Pyszny i szybki pomysł na obiad z łososiem w roli głównej. Filety z łososia pieczone w aromatycznym sosie z sokiem i skórką z pomarańczy oraz syropem klonowym. Możecie podać tego pieczonego łososia z ryżem z kalafiora (przepis wkrótce).
Składniki
Oto co potrzebujecie: (pełna lista składników znajduje się na końcu postu)
- filetów z łososia (sprawdzi się również inna ryba, np. halibut), łosoś może być ze skórą albo bez, jeśli macie łososia ze skórą, ale chcecie ją zdjąć to łatwiej jest to zrobić po upieczeniu niż przed
- soku i skórki z pomarańczy
- oliwy z oliwek
- musztardy Dijon (lub innej ulubionej, miodowa też byłaby super)
- świeży czosnek
- syrop klonowy (lub miód)
Jak upiec łososia w sosie pomarańczowym krok po kroku:
KROK 1: Nagrzać piekarnik do 200°C / gaz 6, opcja góra-dół.
KROK 2: W średniej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty: sok i skórkę z pomarańczy, czosnek przetarty przez praskę, musztardę, oliwę z oliwek i syrop klonowy. Doprawić solą i pieprzem.
KROK 3: Filety z łososia doprawić solą i pieprzem, umieścić w najmniejszym naczyniu do zapiekania, w którym się zmieszczą (ale pomiędzy filetami powinny być odstępy).
KROK 4: Łososia zalać sosem. Można go odstawić na 30 minut do zamarynowania lub piec od razu.
KROK 5: Piec 14-20 minut, w zależności od grubości filetów (filety na zdjęciach potrzebowały 20 minut).
KROK 6: Filety odstawić na 5 minut do odpoczęcia, w tym czasie polewajcie je kilka razy sosem.
Smacznego!
Porady
- Żeby sprawdzić czy łosoś jest upieczony w środku można przekroić go na pół i sprawdzić jego kolor, powinien być jasno różowy, a nie ciemno różowy. Dokładniejszą metodą jest sprawdzenie temperatury w nagrubszej części filetu termometrem do mięsa (termometr należy wbić w najgrubszą część mięsa, do połowy grubości filetu). Temperatura powinna wynosić 63°C. Możecie filety wyjąć z piekarnika gdy temperatura w ich środku wynosi 60°C, podczas odpoczywania temperatura powinna wzrosnąć do 63°C.
- Czas pieczenia zależy od grubości filetów, dodatkowo pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej.
- Ten przepis świetnie nadaję się dla dużej ilości osób, można go podwoić a nawet potroić (ilości wszystkich składników zwiększamy proporcjonalnie).
- Jeśli użyjecie dużego naczynia do zapiekania, sos będzie gęstszy, może się też miejscami przypalić w naczyniu. W przypadku małego naczynia, sosu będzie więcej, dodatkowo filety będą się piekły częściowo zaburzone w sosie przez co będą jeszcze pyszniejsze.
Jak inaczej można przygotować ten przepis
- Na grillu: filety grillujemy na grillu, a sos przygotowujemy w garnku na kuchence, rybę podajemy z sosem.
- Na patelni: filety obsmażamy z dwóch stron na dużym ogniu aż się zabrązowią, następnie dodajemy sos i dusimy filety w sosie, aż będą ugotowane w środku. Jeśli sos jest jeszcze za rzadki, można filety przełożyć na talerz i sos dalej redukować (gotować), aż będzie gęstszy. Nie polecam marynowania filetów w sosie przed smażeniem, olej będzie bardzo pryskać – dlatego też pieczenie jest lepszą metodą przygotowania tego przepisu.
Przechowywanie
- Nie polecam marynowania ryby dłużej niż 30-60 minut (aczkolwiek można), będzie miała bardzo miękką/dziwną konsystencję. Jeśli chcecie przygotować ten przepis z wyprzedniem, można zrobić sos i przechowywać go osobno.
- Upieczoną rybę z sosem można przechowywać w lodówce do 3 dni.
- Jak odgrzewać: włożyć do zimnego piekarnika, nastawić go na 160 stopni i piec ok. 5-10 minut, lub aż ryba będzie ciepła.
Z czym można podać pieczonego łososia
- ryż z kalafiora
- ryż kokosowy (gotowany pół na pół z wodą i mlekiem kokosowym)
- brokuły na parze lub fasolka szparagowa
- steki z kalafiora
- gnocchi z ricottą
- kopytka
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Pieczony łosoś w sosie pomarańczowym
składniki
- 4 filety z łososia ok. 600g
- 1/3 szklanki 80ml soku z pomarańczy, świeżo wyciśnięty
- 2 łyżeczki skórki z pomarańczy
- 1.5 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Nagrzać piekarnik do 200°C / gaz 6, opcja góra-dół.
- W średniej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty: sok i skórkę z pomarańczy, czosnek przetarty przez praskę, musztardę, oliwę z oliwek i syrop klonowy. Doprawić solą i pieprzem.
- Filety z łososia doprawić solą i pieprzem, umieścić w najmniejszym naczyniu do zapiekania, w którym się zmieszczą (ale pomiędzy filetami powinny być odstępy).
- Łososia zalać sosem. Można go odstawić na 30 minut do zamarynowania lub piec od razu.
- Piec 14-20 minut, w zależności od grubości filetów (filety na zdjęciach potrzebowały 20 minut).
- Filety odstawić na 5 minut do odpoczęcia, w tym czasie polewajcie je kilka razy sosem.
- Smacznego!
uwagi
- Żeby sprawdzić czy łosoś jest upieczony w środku można przekroić go na pół i sprawdzić jego kolor, powinien być jasno różowy, a nie ciemno różowy. Dokładniejszą metodą jest sprawdzenie temperatury w nagrubszej części filetu termometrem do mięsa (termometr należy wbić w najgrubszą część mięsa, do połowy grubości filetu). Temperatura powinna wynosić 63°C. Możecie filety wyjąć z piekarnika gdy temperatura w ich środku wynosi 60°C, podczas odpoczywania temperatura powinna wzrosnąć do 63°C.
- Czas pieczenia zależy od grubości filetów, dodatkowo pamiętajcie, że każdy piekarnik piecze inaczej.
- Ten przepis świetnie nadaję się dla dużej ilości osób, można go podwoić a nawet potroić (ilości wszystkich składników zwiększamy proporcjonalnie).
- Jeśli użyjecie dużego naczynia do zapiekania, sos będzie gęstszy, może się też miejscami przypalić w naczyniu. W przypadku małego naczynia, sosu będzie więcej, dodatkowo filety będą się piekły częściowo zaburzone w sosie przez co będą jeszcze pyszniejsze.
- Kalorie = 1 porcja (1 filet, 1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Brak komentarzy