OBIAD/ polska/ WEGETARIAŃSKI OBIAD/ Wigilia i Święta

Pierogi z kapustą i grzybami – nasz ulubiony, prosty przepis

16 listopada 2018 | Ostatnia aktualizacja: 21 grudnia 2020 przez Aleksandra

Pierogi z kapustą i grzybami można jeść cały rok, ale u mnie pojawia się na nie smak dopiero późną jesienią. To jedne z moich ulubionych pierogów. Zawsze robię je na święta, czasami też jako farsz do uszek.

Polecam Wam serdecznie mój przepis na ciasto do pierogów. Ciasto jest bez jajka, jest miękkie, elastyczne i łatwo się wałkuje. W tym poście opisałam krok po kroku, ja je zrobić, żeby wyszło idealne + wskazówki jak przechowywać i mrozić pierogi.

To samo nadzienie możecie również użyć do krokietów.

Pierogi z kapustą i grzybami na niebieskim talerzu.

Składniki:

Nadzienie robię na dwa sposoby, tylko z suszonymi grzybami lub z mieszanką suszonych grzybów i podsmażonych pieczarek brunatnych. Obie wersje są pyszne. Farsz z dodatkiem pieczarek, jest bardziej delikatny w smaku (czyli bardziej lubią go dzieci). Farsz wyłącznie z suszonymi borowikami jest bardziej grzybowy, mocniejszy w smaku, ale różnica nie jest diametralna. Takim nadzieniem można również nadziać ciasto drożdżowe lub ciasto francuskie – tutaj polecam dodatek suszonych śliwek, bardzo pasują!

Zwróćcie uwagę, żeby kupić kapustę kiszoną, a nie kwaszoną (czyli kiszoną naturalnie, a nie zmieszaną z octem).

Składniki potrzebne do przygotowania pierogów z kapustą i grzybami.

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami krok po kroku:

Mój przepis jest uproszczony, kapustę i grzyby gotuję razem. Gotowałam je również osobno, ale różnicy w smaku nie zauważyłam, więc w ten sposób mamy jeden garnek mniej do mycia. Co więcej, wywar z gotowania grzybów z kapustą dodaję do barszczu wigilijnego. W ten sposób możemy dodać do barszczu trochę naturalnego kwasu, bez konieczności robienia zakwasu z buraków (od razu uprzedzam, że w barszczu nie czuć smaku kapusty kiszonej).

Kapusta kiszona i suszone grzyby w garnku. Podsmażona cebula na patelni.

Przygotować wszystkie składniki. Kapustę kiszoną włożyć do garnka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszonymi grzybami (20g jeśli używacie również pieczarek lub 100g jeśli używacie tylko suszonych grzybów). Gotować ok. 45 minu. W tym czasie podsmażyć na patelni cebulkę razem z kminkiem i majerankiem.

Podsmażone pieczarki na patelni. Kapusta kiszona i grzyby na sitku.

Podsmażyć na złoto pieczarki (jeśli używacie).

Kapustę kiszoną z grzybami odcedzić, wywar zachować (jeśli będziecie gotować barszcz). Ziele angielskie i liście laurowe wyrzucić.

Składniki na farsz do pierogów w malakserze. Nieugotowane pierogi na desce do krojenia.

Zmiksować składniki na nadzienie (nie musi być dokładnie).

Cienko rozwałkować ciasto na pierogi, wycinać kółka, nakładać nadzienie i zlepiać dokładnie pierogi. Gotować w osolonej wodzie około minuty po wypłynięciu pierogów na powierzchnię.

Smacznego!

Pierogi z kapustą i grzybami na niebieskim talerzu.

Pierogi z kapustą i grzybami – nasz ulubiony, prosty przepis

Pyszne, lekko kwaśne nadzienie z kapusty kiszonej z dodatkiem suszonych borowików, podsmażonej cebulki z kminkiem i majerankiem oraz pieczarek. 
Przepis na ciasto na pierogi oraz wskazówki dotyczące mrożenia pierogów znajdziecie TUTAJ
Z poniższego przepisu na farsz wyjdzie Wam około 70 pierogów i zużyjecie około ¾ wyżej podanego przepisu na ciasto. 
Czas przygotowania: około 30 min przygotowanie farszu + 5 min przygotowanie ciasta + 1h 15 min lepienie pierogów. 
Czas gotowania: 45 min gotowanie kapusty z grzybami + około 20 min gotowanie pierogów
pierogi z kapusta i grzybami.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 1 godz 50 min
czas gotowania 55 min
całkowity czas 2 godz 45 min
porcje 70 pierogów
kalorie 2247kcal

składniki

farsz:

  • 450 g kapusty kiszonej waga po odsączeniu z zalewy, może być z marchewką lub bez
  • 20 g suszonych borowików lub 100g suszonych grzybów, jeśli nie używacie pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 średnie cebule 240g
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 400 g pieczarek najlepsze są pieczarki brunatne
  • sól i pieprz do smaku, dałam ok. 1 łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu
  • 5 suszonych śliwek drobno pokrojone, opcjonalnie!, można pominąć, 45g

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

Przygotowanie farszu:

  • Kapustę odsączyć z soku (nie trzeba bardzo dokładnie), dodać do średniego garnka razem z suszonymi grzybami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalać wodą (tyle, żeby przykryło kapustę i grzyby i gotować na średnio-małym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką, około 45 minut.
  • Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać na średnio-niskim 2 łyżki oleju, smażyć cebulę z kminkiem ok. 10 min, aż będzie przezroczysta. Pod koniec smażenia dodać też majeranek, wymieszać, smażyć jeszcze minutę, przełożyć na talerz.
  • Jeśli robicie wersje z pieczarkami: Pieczarki umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na plasterki ok. 5 mm. Zwiększyć ogień pod patelnią na najwyższy, dodać jeszcze jedną łyżkę oleju na najwyższym ogniu. Dodać pieczarki, nie mieszać przez pierwsze 3-4 minuty, potem wymieszać i smażyć, aż grzyby zmiękną i puszczą wodę. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Potem smażyć jeszcze chwilę, aż pieczarki się zabrązowią, przełożyć na talerz. Zajmie to ok. 12 minut.
  • Kapustę z grzybami odsączyć, listki laurowe i ziele angielskie wyjąć i wyrzucić. Wywar zostawiamy do barszczu (!).
  • Kapustę z suszonymi grzybami, pieczarkami i cebulą można drobno posiekać lub zmielić w melakserze (nie mielcie bardzo drobno).
  • Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem, do smaku.
  • Ewentualnie, jeśli lubicie, dodajcie do farszu drobno pokrojone suszone śliwki (ważne jest, żeby je drobno pokroić nożem, a nie mielić z całym nadzieniem, bo wtedy nadzienie wyjdzie za słodkie).

Lepienie i gotowanie pierogów:

  • Ciasto na pierogi ocieplić (jeśli było w lodówce) i cienko rozwałkować, na grubość ok. 2 mm. Nakładać farsz, sklejać pierogi, odkładać na ściereczkę oprószoną mąką. Przykryć drugą ściereczką, żeby pierogi nie wysychały.
  • Gotować w osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię, po około 10-12 pierogów. Łyżką cedzakową przełożyć na talerz. Powtórzyć zresztą pierogów.
  • Podawać polane roztopionym masłem lub podsmażoną na maśle cebulką.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać wodą, ale ja zazwyczaj tego nie robię (przepis próbowałam z kapustą domową i kupioną w sklepie).
  • Ciasto na pierogi można również wałkować używając wałkowarki do makaronu. Ja mam przystawkę do robota Kitchen Aid i wałkuję ciasto na poziomie 4. Nie robię tego tak jak producent nakazał – zaczynając od poziomu 8 i przechodząc powoli do 4, tylko wałkuję od razu na poziomie 4. Żeby było to możliwe ciasto musi być dobrze oprószone mąką, ciepłe (po prostu w temperaturze pokojowej), lekko rozwałkowane wałkiem (na grubość ok. ¾ cm) oraz gładkie (inaczej wychodzi porowate lub się rwie). Wałkowanie idzie o wiele szybciej niż ręcznie.
  • Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!
Rodzaj obiad
Kuchnia polska
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Agata
    6 stycznia 2019 o 19:35

    5 gwiazdek
    Miękkie ciasto i pyszne nadzienie. Bardzo nam smakowały!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      7 stycznia 2019 o 10:35

      Bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz!

    5 from 1 vote

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here