Pierogi z kapustą i grzybami można jeść cały rok, ale u mnie pojawia się na nie smak dopiero późną jesienią. To jedne z moich ulubionych pierogów. Zawsze robię je na święta, czasami też jako farsz do uszek.
Polecam Wam serdecznie mój przepis na ciasto do pierogów. Ciasto jest bez jajka, jest miękkie, elastyczne i łatwo się wałkuje. W tym poście opisałam krok po kroku, ja je zrobić, żeby wyszło idealne + wskazówki jak przechowywać i mrozić pierogi.
To samo nadzienie możecie również użyć do krokietów.
Składniki:
Nadzienie robię na dwa sposoby, tylko z suszonymi grzybami lub z mieszanką suszonych grzybów i podsmażonych pieczarek brunatnych. Obie wersje są pyszne. Farsz z dodatkiem pieczarek, jest bardziej delikatny w smaku (czyli bardziej lubią go dzieci). Farsz wyłącznie z suszonymi borowikami jest bardziej grzybowy, mocniejszy w smaku, ale różnica nie jest diametralna. Takim nadzieniem można również nadziać ciasto drożdżowe lub ciasto francuskie – tutaj polecam dodatek suszonych śliwek, bardzo pasują!
Zwróćcie uwagę, żeby kupić kapustę kiszoną, a nie kwaszoną (czyli kiszoną naturalnie, a nie zmieszaną z octem).
Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami krok po kroku:
Mój przepis jest uproszczony, kapustę i grzyby gotuję razem. Gotowałam je również osobno, ale różnicy w smaku nie zauważyłam, więc w ten sposób mamy jeden garnek mniej do mycia. Co więcej, wywar z gotowania grzybów z kapustą dodaję do barszczu wigilijnego. W ten sposób możemy dodać do barszczu trochę naturalnego kwasu, bez konieczności robienia zakwasu z buraków (od razu uprzedzam, że w barszczu nie czuć smaku kapusty kiszonej).
Przygotować wszystkie składniki. Kapustę kiszoną włożyć do garnka wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i suszonymi grzybami (20g jeśli używacie również pieczarek lub 100g jeśli używacie tylko suszonych grzybów). Gotować ok. 45 minu. W tym czasie podsmażyć na patelni cebulkę razem z kminkiem i majerankiem.
Podsmażyć na złoto pieczarki (jeśli używacie).
Kapustę kiszoną z grzybami odcedzić, wywar zachować (jeśli będziecie gotować barszcz). Ziele angielskie i liście laurowe wyrzucić.
Zmiksować składniki na nadzienie (nie musi być dokładnie).
Cienko rozwałkować ciasto na pierogi, wycinać kółka, nakładać nadzienie i zlepiać dokładnie pierogi. Gotować w osolonej wodzie około minuty po wypłynięciu pierogów na powierzchnię.
Smacznego!
Pierogi z kapustą i grzybami – nasz ulubiony, prosty przepis
składniki
farsz:
- 450 g kapusty kiszonej waga po odsączeniu z zalewy, może być z marchewką lub bez
- 20 g suszonych borowików lub 100g suszonych grzybów, jeśli nie używacie pieczarek
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 2 średnie cebule 240g
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 400 g pieczarek najlepsze są pieczarki brunatne
- sól i pieprz do smaku, dałam ok. 1 łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu
- 5 suszonych śliwek drobno pokrojone, opcjonalnie!, można pominąć, 45g
Would you like to save this?
wykonanie
Przygotowanie farszu:
- Kapustę odsączyć z soku (nie trzeba bardzo dokładnie), dodać do średniego garnka razem z suszonymi grzybami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalać wodą (tyle, żeby przykryło kapustę i grzyby i gotować na średnio-małym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką, około 45 minut.
- Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać na średnio-niskim 2 łyżki oleju, smażyć cebulę z kminkiem ok. 10 min, aż będzie przezroczysta. Pod koniec smażenia dodać też majeranek, wymieszać, smażyć jeszcze minutę, przełożyć na talerz.
- Jeśli robicie wersje z pieczarkami: Pieczarki umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na plasterki ok. 5 mm. Zwiększyć ogień pod patelnią na najwyższy, dodać jeszcze jedną łyżkę oleju na najwyższym ogniu. Dodać pieczarki, nie mieszać przez pierwsze 3-4 minuty, potem wymieszać i smażyć, aż grzyby zmiękną i puszczą wodę. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Potem smażyć jeszcze chwilę, aż pieczarki się zabrązowią, przełożyć na talerz. Zajmie to ok. 12 minut.
- Kapustę z grzybami odsączyć, listki laurowe i ziele angielskie wyjąć i wyrzucić. Wywar zostawiamy do barszczu (!).
- Kapustę z suszonymi grzybami, pieczarkami i cebulą można drobno posiekać lub zmielić w melakserze (nie mielcie bardzo drobno).
- Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem, do smaku.
- Ewentualnie, jeśli lubicie, dodajcie do farszu drobno pokrojone suszone śliwki (ważne jest, żeby je drobno pokroić nożem, a nie mielić z całym nadzieniem, bo wtedy nadzienie wyjdzie za słodkie).
Lepienie i gotowanie pierogów:
- Ciasto na pierogi ocieplić (jeśli było w lodówce) i cienko rozwałkować, na grubość ok. 2 mm. Nakładać farsz, sklejać pierogi, odkładać na ściereczkę oprószoną mąką. Przykryć drugą ściereczką, żeby pierogi nie wysychały.
- Gotować w osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię, po około 10-12 pierogów. Łyżką cedzakową przełożyć na talerz. Powtórzyć zresztą pierogów.
- Podawać polane roztopionym masłem lub podsmażoną na maśle cebulką.
- Smacznego!
uwagi
- Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać wodą, ale ja zazwyczaj tego nie robię (przepis próbowałam z kapustą domową i kupioną w sklepie).
- Ciasto na pierogi można również wałkować używając wałkowarki do makaronu. Ja mam przystawkę do robota Kitchen Aid i wałkuję ciasto na poziomie 4. Nie robię tego tak jak producent nakazał – zaczynając od poziomu 8 i przechodząc powoli do 4, tylko wałkuję od razu na poziomie 4. Żeby było to możliwe ciasto musi być dobrze oprószone mąką, ciepłe (po prostu w temperaturze pokojowej), lekko rozwałkowane wałkiem (na grubość ok. ¾ cm) oraz gładkie (inaczej wychodzi porowate lub się rwie). Wałkowanie idzie o wiele szybciej niż ręcznie.
- Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
2 komentarze
Agata
6 stycznia 2019 o 19:35Miękkie ciasto i pyszne nadzienie. Bardzo nam smakowały!
Aleksandra
7 stycznia 2019 o 10:35Bardzo się cieszę 🙂 dziękuję za komentarz!