Pyszna owsianka dyniowa, którą pieczemy w piekarniku! W składzie ma oprócz puree z dyni i aromatycznych przypraw także jajka i proszek do pieczenia więc wychodzi z tego coś pomiędzy owsianką, a ciastem. Świetnie się odgrzewa, mrozi i można ją łatwo zrobić dla większej ilości osób. Coś pysznego, bardzo polecam!
Składniki:
- mleko – można użyć krowiego lub roślinnego (np. migdałowe lub owsiane)
- puree z dyni – jest bardzo proste do zrobiania, wystarczy upiec dynię i zmiksować jej miąższ
- przyprawy – użyłam przyprawy do ciasta dyniowego, która składa się z cynamonu, goździków, gałki muszkatałowej, imbiru i ziela angielskiego – możecie użyć tylko cynamon i te przyprawy, które macie pod ręką, można też użyć przyprawy do piernika
- zamiast syrupu klonowego można użyć miodu
- zamiast oleju kokosowego można użyć masła
- posypka z żurawiny i orzechów pekan – koniecznie! zamiast orzechów pekan można użyć włoskich
- jajka i proszek do pieczenia – te składniki wyróżniają pieczoną owsiankę od zwykłej, którą gotujemy w garnku, sprawiają one, że owsianka przypomina ciasto, jest delikatna i puszysta, proszek można pominąć jeśli chcecie
Jak zrobić pieczoną owsiankę dyniową – krok po kroku:
- Mieszamy wszystkie składniki na owsiankę oprócz płatków owsianych.
- Dodajemy płatki i mieszamy.
3. Okrągłą foremkę o wymiarach ok. 23 cm smarujemy masłem lub olejem kokosowym, wlewamy owsiankę.
4. Posypujemy orzechami i suszoną żurawiną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut.
Podajemy koniecznie z syropem klonowym i jogurtem naturalnym.
Smacznego!
Przechowywanie i mrożenie:
Jak przechowywać: Owsiankę można przechowywać w lodówce do 4 dni. Naczynie przykrywamy folią plastikową.
Jak odgrzać: Można odgrzać w mikrofalówce lub w piekarniku – wkładam owsiankę do zimnego piekarnika i nastawiam go na 190 stopni, piekę 10-15 minut. Po tym czasie piekarnik powinien się nagrzać, a owsianka być ciepła. Jeśli Wasz piekarnik nagrzewa się szybciej, nastawcie go na 160 stopni. Odgrzewana owsianka smakuje prawie jak świeżo upieczona.
Jak zrobić wcześniej: Przygotowanie tej owsianki zajmuje bardzo mało czasu, ale można ją również przygotować dzień wcześniej (tak jak w przepisie, ale nie posypujemy orzechami i żurawiną), wkładamy do lodówki. Na drugi dzień posypujemy żurawiną, orzechami, wciskamy je w owsiankę, która będzie gęsta, pieczemy jak w przepisie.
Jak mrozić: Ta owsianka również bardzo dobrze się mrozi. Lepiej ją podzielić na porcje, bo łatwiej ją rozmrozić. Rozmrażamy ją np. w lodówce przez noc i rano podgrzewamy. Można ją też piec prosto z zamrażarki – w 160 stopniach.
Inne przepisy na owsianki:
- Owsianka jabłkowa
- Kokosowa owsianka z gruszkami
- Owsianka z bananem, masłem orzechowym i granatem
- Bananowo-kokosowa owsianka z marakują
Pieczona owsianka dyniowa
składniki
owsianka:
- 1 szklanka puree z dyni 250g
- 2 duże jajka
- 1 szklanka mleka 250ml
- 2 szklanki płatków owsianych 200g
- 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli lub 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu
- po dużej szczypcie: mielonych goździków, imbiru, ziela angielskiego, gałki muszkatałowej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia można pominąć
- 2 łyżki olej kokosowego lub masła
- szczypta soli
- 1 łyżka masła do natarcia foremki do pieczenia, lub oleju kokosowego
na wierzch:
- 1/4 szklanki orzechów pekan lub włoskich
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
do podania:
- jogurt naturalny
- syrop klonowy
Would you like to save this?
wykonanie
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół.
- Przygotować owalne naczynie do zapiekania o średnicy 23 cm lub kwadratową foremkę 20x20cm i natrzeć ją łyżką masła.
- Wszystkie składniki na owsiankę oprócz płatków owsianych dodajemy do większej miski i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy.
- Całą zawartość miski wlewamy do naczynia do zapiekania.
- Posypujemy na wierzchu orzechami pekan i żurawiną.
- Pieczemy ok. 30 minut lub aż owsianka będzie ścięta ale wciąż 'wilgotna' i nie za sucha.
- Odstawiamy na 5 minut aż trochę zastygnie i się ochłodzi.
- Podajemy, ja najbardziej lubię ją z jogurtem naturalnym i syropem klonowym.
- Smacznego!
uwagi
- Owsiankę można podgrzewać w piekarniku, można ją też przygotować dzień wcześniej i piec na drugi dzień, można ją również mrozić.
- Przepis można podwoić i piec owsiankę w naczyniu o wymiarach ok. 22x33cm, czas pieczenia zostaje taki sam (ew. 5-10 minut dłużej).
- Kalorie = 1 porcja (1/5 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
2 komentarze
Joaśka
18 października 2020 o 16:46Skąd te piękne naczynie do zapiekania ? Moze zrobisz wpis gdzie najcześciej kupujesz tego typu rzeczy, bo u ciebie sa zawsze piękne
Aleksandra
18 października 2020 o 17:31to jest ceramika Bolesławicka