ziołami – wtedy można pominąć bazylię)
- trochę rosołu/bulionu z kurczaka (jeśli nie macie można pastę trochę rozcieńczyć olejem lub wodą)
- parmezan (można pominąć, ale polecam bardzo, może też być grana padano lub pecorino, lub inny twardy ser o wyrazistym smaku)
- bazylia – można też dodać tymianek lub zioła włoskie/prowansalskie
Jak zrobić krok po kroku:
KROK 1: Wszystkie składniki na pastę wkładamy do pojemnika malaksera (można również użyć blender ręczny).
KROK 2: Miksujemy na gładką pastę. Dodać więcej oleju ze słoiczka z pomidorami lub bulionu/rosołu/wody jeśli pasta jest za gęsta. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
Pastę można przechowywać w lodówce do ok. 5 dni.
Jak podawać:
- można ją podać jako dip i zanurzać w niej kawałki bagietki/pretzli/warzyw (jak marchewka, seler naciowy lub ogórki)
- jako pasta na kanapki – chleb/bułki/pretzle smarujemy masłem i potem pastą – pyszności!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Pasta z kurczaka z rosołu
składniki
- 1 szklanka kurczaka z rosołu/bulionu/pieczonego kurczaka 135g
- 1/4 szklanki serka śmietankowego 60g
- 5 kawałków suszonych pomidorów
- 1 łyżka oleju ze słoiczka z pomidorami
- 1 łyżka rosołu lub więcej oleju lub trochę wody
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżki tartego parmezanu opcjonalnie
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Wszystkie składniki na pastę wkładamy do pojemnika malaksera (można również użyć blender ręczny).
- Miksujemy na gładką pastę. Dodać więcej oleju ze słoiczka z pomidorami lub bulionu/rosołu/wody jeśli pasta jest za gęsta. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Smacznego!
uwagi
- Serek śmietankowy – można użyć naturalny lub z ziołami – wtedy można pominąć bazylię.
- Zamiast bazylii można dodać tymianek albo zioła włoskie/prowansalskie.
- Pastę można przechowywać w lodówce do ok. 5 dni.
- Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!
Brak komentarzy