Pyszny i szybki obiad w stylu meksykańskim. Pieczone fajitas z kurczaka to pocięta na paski pierś z kurczaka, kolorowe papryki, cebula i mnóstwo aromatycznych przypraw są pieczone na 1 blaszce w piekarniku. Potem robimy szybki sos z pieczonych warzyw i awokado, a całość zawijamy w tortille. Jest pysznie i szybko! Jeśli macie czas polecam zamarynować kurczaka i warzywa przez noc – mięso będzie jeszcze bardziej delikatne.
Jeśli szukacie szybkich obiadów z kuchni meksykańskiej, koniecznie spróbujcie quesadillas 🙂
Co to jest Fajitas z kurczaka?
To popularne danie kuchni Tex-Mex czyli Teksańsko-Meksykańskiej. Oryginalnie składa się ono ze steka pociętego w pastki,papryk i cebuli, grillowanych na grillu lub smażonych na patelni. Jest często podawane z tortillą, guacamole lub pico de gallo (salsa z pomidorów, cebuli i jalapeno). Ten przepis do wariacja nt. Fajitas, zamiast steku użyłam kurczaka, a całość piecze się na 1 blaszce.
Jak wiele bardzo popularnych meksykańskich dań, Fajitas nie pochodzi z Meksyku, a z Teksasu (tak właściwie w kuchni północnego Meksyku możemy znaleźć podobne danie – grillowany skirt steak o nazwie arracheras). W latach 1970-1980 danie zostało zapoczątkowane przez meksykańskich pracowników farm w Teksasie, którzy dostawali niezbyt lubiane kawałki wołowiny, w ramach zapłaty za pracę. Skirt steak jest dosyć twardym kawałkiem wołowiny, dlatego był on krótko grillowany i cięty na cienkie paski w poprzek włókien mięsa. Słowo Fajitas pochodzi od Hiszpańskiego słowa Faja, które oznacza właśnie pasek. Teraz Fajitas są bardzo popularne w Stanach Zjednoczonych i restauracjach meksykańskich na całym świecie, gdzie przyrządzane są często również z kurczaka czy krewetek.
Jak podajemy Fajitas z kurczaka?
- najsmaczniej i z resztą najbardziej autentycznie jest zawijanie w tortille, ale świetne będzie też na pewno z ryżem
- jako dodatki możecie zrobić tak jak w przepisie – sos z pieczonych warzyw z awokado, kolendy i jogurtu, lub np. guacamole czy salsę z pomidorów, cebuli i chilli
FAJITAS Z KURCZAKA – KROK PO KROKU:
- Przygotować sobie wszystkie składniki.
- Kurczaka pokroić w paski o grubości ok. 2.5 cm. Paprykę i cebulę pokroić w cienkie paski, o grubości ok. 5 mm.
3. Przyprawy wymieszać z olejem i sokiem i skórką z limonki , potem wymieszać z kurczakiem, papryką i cebulą. Można je od razu piec lub (lepiej odstawić do marynowania na kilka godzin lub na noc.
4. Rozłożyć na blaszce do pieczenia z wyposażenia piekarnika. Piec ok. 15 minut w 220 stopniach, aż kurczak będzie upieczony.
ZOBACZ JAK TO ZROBIĆ NA FILMIE:
Pieczone Fajitas z kurczaka (kurczak po meksykańsku z papryką i cebulą)
składniki
kurczak i warzywa (na blaszkę):
- 500 g piersi z kurczaka
- 3 papryki najlepiej kolorowe
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok i skórka z 1/2 limonki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne można więcej, do smaku
- sól i pieprz do smaku
sos:
- 1 szklanka upieczonej papryki z cebulą 120g
- 2 czubate łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany, 60g
- 1/2 awokado
- sok z 1 limonki
- listki z kilku gałązek świeżej kolendry
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo (do podania):
- 7 małych tortilli
- 1/2 awokado
- świeża kolendra
- marynowane papryczki jalapeno ze słoika, opcjonalnie
- tarty cheddar lub inny żółty ser, opcjonalnie
Would you like to save this?
wykonanie
- Piekarnik nastawić na 220 stopni / gaz 7, opcja góra-dół lub 200 stopni z termoobiegiem.
- Kurczaka pokroić w paski o grubości ok. 2.5 cm.
- Paprykę i cebulę pokroić w cienkie paski, o grubości ok. 5 mm.
- Przyprawy wymieszać z olejem i sokiem i skórką z limonki , potem wymieszać z kurczakiem, papryką i cebulą. Można je od razu piec lub (lepieodstawić do marynowania na kilka godzin lub na noc. Rozłożyć na blaszce do pieczenia z wyposażenia piekarnika.
- Piec ok. 15 minut, aż kurczak będzie upieczony (przekroić mięso w najgrubszej części i sprawdzić czy jest gotowe/białe). Jeśli będziecie piec z funkcją termoobiegu kurczak może się upiec szybciej. Jeśli użyjecie udek z kurczaka zamiast piersi, trzeba je piec odrobinę dłużej.
- Zrobić sos: odłożyć 1 szklankę upieczonych warzyw i zmiksować z jogurtem, awokado, sokiem z cytryny i kolendrą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Tortille nadziewać pieczonym kurczakiem i warzywami, posypać tartym serem, dodać pokrojone na plasterki awokado, polać sosem, skropić sokiem z limonki i posypać listkami kolendry i ewentualnie marynowanym jalapeno.
- Smacznego!
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy