Pierś kaczki z sosem śliwkowym pieczona w niskiej temperaturze
Miękka pierś kaczki w aromatycznym sosie śliwkowym z dodatkiem cynamonu, anyżu i kardamonu. Sos jest naprawdę przepyszny oraz błyskawiczny do zrobienia.
Kaczkę najpierw podsmażamy na patelni a potem pieczemy w piekarniku w niskiej temperaturze. Dzięki tej metodzie wychodzi ona miękka, nigdy gumowa i równomiernie upieczona.
Mięso z piersi kaczki to mięso czerwone, czyli postępujemy z nim tak jak ze stekiem. Najbardziej soczysta i miękka będzie różowa w środku. Sami zadecydujcie do jakiego stopnia upieczenia chcecie piec mięso. Jeśli chcecie ‘rare’ lub ‘medium-rare’ trzeba piec krócej jak w przepisie. Ja piekę ją zazwyczaj do stopnia ‘medium’ (dla siebie) lub ‘well done’ jak podaję ją mojemu dziecku (źródło). Takie mięso nie będzie super miękkie, ale wciąż jest miększe i o wiele pyszniejsze niż tylko smażone na patelni lub smażone, a potem pieczone w wysokiej temperaturze. Warto kupić termometr do mierzenia temperatury wewnętrznej mięsa, kosztuje niewiele, a jest bardzo pomocny. W przepisie poniżej wszystko jest dokładnie opisane.
Marynowanie mięsa jest bardzo ważne, marynujemy je minimum przez noc, można nawet dwa dni. Czas pieczenia należy również dopasować do wielkości mięsa, mój kawałek był dosyć duży.
Jeśli macie małe piersi kaczki (np. koło 200g) lub nie chcecie włączać piekarnika, kaczkę można również zrobić wyłącznie na patelni. Również warto, bo sos jest naprawdę pyszny!
Mam na stronie również dwa podobne przepisy, na pierś z kaczki i gęsi. Są pieczone tą samą metodą, ale w sosie żurawinowo-pomarańczowym. Również polecam! Jeśli lubicie sos śliwkowy z mięsem, to mam dla Was jeszcze taki przepis: kurczak z chińskim sosem śliwkowym z warzywami i makaronem.
Opis przygotowania jest trochę długi, ale proszę nie zrażajcie się! Lepiej napisać za dużo, niż za mało, prawda? Czas przygotowania to maksymalnie 15 minut. Resztę czasu kaczka się piecze.
Sposób pieczenia zaczerpnęłam z książki Harolda McGee – „On Food and Cooking”, który następująco pisze o pieczeniu mięsa (nie tylko kaczki): Podczas pieczenia w niskiej temperaturze, poniżej 125 °C, mięso wysycha bardzo powoli. Wilgoć parując chłodzi powierzchnię mięsa, więc pomimo temperatury piekarnika, powierzchnia mięsa może mieć tylko 70 °C. To oznacza małe brązowienie się mięsa, długi czas pieczenia, ale też bardzo delikatne podgrzewanie, minimalną utratę wilgoci, mięso jest jednakowo upieczone na całej powierzchni, nie można go łatwo 'przepiec’.
Na stronie mam również przepis na kaczkę z jabłkami, pieczoną w całości. Mięso wychodzi bardzo miękkie i aromatyczne. To nasz niezawodny przepis.
Pierś kaczki z sosem śliwkowym pieczona w niskiej temperaturze
składniki
mięso:
- 1 duża pierś kaczki ok. 450g lub 2 małe ok. 200g
marynata:
- 4 łyżki czerwonego wina
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka dżemu może być np. śliwkowy, porzeczkowy, żurawinowy, z borówki brusznicy
- 2 łyżki sosu sojowego
- ½ laski cynamonu najlepiej cejlońskiego
- 1 gwiazdka anyżu
- 6 kapsułek kardamonu lekko zgnięcionych, tak, żeby się otworzyły
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
dodatkowo:
- 5 śliwek o średnicy ok. 4 cm
do podania:
- ½ szklanki ryżu 100g
- świeża kolendra i sezam ewentualnie, do posypania
Would you like to save this?
wykonanie
WERSJA PIECZONA (gdy macie duże kacze piersi ok. 450g):
- Marynowanie mięsa: Kaczkę trzeba marynować minimum całą noc (można też dłużej, maksymalnie ok. 2 dni). Ostrym nożem ponacinać skórkę piersi kaczki w kratkę (ale tak żeby nie przeciąć mięsa, to ważne, inaczej mięso, wystawione na ciepło, łatwiej może się przepiec, najlepiej ponacinać tylko skórę, ok. ¾ grubości – chodzi o to, żeby tłuszcz się łatwiej wytopił).
- Przygotować małe naczynie, w którym kaczka będzie prawie całkowicie zanurzona w marynacie (można też użyć worka na mrożonki). Wymieszać składniki marynaty, zanurzyć w niej kaczkę, skórą do góry, przykryć i wstawić do lodówki.
- Na drugi dzień: Nagrzać piekarnik do 120 °C, opcja góra-dół.
- Smażenie kaczki: Kaczkę oczyścić z marynaty. Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami, do smażenia musi być sucha. Położyć na zimnej patelni skórką do dołu, włączyć średni ogień i smażyć kaczkę około 4 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej strony. Skórka ma być zarumieniona, a tłuszcz wytopiony. Nadmiar tłuszczu odlać, można go zachować i podsmażyć potem na nim inne mięso lub np. ziemniaki. Zostawić na patelni około łyżeczkę tłuszczu.
- Pieczenie: Przełożyć kaczkę do małego naczynia, w którym będzie się piekła. Ja użyłam patelni o średnicy 20 cm, na której smażyłam kaczkę, można ją też włożyć do piekarnika. Wlać marynatę i około ¼ szklanki wody, ilość wody zależy od wielkości naczynia jakiego użyliście. Kaczka powinna być zanurzona w płynie na wysokość ok. 1.5 – 2 cm. Śliwki przekroić na pół, usunąć pestkę, ułożyć w naczyniu wokół mięsa. Włożyć naczynie do piekarnika.
- Piec w nagrzanym piekarniku około 45 minut lub krócej. Po tym czasie kaczka jest całkowicie upieczona, będzie miała około 70 stopni. Po około 30 minutach będzie miała 60 stopni (stopień wypieczenia medium). Stopień wypieczenia medium-rare to 52 stopnie. Czas pieczenia będzie zależał od kilku rzeczy: ile czasu podsmażaliście mięso na patelni, jak duży jest kawałek mięsa i też od Waszego piekarnika. Mięso tego typu najlepiej jest piec do takiego stopnia wysmażenia, jaki lubicie, a nie do podanej w przepisie ilości czasu (czyli najlepiej jest to zmierzyć termometrem). Mięso zupełnie bezpieczne do jedzenia (np. dla dzieci) powinno mieć temperaturę minimum 71 stopni. Pamiętajcie również, że po wyciągnięciu mięsa z piekarnika jej temperatura wewnętrzna nadal będzie wzrastać. Np. kaczka upieczona do ok. 52 stopni i pozostawiona na 5 minut do odpoczęcia (w sosie) powinna dojść po tym czasie do 60 stopni. Termometr wbijamy w środek najgrubszej części mięsa. Popróbujcie jak Wam najbardziej smakuje!
- Wyciągnąć mięso z piekarnika, zostawić w sosie i poczekać około 5 minut z krojeniem na plasterki. Mięso przełożyć na talerz.
- Przygotowanie sosu: Jeśli śliwki są bardzo miękkie, należy je wyciągnąć z sosu, twardsze można zostawić (bardzo miękkie śliwki rozpadną się podczas redukowania sosu). Sos gotować około 10 minut na średnim ogniu, aż zgęstnieje. oprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Wyjąć kardamon, gwiazdę anyżu i cynamon.
- Podawać: Pokroić kaczkę na plasterki, polać sosem, podawać z ryżem i pieczonymi śliwkami. Skórkę można odciąć, bo z tego przepisu nie wyjdzie bardzo chrupiąca (chyba, że ją naprawdę porządnie wysmażyliście). Ewentuanie można posypać listkami kolendry i sezamem.
- Gotowanie ryżu: ½ szklanki ryżu zalać 1 szklanką wrzątku, posolić, szczelnie przykryć, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gotować około 15 minut lub aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
WERSJA Z PATELNI (gdy macie małe piersi z kaczki ok. 200g lub nie chcecie włączać piekarnika):
- Marynowanie mięsa: Kaczkę trzeba marynować minimum całą noc (można też dłużej, maksymalnie ok. 2 dni). Ostrym nożem ponacinać skórkę piersi kaczki w kratkę (ale tak żeby nie przeciąć mięsa, to ważne, inaczej mięso, wystawione na ciepło, łatwiej może się przepiec, najlepiej ponacinać tylko skórę, ok. ¾ grubości – chodzi o to, żeby tłuszcz się łatwiej wytopił).
- Przygotować małe naczynie, w którym kaczka będzie prawie całkowicie zanurzona w marynacie (można też użyć worka na mrożonki). Wymieszać składniki marynaty, zanurzyć w niej kaczkę, skórą do góry, przykryć i wstawić do lodówki.
- Na drugi dzień:
- przygotowujemy sos: Kaczkę wyjąć z sosu. Śliwki pokroić na pół, wyjąc pestkę, dodać do sosu, skórką do dołu. Sos gotować na średnio-niskim ogniu ok. 10 minut, aż się zagęści. Doprawić solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Odstawić.
- smażymy kaczkę: Kaczkę oczyścić z marynaty. Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami, do smażenia musi być sucha. Położyć na zimnej patelni skórką do dołu, włączyć średni ogień i smażyć, aż tłuszcz się wytopi, a skórka dobrze zabrązowi. Przewrócić na drugą stronę i smażyć, aż mięso się zarumieni. Można przewracać kaczkę kilka razy. Tłuszcz odlać, zostawiając około łyżeczkę na patelni (możecie go użyć np. do posmażenia ziemniaków). Dodać sos. Dusić w nim kaczkę, aż osiągniecie ulubiony stopień wysmażenia. Patelnię zdjąć z ognia i zostawić na niej kaczkę ok. 5 minut, potem kroić na plastry i podawać (temperatura kaczki pozostawionej w sosie będzie wzrastać, pamiętajcie, żeby odpowiednio wcześnie zdjąć patelnię z ognia). Mięso tego typu najlepiej jest piec do takiego stopnia wysmażenia, jaki lubicie, a nie do podanej w przepisie ilości czasu (czyli najlepiej jest to zmierzyć termometrem, wbijamy go w najgrubszą część mięsa). Stopień wysmażenia kaczki medium-rare to 52 stopnie, ‘medium’ to 60 stopni, ‘well done‘ czyli całkowicie usmażona i dobra np. dla dzieci to 71 stopni.
- Podawać z ugotowanym ryżem i opcjonalnie świeżą kolendrą i sezamem.
- Gotowanie ryżu: ½ szklanki ryżu zalać 1 szklanką wrzątku, posolić, szczelnie przykryć, na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gotować około 15 minut lub aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
- Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!
Pierś kaczki z sosem śliwkowym pieczona w niskiej temperaturze – krok po kroku:
7 komentarzy
Mate
14 stycznia 2021 o 13:36Bardzo dobry przepis. Do sosu nie miałem sliwek to wykorzystałem żurawinę oraz ananasa z puszki.
Aleksandra
14 stycznia 2021 o 14:09super pomysł 🙂
Agnieszka
12 listopada 2020 o 16:00Przepis rewelacja! Marynata petarda. Dałam śliwki suszone i jabłka w plastrach, a sosik zblendowałam – wyszło obłędne… Mięsko idealnie upieczone. Polecam
Ola
1 listopada 2020 o 15:02Kaczka wyszła idealna, delikatna i różowa w środku (piekłam 45 minut).
Dziękuje za ten przepis, pozdrawiam!
Aleksandra
1 listopada 2020 o 20:21super, dziekuje za komentarz 🙂
Adam
30 sierpnia 2020 o 21:52a sól?
Aleksandra
31 sierpnia 2020 o 05:11faktycznie zapomniałam dopisać, że mięso trzeba posolić – wystarczy tylko trochę soli bo sos sojowy jest już trochę słony