Pieczone ratatouille to pyszna zapiekanka warzywna z serem. Danie składa się z sosu pomidorowo-paprykowego, który jest na dnie naczynia, następnie układamy na nim pocięte w cienke plasterki warzywa i zapiekamy z pysznym serem. Smakuje genialnie! Tą zapiekankę można podać jako bezmięsny obiad lub dodatek do obiadu.
Parę słów o przepisie:
Tradycyjne ratatouille to tak naprawdę gulasz z warzyw. Warzywa są najpierw obsmażane a potem duszone. To jedno z naszych ulubionych letnich dań, wykorzystuję je do śniadaniowych przepisów (jak te jajka duszone w ratatouille) lub na obiad do nadziewania naleśników (naleśniki z warzywami i serem).
Ten przepis to pieczona wersja tego dania, wygląda bardziej elegacko i jest bardziej sycąca. To właśnie ten przepis zrobił szczur Remy w słynnej bajce 'Ratatouille’. Producenci filmu przy tworzeniu scenariusza współpracowali ze znanym kucharzem Thomasem Kellerem i zapytali go w jakiej formie podałby on to słynne fracuskie danie, gdyby znany krytyk miał przyjść do jego restauracji. Thomas Keller w odpowiedzi stworzył zapiekankę ratatouille o nazwie confit byaldi, która składała się z sosu pomidorowo-paprykowego, warzyw pociętych na cienkie plasterki, pieczonych w niskiej temperaturze bardzo długo (ok. 2 godzin!) z balsamicznych sosem vinegret na wierzchu. Moja cierpliwość pieczenia warzywnego dania ma swoje granice więc znacznie zmodyfikowałam tez przepis. Moje danie składa się również z sosu pomidorowo-paprykowego oraz warzyw pociętych na plasterki. Do warzyw dodałam jeszcze ziemniaki, bo bardzo tu pasują i dzięki temu danie jest bardziej sycące, oraz ser na wierzchu. Z sosu vinegret zrezygnowałam, a ocet balsamiczny dodałam do sosu pomidorowego, co często też robię przy innych sosach pomidorowych. Ta zapiekanka jest naprawdę przepyszna, jedna z lepszych warzywnych zapiekanek jakie jadłam!
Składniki:
Można użyć dowolnych warzyw i w dowolnej ilości. Najlepiej by było, żeby warzywa były jak najbardziej kolorowe i średnicą zbliżone do siebie (czyli jeśli macie wybór to dobrze jest kupić dość chudy bakłażan).
Ser można użyć dowolny. Ser Gruyere to szwajcarski ser o pysznym, wyrazistym smaku. Jeśli użyjecie np. mozzarelli to smak będzie bardziej neutralny.
Ocet balsamiczny można pominąć jeśli nie macie, ale daje on dużo smaku do sosu. Ważne jest żeby użyć dobrej jakości octu, nie takiego najtańszego, który smakuje bardzo źle. Zamiast octu balsamicznego można też dodać sos Worcestershire.
Jak zrobić zapiekankę ratatouille krok po kroku:
- Podsmażamu cebulę, czosnek i zioła na patelni, potem podsmażamy paprykę.
- Dodajemy puszkę pomidorów i dusimy ok. 10 minut. Sos doprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym.
3. Sos miksujemy na gładko i wlewamy na dno naczynia do pieczenia.
4. Wszystkie warzywa tniemy na cienkie plasterki.
5. + 6. Plasterki warzyw układamy naprzemiennie w naczyniu, zaczynając od zewnątrz.
7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 45 minut. Warzywa powinny być zabrązowione.
8. Warzywa posypujemy serem i pieczemy jeszcze krótko, aż ser się rozpuści.
Smacznego!
Podobne przepisy:
- Ratatouille – francuski gulasz z letnich warzyw
- Jajka duszone w ratatouille
- Naleśniki z warzywami i serem (nadzienie to duszone ratatouille)
- Briami – grecka warzywna zapiekanka
- Francuska zupa jarzynowa (Soupe au Pistou)
Pieczone ratatouille
składniki
sos pomidorowo-paprykowy:
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka pomidorów 400 ml
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
warzywa:
- 3 średnie pomidory
- 1 mała / średnia zielona cukinia
- 1 mały / średnio żółta cukinia
- 1 mały bakłażan
- 3 średnie ziemniaki
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
- 150 g sera Gruyere lub innego żółtego sera
Would you like to save this?
wykonanie
Robimy sos:
- Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez ok. 4-5 minuty, aż cebula będzie miękka.
- Dodać czosnek i zioła, smażyć jeszcze przez minutę.
- Dodać paprykę i smażyć, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 3 minut, aż lekko zmięknie.
- Dodać pomidory w puszce i gotować sos przez ok. 10-15 minut na małym / średnim ogniu. Dodać ocet balsamiczny.
- Sos miksujemy blenderem na gładko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Składamy całość:
- W czasie jak sos się gotuje przygotować warzywa: ziemniaki i pomidory obrać ze skórki. Pokroić wszystkie warzywa (pomidory, obie cukinie i bakłażana) na cienke plastry o grubości ok. 5mm. Ziemniaki kroimy również na plastry, ale trochę cieńsze.
- Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, opcja góra-dół.
- Sos wlewamy do naczynia do zapiekania o wymiarach 23cmx33cm (jeśli używacie prostokątnego naczynia możecie użyć cały sos, jeśli owalnego lub mniejszego, jak na zdjęciach, trzeba odjąć ok. 1/2-2/3 szklanki sosu, można go użyć do innego dania lub upiec razem z resztą warzyw, które prawdopodobnie nie zmieszczą się do naczynia).
- Plastry warzyw układamy w naczyniu naprzemiennie, zaczynając od zewnątrz, a kończąc w środku, aż całe naczynie będzie wypełnione (nie wypełniamy naczynia zbyt dużą ilością warzyw, nie powinny stać pionowo, gęsto upakowane, bo puszczą za dużo wody).
- Warzywa posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
- Pieczemy przez 45 minut (bez przykrycia), aż sos będzie bulgotał, a warzywa będą zarumienione (jeśli warzywa się nie zarumienią można włączyć termoobieg lub przenieść naczynie na najwyższą półkę piekarnika).
- Warzywa posypujemy tartym serem i pieczemy krótko (z termoobiegiem, lub na wyższej półce) ok. 5-10 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
- Naczynie z zapiekanką wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 15 minut (zapiekanka powinna trochę zastygnąć).
- Smacznego!
uwagi
- Ser można użyć dowolny. Ser Gruyere to szwajcarski ser o pysznym, wyrazistym smaku. Jeśli użyjecie np. mozzarelli to smak będzie bardziej neutralny.
- Można użyć dowolnych warzyw i w dowolnej ilości. Najlepiej by było, żeby warzywa były jak najbardziej kolorowe i średnicą zbliżone do siebie (czyli jeśli macie wybór to dobrze jest kupić dość chudy bakłażan).
- Ocet balsamiczny można pominąć jeśli nie macie, ale daje on dużo smaku do sosu. Ważne jest żeby użyć dobrej jakości octu, nie takiego najtańszego, który smakuje bardzo źle. Zamiast octu balsamicznego można też dodać sos Worcestershire.
- Ile porcji wyjdzie z tego przepisu: 3 porcje jako lekkie danie główne lub do 6 porcji jako dodatek do dania głównego.
- Zapiekankę można podać z kurczakiem, kaczką jak i również innymi rodzajami mięs.
- Przechowywanie: zapiekankę można przechowywać w lodówce do 3 dni i odgrzać w piekarniku.
- Mrożenie: zapiekankę można zamrozić do 6 mcy. Rozmrażać można bezpośrednio w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, aż zapiekanka będzie rozmrożona i ciepła.
- Kalorie = 1/3 przepisu. To tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy