Jeśli kupiliście piękny seler naciowy z mnóstwem liści i nie wiecie co z nimi zrobić – najprostszą rzeczą będzie pesto! Pesto z liści selera naciowego jest pyszne i możecie je użyć dokładnie tak samo jak użylibyście pesto bazyliowe.
Co zrobić z liści selera naciowego – najlepiej pesto! – co potrzebujecie:
Lista składników jest podobna jak w przypadku zielonego pesto:
- zielenina – tutaj dodajemy liście selera naciowego zamiast bazylii
- parmezan
- orzechy – użyłam migdałów, ale świetnie pasują też orzechy włoskie
- czosnek – koniecznie
- oliwa – można jej dodać więcej jeśli checie rzadszą konsystencję pesto
- skórka z cytryny – opcjonalny dodatek ale bardzo pasuje do pesto
Jak zrobić krok po kroku:
Najprostszym i najszybszym sposobem na zrobienie pesto jest wrzucenie wszystkich składników do blendera i zmiksowanie na raz. Ja lubię jednak najpierw zmiksować wszystkie składniki oprócz oliwy na wysokich obrotach blendera a potem dodać oliwę i miksować na niskich obrotach bardzo wolno. Miksowanie oliwy z oliwek (dobrej jakości oliwy extra virgin) może spowodować, że będzie ona lekko gorzka. Niektórzy nie wyczuwają jednak tej różnicy w smaku, więc wybór metody przygotowania należy do Was!
- Liście selera naciowego umyć w zimnej wodzie i lekko osuszyć. Dodać wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek do miski malaksera/blendera. Zmiksować, aż powstanie gęsta pasta (trzeba od czasu do czasu zeskrobać składniki z brzegów naczynia).
- Dodać oliwę z oliwek i miksować na małych obrotach, aż powstanie gęsty sos. Można również wymieszać pastę z oliwą ręcznie za pomocą trzepaczki.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać więcej oliwy, jeśli chcecie otrzymać rzadszy sos.
Smacznego!
Inne przepisy na pesto/jak użyć pesto:
- Jak zrobić zielone pesto? Przepis na pesto bazyliowe – Pesto alla Genovese
- Pesto z czosnku niedźwiedziego
- Pesto z rukoli
- Makaron z pesto z pietruszki z cukinią i marchewką
- Makaron z krewetkami, cukinią i bazyliowym pesto
- Francuska zupa jarzynowa (Soupe au Pistou)
- pesto można również posmarować pizzę (już upieczoną)
- można nim posmarować kanapki / panini / bruschettę
- można go użyć jako sos do sałatki (można go trochę rozcieńczyć wodą lub oliwą).
Do czego można użyć seler naciowy:
- Sałatka z selerem naciowym, jabłkiem, orzechami włoskimi i kozim serem
- do sosu pomidorowego (przepis tutaj: Wegetariańska lasagne z cukinią i szpinakiem)
Przechowywanie i mrożenie:
Pesto można przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni lub do tygodnia jeśli nalejecie na wierzch pesto cienką warstwę oliwy, która zabezpieczy je przed psuciem się. Na drugi dzień smakuje tak samo, ale będzie miało gęstszą konsystencję. Jak się ociepli to będzie trochę rzadsze ale można je po prostu rozrzedzić oliwą z oliwek.
Pesto bardzo dobrze i bezproblemowo się mrozi. Można mrozić do 6 miesięcy.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Pesto z liści selera naciowego
składniki
- 120 g liści selera naciowego
- skórka starta z 1 cytryny
- 40 g migdałów lub orzechów włoskich
- 135 g parmezanu
- 125 g oliwy z oliwek pół szklanki
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Liście selera naciowego oderwać od łodyg, umyć w zimnej wodzie i lekko osuszyć.
- Dodać wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek do miski malaksera/blendera. Zmiksować, aż powstanie gęsta pasta (trzeba od czasu do czasu zeskrobać składniki z brzegów naczynia).
- Dodać oliwę z oliwek i miksować na małych obrotach, aż powstanie gęsty sos. Można również wymieszać pastę z oliwą ręcznie za pomocą trzepaczki.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać więcej oliwy, jeśli chcecie otrzymać rzadszy sos.
- Smacznego!
uwagi
- Pesto można przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni lub do tygodnia jeśli nalejecie na wierzch pesto cienką warstwę oliwy, która zabezpieczy je przed psuciem się. Na drugi dzień smakuje tak samo, ale będzie miało gęstszą konsystencję. Jak się ociepli to będzie trochę rzadsze ale można je po prostu rozrzedzić oliwą z oliwek.
- Pesto bardzo dobrze i bezproblemowo się mrozi. Można mrozić do 6 miesięcy.
- Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!
Brak komentarzy