Pyszne i puszyste pieczone pancakes z jagodami. Ciasto na placki pieczemy w kwadratowej/prostokątnej blaszce z wyposażenia piekarnika. Do zrobienia pancakes potrzebujecie tylko 1 miski i trzepaczki (nie trzeba miksera). Placki wychodzą lekkie, puszyste, tak samo dobre jak z patelni. Do tych cytrynowych placków świetnie pasują jagody, ale możecie użyć dowolnych owoców, np. malin czy plasterków truskawek, a nawet użyć mrożonych owoców poza sezonem lub dodać kawałki czekolady. Świetnie smakują polane syropem klonowym, można je podać z kleksem jogurtu lub nawet bitej śmietany. Są pyszne również na drugi dzień, ja robię je zazwyczaj w niedzielę rano i to co zostanie zabieram ze sobą na następny w pudełku do pracy na śniadanie.
Inne przepisy na pancakes / placki na śniadanie: cytrynowe placki z ricottą i malinami lub w wersji wytrawnej: placki gryczane z suszonymi pomidorami i parmezanem.
Pieczone placki z jagodami (pancakes z jagodami) krok po kroku:
- Przygotować dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika o wymiarach około 34×34 cm (może być prostokątna, byle o podobnych wymiarach), natrzeć ją łyżką masła. Nagrzać piekarnik do 220 stopni / gaz 7, opcja góra-dół.
- Do dużej miski dodać wszystkie mokre składniki (jajka, skórkę i sok z cytryny, ekstrakt z wanilli, maślankę, cukier i olej), wymieszać (można trzepaczką).
4. Nad miską zawiesić sitko, do sitka dodać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól). Przesiać przez sitko, potem wymieszać z mokrymi składnikami, tylko do połączenia składników, nie dłużej.
5. Ciasto wlać do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.
6. Na cieście rozsypać równą warstwą jagody, a na wierzchu rozłożyć cienkie plasterki masła (pozostałe 3 łyżki). Blaszkę włożyć do piekanika i piec 10 minut, najlepiej jest położyć blaszkę półkę wyżej niż środkowa lub na najwyżej półce (wtedy trzeba pod koniec pieczenia pilnować, żeby naleśnik się za bardzo nie zabrązowił), wtedy naleśnik będzie lekko złoty na wierzchu, a nie blady.
7. Naleśnik pokroić na kwadraty, podawać polany syropem klonowym, można również go podać z kleksem jogurtu, świeżymi owocami lub bitą śmietaną.
Pieczone pancakes z jagodami (placki z jagodami z piekarnika)
składniki
mokre składniki:
- 4 duże jajka
- skórka starta z 2 cytryn najlepiej ekologicznych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
- 240 ml maślanki ok. 1 szklanka
- 150 g cukru lub ksylitolu, ok. 3/4 szklanki
- 1 łyżka oleju kokosowego lub roztopionego masła
suche składniki:
- 280 g mąki ok. 2 szkl -2 łyżki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
dodatkowo:
- 250 g jagód ok. 2 szklanki
- 4 łyżki masła 1 łyżką natrzeć blaszkę, 3 łyżki na wierzch naleśnika
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotować dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika o wymiarach około 34×34 cm (może być prostokątna, byle o podobnych wymiarach), natrzeć ją łyżką masła.
- Nagrzać piekarnik do 220 stopni / gaz 7, opcja góra-dół.
- Do dużej miski dodać wszystkie mokre składniki (jajka, skórkę i sok z cytryny, ekstrakt z wanilli, maślankę, cukier i olej), wymieszać (można trzepaczką).
- Nad miską zawiesić sitko, do sitka dodać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól). Przesiać przez sitko, potem wymieszać z mokrymi składnikami, tylko do połączenia składników, nie dłużej.
- Ciasto wlać do przygotowanej blaszki, wyrównać powierzchnię.
- Na cieście rozsypać równą warstwą jagody, a na wierzchu rozłożyć cienkie plasterki masła (pozostałe 3 łyżki).
- Blaszkę włożyć do piekanika i piec 10 minut, najlepiej jest położyć blaszkę półkę wyżej niż środkowa lub na najwyżej półce (wtedy trzeba pod koniec pieczenia pilnować, żeby naleśnik się za bardzo nie zabrązowił), wtedy naleśnik będzie lekko złoty na wierzchu, a nie blady.
- Naleśnik pokroić na kwadraty, podawać polany syropem klonowym, można również go podać z kleksem jogurtu, świeżymi owocami lub bitą śmietaną.
- Smacznego!
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
6 komentarzy
Małgorzata
16 sierpnia 2021 o 13:35Czy można użyć skyra proteinowego lub kefiru zamiast maślanki?
Aleksandra
16 sierpnia 2021 o 13:47można użyć kefiru, skyr się nie nadaje
Ola
19 lipca 2021 o 11:38właśnie się zajadam – przepis mistrzostwo!
Aleksandra
19 lipca 2021 o 12:56super!
BARBARA
19 listopada 2020 o 05:21Genialne jedzonko. Właśnie zjadłam na śniadanie. Pycha!!! Brawo za pomysł.
Aleksandra
19 listopada 2020 o 08:21super 🙂