Uncategorized

Pesto z czosnku niedźwiedziego

21 kwietnia 2020 | Ostatnia aktualizacja: 22 kwietnia 2021 przez Aleksandra

Aromatyczne pesto z nietypowym składnikiem – zamiast bazylii używamy czosnek niedźwiedzi. To pesto z czosnku niedźwiedziego jest naprawdę przepyszne. To super pomysł na wykorzystanie sporej ilości czosnku niedźwiedziego kiedy jest w sezonie.

Pesto z czosnku niedźwiedziego w szklance, wokół liście czosnku niedźwiedziego, parmezan i cytryna

Co to jest czosnek niedźwiedzi?

Jest to mała roślina o długich płaskich liściach i białych kwiatach. Rośnie najczęściej dziko w lasach. Sezon na czosnek niedźwiedzi jest krótki, trwa od końca marca do końca maja. Ma smak i zapach podobny do czosnku, ale bardziej delikatny.

Składniki:

Ten przepis jest oparty na moim przepisie na pesto bazyliowe. Musiałam trochę pozmieniać proporcje bo czosnek niedźwiedzi ma o wiele bardziej intensywny smak od bazyli. Więc w porównaniu do przepisu na pesto bazyliowe tutaj dodałam mniej 'zielonego’ a więcej sera i orzechów. Orzeszki pinii zamieniłam na łatwiej dostępne migdały. Czosnek oczywiście pominięłam.

To pesto wyszło naprawdę pyszne, smakuje wyraźnie czosnkowo, więc jeśli jesteście fanami czosnku musicie spróbować tego pesto.

Zamiast migdałów można użyć: orzeszków piniowych, orzechów nerkowca, nasion słonecznika lub pestek dyni.

składniki potrzebne do przygotowania pesto z czosnku niedźwiedziego

Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego krok po kroku:

Najprostszym i najszybszym sposobem na zrobienie tego pesto jest wrzucenie wszystkich składników do blendera i zmiksowanie na raz. Ja lubię jednak najpierw zmiksować wszystkie składniki oprócz oliwy na wysokich obrotach blendera a potem dodać oliwę i miksować na niskich obrotach bardzo wolno. Miksowanie oliwy z oliwek (dobrej jakości oliwy extra virgin) może spowodować, że będzie ona lekko gorzka. Niektórzy nie wyczuwają jednak tej różnicy w smaku (ja tak), więc wybór metody przygotowania należy do Was!

etapy przygotowania pesto z czosnku niedźwiedziego
  1. Liście czosnku niedźwiedziego umyć w zimnej wodzie i lekko osuszyć. Dodać wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek do miski malaksera/blendera.
  2. Zmiksować, aż powstanie gęsta pasta (trzeba od czasu do czasu zeskrobać składniki z brzegów naczynia).
etapy przygotowania pesto z czosnku niedźwiedziego

3. Dodać oliwę z oliwek i miksować na małych obrotach, aż powstanie gęsty sos. Można również wymieszać pastę z oliwą ręcznie za pomocą trzepaczki.

4. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać więcej oliwy, jeśli chcecie otrzymać rzadszy sos.

Smacznego!

Dopasujcie smak pesto do własnych upodobań, zwłaszcza jeśli nie ważyliście składników na wadze. Jeśli smak jest zbyt czosnkowy i ostry (ale to pesto powinno być wyraziste i lekko czosnkowe w smaku) można dodać więcej innych składników: orzechów, sera i oliwy z oliwek.

Jak wykorzystać pesto z czosnku niedźwiedziego:

Tak samo jak byście użyli pesto bazyliowe, czyli:

  • najbardziej lubię to pesto jako sos do makaronu, użyłam je do tego przepisu na makaron z krewetkami i cukinią
  • można nim również posmarować pizzę (już upieczoną)
  • kanapki / panini / bruschettę
  • użyć jako sos do sałatki (można go trochę rozcieńczyć wodą lub oliwą).

Inne przepisy na pesto

Przechowywanie / mrożenie:

Pesto można przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni lub do tygodnia jeśli nalejecie na wierzch pesto cienką warstwę oliwy, która zabezpieczy je przed psuciem się. Na drugi dzień smakuje tak samo, ale będzie miało gęstszą konsystencję. Jak się ociepli to będzie trochę rzadsze ale można je po prostu rozrzedzić oliwą z oliwek.

Pesto bardzo dobrze i bezproblemowo się mrozi. Można mrozić do 6 miesięcy.

zbliżenie na pesto z czosnku niedźwiedziego w szklance, wokół liście czosnku niedźwiedziego

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Pesto z czosnku niedźwiedziego

Aromatyczne pesto z nietypowym składnikiem – zamiast bazylii używamy czosnek niedźwiedzi. To pesto jest przepyszne. To super pomysł na wykorzystanie sporej ilości czosnku niedźwiedziego kiedy jest w sezonie.
Pin This Recipe!
pesto z czosnku niedzwiedziego
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 0 min
całkowity czas 10 min
porcje 1 szklanka
kalorie 1574kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 60 g czosnku niedźwiedziego 45 liści / garść
  • 120 g tartego parmezanu ok. 1 szklanka
  • 4 czubate łyżki całych migdałów 60g, użyłam migdałów bez skórki, ale mogą być ze skórką
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 8 łyżek
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Liście czosnku niedźwiedziego umyć w zimnej wodzie i lekko osuszyć.
  • Dodać wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek do miski malaksera/blendera. Zmiksować, aż powstanie gęsta pasta (trzeba od czasu do czasu zeskrobać składniki z brzegów naczynia).
  • Dodać oliwę z oliwek i miksować na małych obrotach, aż powstanie gęsty sos. Można również wymieszać pastę z oliwą ręcznie za pomocą trzepaczki.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać więcej oliwy, jeśli chcecie otrzymać rzadszy sos.
  • Smacznego!

uwagi

  • Można od razu zmiksować wszystkie składniki razem, ale miksowanie oliwy z oliwek (dobrej jakości oliwy extra virgin) może spowodować, że będzie ona lekko gorzka. Niektórzy nie wyczuwają jednak różnicy w smaku (ja tak). Dlatego miksuję wszystkie składniki oprócz oliwy na wysokich obrotach a potem z oliwą na bardzo niskich.
  • Dopasujcie smak pesto do własnych upodobań, zwłaszcza jeśli nie ważyliście składników na wadze. Jeśli smak jest zbyt czosnkowy i ostry (ale to pesto powinno być wyraziste i lekko czosnkowe w smaku) można dodać więcej innych składników: orzechów, sera i oliwy z oliwek.
  • Zamiast migdałów można użyć: orzeszków piniowych, orzechów nerkowca, nasion słonecznika lub pestek dyni.
  • Przechowywanie i mrożenie: Pesto można przechowywać w lodówce do 3 dni (w szczelnie zamkniętym pojemniku lub szczelnie przykryte folią plastikową). Jeśli chcecie je przechowywać dłużej, trzeba nalać cienką warstwę oliwy z oliwek na wierzch pesto (powinna go całkiem przykryć). W ten sposób pesto można przechowywać w lodówce przez ok. tydzień. Pesto można mrozić!
  • Jak wykorzystać pesto: w ten sam sposób jak pesto bazyliowe. Jest idealne jako sos do makaronu, można go również dodać do sałatek, pizzy, kanapek lub panini.
Rodzaj sos
Kuchnia inspirowane kuchnią włoską, międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here