Pieczona brukselka z ananasem i orzechami pekan
Brukselka najlepiej smakuje mi po upieczeniu, w piekarniku pięknie się brązowi, przez co nabiera pysznego smaku. W połączeniu z soczystym i słodkim ananasem oraz chrupiącymi orzechami pekan przekona nawet największego przeciwnika brukselki. Smak dopełnia kwaśny ocet balsamiczny i sok z cytryny oraz słodki syrop klonowy. Robi się szybko i smakuje wspaniale!
W ten sposób przygotowaną brukselkę można podać samodzielnie, np. jako sałatkę na kolację lub jako dodatek do obiadu, np. do pieczonego kurczaka czy kaczki. Najprostszy przepis podaję w uwagach pod przepisem.
Z reszty ananasa można zrobić np.:
- smoothie ananas-mango-kokos-limonka
- burgery z grillowanym serem halloumi i awokado
- kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z ananasem i papryką
- może posłużyć jako jako dodatek do kokosowego ryżu po tajsku (zamiast mango)
Pieczona brukselka z ananasem i orzechami pekan
składniki
- 380 g brukselki
- 125 g świeżego ananasa
- 1.5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny ew. więcej do skropienia upieczonej brukselki
- 2 łyżeczki octu balsamicznego dobrej jakości
- 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżki orzechów pekan lub orzechów włoskich
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
- Brukselkę umyć, obrać z zewnętrznych liści, przyciąć podstawy, przekroić na pół.
- Ananasa obrać, pokroic w kostkę ok. 1,5 cm.
- Brukselkę i ananasa wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i octem balsamicznym, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Rozłożyć na blaszce (bez papieru do pieczenia), piec przez 15 minut. Brukselka nie powinna być za bardzo stłoczona, żeby miała szansę dobrze się zabrązowić.
- Po upływie tego czasu dodać pekany, syrop klonowy, wymieszać i piec jeszcze 5 min, aż brukselka będzie miękka i zabrązowiona.
- Brukselka powinna być słodko-kwaśna, jeśli jest za mało kwaśna należy ją skropić sokiem z cytryny.
- Smacznego!
uwagi
Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!
Brak komentarzy