Mój ulubiony przepis na pierogi z serem na słodko. To jedne z moich ulubionych pierogów! Najbardziej lubię je podać ze słodką śmietaną/jogurtem, cynamonem i sosem truskawkowym. Pychota!
Składniki:
(dokładny przepis i ilości składników znajdują się na końcu postu)
Składniki na ciasto na pierogi:
- mąka
- woda
- masło lub dowolny olej roślinny
- sól
Na nadzienie serowe potrzebujecie:
- twarogu – najbardziej lubię tłusty
- żółtek – jeśli nigdy nie dodawaliście do Waszego nadzienia żółtek to musicie to koniecznie wypróbować! żółtka dodają pysznego smaku i sklejają nadzienie
- cukier – zamiast cukru można użyć ksylitolu lub innego słodzika, który lubicie
- ekstrakt waniliowy (nie aromat) – uwielbiam waniliowy smak tego nadzienia, zamiast ekstraktu użyjcie cukru waniliowego (najlepszy jest cukier z prawdziwą wanilią, a nie cukier wanilinowy)
- budyń waniliowy (proszek) – nie jest konieczny, ale lubię go dodać – nadzienie jest bardziej zwarte, a nie wodniste, tutaj też polecam budyń z dodatkiem prawdziwej wanilli (zmielone laski wanilli)
Bardzo podobne nadzienie można użyć do naleśników.
Jak zrobić pierogi z nadzieniem serowym krok po kroku:
Przygotować ciasto na pierogi:
- Mąkę mieszamy z solą.
- W małym garnku podgrzewamy wodę z masłem/olejem, aż będzie bardzo ciepła/gorąca, ale nie będzie się jeszcze gotować.
- Dodajemy wodę do mąki.
- Mieszamy łyżką, aż składniki będą mniej wiecej połączone.
- Wyrabiamy ciasto rękami lub robotem kuchennym z końcówką w kształcie haka. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, miękkie i gładkie (będzie jeszcze bardziej miękkie jak je odstawimy do odpoczęcia).
- Ciasto owijamy folią plastikową i odstawiamy na 30 minut.
Przygotować nadzienie serowe:
- Miksujemy żółtka z cukrem (można je tylko wymieszać widelcem), ja używam tej samej miski w której wyrabiałam ciasto, składniki na nadzienie miksuję końcówką w kształcie wiosła.
- Dodajemy pozostałe składniki na nadzienie i miksujemy/mieszamy widelcem, aż będą dobrze połączone.
Lepimy pierogi:
- Ciasto dzielimy na dwie części.
- Pierwszą część wałkujemy na lekko oprószonym mąką blacie (ja lubię silikonowe maty do wałkowania).
- Wycinamy kółka.
- Łyżeczką nakładamy ok. czubatą łyżkę nadzienia na każde kółko z ciasta.
- Zlepiamy brzegi.
Gotujemy pierogi:
- Pierogi gotujemy w dużym garnku w osolnej wodzie na średnio-wysokim ogniu.
- Do garnka wrzucamy ok. 10-12 pierogów na raz. Po chwili mieszamy drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna garnka.
- Pierogi gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
- Wyjmujemy w garnka łyżką cedzakową, porządnie odsączamy je z wody i przekładamy na talerz.
- Podajemy z bitą śmietaną i cynamonem / jogurtem i cynamonem / sosem truskawkowym (zmiksowane truskawki z cukrem).
Smacznego!
Jak przechowywać pierogi na drugi dzień:
Świeżo ugotowane pierogi polać niewielką ilością roztopionego masła, wymieszać (po to, żeby nie posklejały się ze sobą). Przechowywać w lodówce szczelnie zamknięte przez ok. 2 dni. Takie pierogi najlepiej jest na drugi dzień podsmażyć na złoto na maśle.
Można też zostawić sobie gotowe ciasto i nadzienie. Na drugi dzień lepimy pierogi i gotujemy świeże.
Jak mrozić pierogi:
Pierogi można mrozić surowe i ugotowane. Mrożenie ugotowanych pierogów jest zdecydowanie bezpieczniejsze ale to też 2 x więcej pracy, bo pierogi trzeba dwa razy gotować.
Tackę/deskę drewnianą obficie obsypuję mąką (ważne, pierogi mogą się łatwo do niej przykleić). Układam na niej pierogi tak, żeby się ze sobą nie stykały. Po zamrożeniu przekładam do pojemników lub woreczków. Jeśli pierogi przylgnęły do deski to poczekajcie chwilę, aż się lekko rozmrożą, wtedy łatwiej odkleją się od deski.
Jak gotować mrożone pierogi:
- Mrożone pierogi, które zostały ugotowane przed mrożeniem: pierogów nie rozmrażamy (wrzucamy zamrożone prosto do gotującej się wody). Takie pierogi gotujemy tylko do momentu, aż wypłyną na powierzchnię wody, nie dłużej.
- Mrożone pierogi, które zostały zamrożone bez uprzedniego gotowania: Zamrożone pierogi gotuję dokładnie tak jak świeże (trochę dłużej im zejdzie, aż wypłyną na powierzchnię). Takich pierogów również nie rozmrażamy, tylko wrzucamy prosto do gotującej się wody.
- Przy gotowaniu mrożonych pierogów ważne jest, żeby nie wrzucać za dużo na gotującą się wodę – temperatura wody obniży się za bardzo i pierogi będą pękać. W przypadku świeżych pierogów, gotuję ok. 10-12 sztuk na raz, a mrożonych ok. 8 sztuk.
Moje inne przepisy na pierogi:
- ciasto na pierogi
- pierogi ruskie
- pierogi ruskie po amerykańsku (z żółtym serem)
- pierogi z kapustą i grzybami
- uszka z grzybami
- pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami
- różowe pierogi z nadzieniem ze szpinaku, ziemniaków i fety
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Pierogi z serem na słodko
składniki
na ciasto:
- 250 g mąki
- 140 g wody
- 20 g masła lub oleju
- 1/2 łyżeczki soli
na nadzienie:
- 500 g twarogu
- 2 żółtka
- 50 g cukru lub do smaku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli lub 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka budyniu waniliowego proszku, można pominąć
do podania:
- śmietana kremówka
- cynamon
- sos truskawkowy truskawki zmiksowane z cukrem
Would you like to save this?
wykonanie
Przygotować ciasto na pierogi:
- Mąkę mieszamy z solą.
- W małym garnku podgrzewamy wodę z masłem/olejem, aż będzie bardzo ciepła/gorąca, ale nie będzie się jeszcze gotować.
- Dodajemy wodę do mąki.
- Mieszamy łyżką, aż składniki będą mniej wiecej połączone.
- Wyrabiamy ciasto rękami lub robotem kuchennym z końcówką w kształcie haka. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, miękkie i gładkie (będzie jeszcze bardziej miękkie jak je odstawimy do odpoczęcia).
- Ciasto owijamy folią plastikową i odstawiamy na 30 minut.
Przygotować nadzienie serowe:
- Miksujemy żółtka z cukrem (można je tylko wymieszać widelcem), ja używam tej samej miski w której wyrabiałam ciasto, składniki na nadzienie miksuję końcówką w kształcie wiosła.
- Dodajemy pozostałe składniki na nadzienie i miksujemy/mieszamy widelcem, aż będą dobrze połączone.
Lepimy pierogi:
- Ciasto dzielimy na dwie części.
- Pierwszą część wałkujemy na lekko oprószonym mąką blacie (ja lubię silikonowe maty do wałkowania).
- Wycinamy kółka.
- Łyżeczką nakładamy ok. czubatą łyżkę nadzienia na każde kółko z ciasta.
- Zlepiamy brzegi.
Gotujemy pierogi:
- Pierogi gotujemy w dużym garnku w osolnej wodzie na średnio-wysokim ogniu.
- Do garnka wrzucamy ok. 10-12 pierogów na raz. Po chwili mieszamy drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna garnka.
- Pierogi gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
- Wyjmujemy w garnka łyżką cedzakową, porządnie odsączamy je z wody i przekładamy na talerz.
- Podajemy z bitą śmietaną i cynamonem / jogurtem i cynamonem / sosem truskawkowym (zmiksowane truskawki z cukrem).
- Smacznego!
5 komentarzy
Krystyna
27 czerwca 2023 o 20:12Przepraszam Cie, juz dotarlam do proporcji. Nieuwaznie czytalam bo spiesz sie zeby zrobic pierogi. Pozdrawiam, Krystyna
Krystyna
27 czerwca 2023 o 20:08Witam, ciekawe przepisy ale nie moge znalezc proporcji produktow np. na nadzienie pierogow. O ile dwa zotka sa jasne, to np ser nic mi nie mowi to opakowanie poniewaz mieszkam w Kanadzie i nie mam kontaktu z wyrobami z Polski. Mysle, ze pomocne beda dokladne dane dotyczace ilosci. Dziekuje 🙂
Aleksandra
27 czerwca 2023 o 20:13dokladny przepis jest na samym koncu postu, trzeba kliknac na przycisk na samej gorze ´skocz do przepisu´, albo prosze kliknac tutaj: https://www.everyday-delicious.pl/pierogi-z-serem-na-slodko/#wprm-recipe-container-16233
Nadschii
10 stycznia 2022 o 18:27Ich habe es Ausprobiert da mir ihre rezepte sehr gut gefallen haben und am besten ausgeschaut haben ich bin zwar Deutsche und habe sowas noch nie zuvor gegessen oder gemacht aber kam sehr gut bei meinen Polnischen Freund an danke für das tolle rezept
Aleksandra
10 stycznia 2022 o 19:46es freut mich dass es dir geschmeckt hat, danke für das foto!