Śniadanie/ śniadanie słodkie

Pieczona owsianka dyniowa

18 października 2020 przez Aleksandra

Pyszna owsianka dyniowa, którą pieczemy w piekarniku! W składzie ma oprócz puree z dyni i aromatycznych przypraw także jajka i proszek do pieczenia więc wychodzi z tego coś pomiędzy owsianką, a ciastem. Świetnie się odgrzewa, mrozi i można ją łatwo zrobić dla większej ilości osób. Coś pysznego, bardzo polecam!

Pieczona owsianka dyniowa w niebieskim naczyniu do zapiekania.
Jedna porcja pieczonej owsianki dyniowej na białym talerzu. W tle naczynie do zapiekania i dynia.

Składniki:

Składniki potrzebne do przygotowania pieczonej owsianki dyniowej.
  • mleko – można użyć krowiego lub roślinnego (np. migdałowe lub owsiane)
  • puree z dyni – jest bardzo proste do zrobiania, wystarczy upiec dynię i zmiksować jej miąższ
  • przyprawy – użyłam przyprawy do ciasta dyniowego, która składa się z cynamonu, goździków, gałki muszkatałowej, imbiru i ziela angielskiego – możecie użyć tylko cynamon i te przyprawy, które macie pod ręką, można też użyć przyprawy do piernika
  • zamiast syrupu klonowego można użyć miodu
  • zamiast oleju kokosowego można użyć masła
  • posypka z żurawiny i orzechów pekan – koniecznie! zamiast orzechów pekan można użyć włoskich
  • jajka i proszek do pieczenia – te składniki wyróżniają pieczoną owsiankę od zwykłej, którą gotujemy w garnku, sprawiają one, że owsianka przypomina ciasto, jest delikatna i puszysta, proszek można pominąć jeśli chcecie

Jak zrobić pieczoną owsiankę dyniową – krok po kroku:

Skłądniki na owsiankę w białej misce. Płatki oswiane są dodawane do miski.
  1. Mieszamy wszystkie składniki na owsiankę oprócz płatków owsianych.
  2. Dodajemy płatki i mieszamy.
Masa na owsiankę jest wlewana do naczynia do zapiekanka. Owsianka jest posypywana żurawiną i orzechami pekan.

3. Okrągłą foremkę o wymiarach ok. 23 cm smarujemy masłem lub olejem kokosowym, wlewamy owsiankę.

4. Posypujemy orzechami i suszoną żurawiną. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 30 minut.

Podajemy koniecznie z syropem klonowym i jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Przechowywanie i mrożenie:

Jak przechowywać: Owsiankę można przechowywać w lodówce do 4 dni. Naczynie przykrywamy folią plastikową.

Jak odgrzać: Można odgrzać w mikrofalówce lub w piekarniku – wkładam owsiankę do zimnego piekarnika i nastawiam go na 190 stopni, piekę 10-15 minut. Po tym czasie piekarnik powinien się nagrzać, a owsianka być ciepła. Jeśli Wasz piekarnik nagrzewa się szybciej, nastawcie go na 160 stopni. Odgrzewana owsianka smakuje prawie jak świeżo upieczona.

Jak zrobić wcześniej: Przygotowanie tej owsianki zajmuje bardzo mało czasu, ale można ją również przygotować dzień wcześniej (tak jak w przepisie, ale nie posypujemy orzechami i żurawiną), wkładamy do lodówki. Na drugi dzień posypujemy żurawiną, orzechami, wciskamy je w owsiankę, która będzie gęsta, pieczemy jak w przepisie.

Jak mrozić: Ta owsianka również bardzo dobrze się mrozi. Lepiej ją podzielić na porcje, bo łatwiej ją rozmrozić. Rozmrażamy ją np. w lodówce przez noc i rano podgrzewamy. Można ją też piec prosto z zamrażarki – w 160 stopniach.

Owsianka dyniowa w naczyniu do zapiekania, łyżka w środku naczynia.

Inne przepisy na owsianki:

Pieczona owsianka dyniowa

Pyszna owsianka dyniowa, którą pieczemy w piekarniku! W składzie ma oprócz puree z dyni i aromatycznych przypraw także jajka i proszek do pieczenia więc wychodzi z tego coś pomiędzy owsianką, a ciastem.
A close up picture of baked pumpkin oatmeal in a baking dish with a serving missing.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 30 min
całkowity czas 40 min
porcje 5 porcji
kalorie 384kcal
autor Aleksandra

składniki

owsianka:

  • 1 szklanka puree z dyni 250g
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka 250ml
  • 2 szklanki płatków owsianych 200g
  • 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • po dużej szczypcie: mielonych goździków, imbiru, ziela angielskiego, gałki muszkatałowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia można pominąć
  • 2 łyżki olej kokosowego lub masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła do natarcia foremki do pieczenia, lub oleju kokosowego

na wierzch:

  • 1/4 szklanki orzechów pekan lub włoskich
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny

do podania:

  • jogurt naturalny
  • syrop klonowy

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół.
  • Przygotować owalne naczynie do zapiekania o średnicy 23 cm lub kwadratową foremkę 20x20cm i natrzeć ją łyżką masła.
  • Wszystkie składniki na owsiankę oprócz płatków owsianych dodajemy do większej miski i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy.
  • Całą zawartość miski wlewamy do naczynia do zapiekania.
  • Posypujemy na wierzchu orzechami pekan i żurawiną.
  • Pieczemy ok. 30 minut lub aż owsianka będzie ścięta ale wciąż 'wilgotna' i nie za sucha.
  • Odstawiamy na 5 minut aż trochę zastygnie i się ochłodzi.
  • Podajemy, ja najbardziej lubię ją z jogurtem naturalnym i syropem klonowym.
  • Smacznego!

uwagi

  • Owsiankę można podgrzewać w piekarniku, można ją też przygotować dzień wcześniej i piec na drugi dzień, można ją również mrozić.
  • Przepis można podwoić i piec owsiankę w naczyniu o wymiarach ok. 22x33cm, czas pieczenia zostaje taki sam (ew. 5-10 minut dłużej).
  • Kalorie = 1 porcja (1/5 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj śniadanie
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Joaśka
    18 października 2020 o 16:46

    Skąd te piękne naczynie do zapiekania ? Moze zrobisz wpis gdzie najcześciej kupujesz tego typu rzeczy, bo u ciebie sa zawsze piękne

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      18 października 2020 o 17:31

      to jest ceramika Bolesławicka

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here