Uncategorized

Pesto z liści selera naciowego

15 września 2020 | Ostatnia aktualizacja: 22 kwietnia 2021 przez Aleksandra

Jeśli kupiliście piękny seler naciowy z mnóstwem liści i nie wiecie co z nimi zrobić – najprostszą rzeczą będzie pesto! Pesto z liści selera naciowego jest pyszne i możecie je użyć dokładnie tak samo jak użylibyście pesto bazyliowe.

Pesto z liści selera naciowego nabierane łyżeczką z małej kokilki

Co zrobić z liści selera naciowego – najlepiej pesto! – co potrzebujecie:

Lista składników jest podobna jak w przypadku zielonego pesto:

  • zielenina – tutaj dodajemy liście selera naciowego zamiast bazylii
  • parmezan
  • orzechy – użyłam migdałów, ale świetnie pasują też orzechy włoskie
  • czosnek – koniecznie
  • oliwa – można jej dodać więcej jeśli checie rzadszą konsystencję pesto
  • skórka z cytryny – opcjonalny dodatek ale bardzo pasuje do pesto
składniki na pesto z liści selera naciowego

Jak zrobić krok po kroku:

Najprostszym i najszybszym sposobem na zrobienie pesto jest wrzucenie wszystkich składników do blendera i zmiksowanie na raz. Ja lubię jednak najpierw zmiksować wszystkie składniki oprócz oliwy na wysokich obrotach blendera a potem dodać oliwę i miksować na niskich obrotach bardzo wolno. Miksowanie oliwy z oliwek (dobrej jakości oliwy extra virgin) może spowodować, że będzie ona lekko gorzka. Niektórzy nie wyczuwają jednak tej różnicy w smaku, więc wybór metody przygotowania należy do Was!

kolaż 3 zdjęć pokazujący etapy przygotowania pesto z liści selera naciowego
  1. Liście selera naciowego umyć w zimnej wodzie i lekko osuszyć. Dodać wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek do miski malaksera/blendera. Zmiksować, aż powstanie gęsta pasta (trzeba od czasu do czasu zeskrobać składniki z brzegów naczynia).
  2. Dodać oliwę z oliwek i miksować na małych obrotach, aż powstanie gęsty sos. Można również wymieszać pastę z oliwą ręcznie za pomocą trzepaczki.
  3. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać więcej oliwy, jeśli chcecie otrzymać rzadszy sos.

Smacznego!

Inne przepisy na pesto/jak użyć pesto:

Do czego można użyć seler naciowy:

pesto z liści selera naciowego w białej kokilce, w tle cytryna i liście selera naciowego

Przechowywanie i mrożenie:

Pesto można przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni lub do tygodnia jeśli nalejecie na wierzch pesto cienką warstwę oliwy, która zabezpieczy je przed psuciem się. Na drugi dzień smakuje tak samo, ale będzie miało gęstszą konsystencję. Jak się ociepli to będzie trochę rzadsze ale można je po prostu rozrzedzić oliwą z oliwek.

Pesto bardzo dobrze i bezproblemowo się mrozi. Można mrozić do 6 miesięcy.

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Pesto z liści selera naciowego

Jeśli kupiliście piękny seler naciowy z mnóstwem liści i nie wiecie co z nimi zrobić – najprostszą rzeczą będzie pesto! Pesto z liści selera naciowego jest pyszne i możecie je użyć dokładnie tak samo jak użylibyście pesto bazyliowe.
Pin This Recipe!
Celery leaf pesto being scooped with a teaspoon from a white ramekin.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 0 min
całkowity czas 10 min
porcje 1 szklanki
kalorie 1688kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 120 g liści selera naciowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 40 g migdałów lub orzechów włoskich
  • 135 g parmezanu
  • 125 g oliwy z oliwek pół szklanki
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Liście selera naciowego oderwać od łodyg, umyć w zimnej wodzie i lekko osuszyć.
  • Dodać wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek do miski malaksera/blendera. Zmiksować, aż powstanie gęsta pasta (trzeba od czasu do czasu zeskrobać składniki z brzegów naczynia).
  • Dodać oliwę z oliwek i miksować na małych obrotach, aż powstanie gęsty sos. Można również wymieszać pastę z oliwą ręcznie za pomocą trzepaczki.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać więcej oliwy, jeśli chcecie otrzymać rzadszy sos.
  • Smacznego!

uwagi

  • Pesto można przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni lub do tygodnia jeśli nalejecie na wierzch pesto cienką warstwę oliwy, która zabezpieczy je przed psuciem się. Na drugi dzień smakuje tak samo, ale będzie miało gęstszą konsystencję. Jak się ociepli to będzie trochę rzadsze ale można je po prostu rozrzedzić oliwą z oliwek.
  • Pesto bardzo dobrze i bezproblemowo się mrozi. Można mrozić do 6 miesięcy.
  • Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj dodatek do obiadu, sos
Kuchnia inspirowane kuchnią włoską
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Recipe Rating - click on the stars!




Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here