Pierś z kurczaka w sosie dyniowo-pieczarkowym
Przepyszny, jesienny obiad. Mięciutkie mięso z kurczaka w kremowym sosie pieczarkowym z dynią. Przygotowanie jest bardzo proste, a danie pełne smaku. Kluczem do sukcesu jest krótkie smażenie mięsa, za długo smażony kurczak jest po prostu twardy i niesmaczny. Smażymy mięso aż będzie złociste, przewracamy, jeszcze króciutko smażymy i zdejmujemy z patelni. Mięso dojdzie jeszcze w pysznym sosie. Sos jest lekko odchudzony, bo użyłam do niego śmietany 12%, a nie 36% jak zazwyczaj, ale jej lekko kwaśny smak bardzo tu pasuje. Polecam Wam bardzo, wszystkim na pewno posmakuje!
Lubicie połączenie dyni i pieczarek? Na pewno będzie Wam smakować ta lasagne z dynią i grzybami!
Pierś z kurczaka w sosie dyniowo-pieczarkowym
składniki
2 małe piersi z kurczaka, około 300g
sos:
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 200 g pieczarek użyłam pieczarek brunatnych
- 120 g dynii użyłam dyni piżmowej, waga bez pestek i skóry
- 2 szalotki lub 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- ½ szklanki śmietany 12% może też być 30-36%, 125 ml
- ½ szklanki bulionu warzywnego, z kurczaka lub wody, 125 ml
- ¼ łyżeczki gałki muszkatałowej
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól i pieprz do smaku
do podania: ziemniaki, fasolka szparagowa
Would you like to save this?
wykonanie
- Piersi z kurczaka pokroić na równej grubości części (czyli np. na 3, najpierw na pół wszerz, a potem grubszą połówkę znowu na pół, lub po prostu lekko rozbić piersi tak, żeby były mniej więcej równej grubości, dzięki temu będą się równo smażyć i będą soczyste). Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dynię pokroić w malutką kostkę ok. 0.5 cm (żeby było szybciej można ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ale ładniej na talerzu wygląda taka pocięta w kostkę, można również dodać upieczoną dynię, jeśli akurat macie i dodać ją do sosu na koniec, razem z kurczakiem).
- Pieczarki szybko umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na grube plasterki około 5mm.
- Szalotki i czosnek drobno pokroić.
- Na dużej patelni na największym ogniu rozgrzać olej, włożyć kurczaka, smażyć na jednej stronie około 3 minuty, aż się ładnie zabrązowi, przewrócić na drugą stronę i smażyć krótko jeszcze maksymalnie minutę. Uważać, żeby za długo nie smażyć mięsa, bo będzie twarde. Zdjąć je z patelni, jak już nie będzie różowe w środku, lub lekko różowe (dojdzie wtedy na koniec w sosie). Przełożyć na talerz.
- Na patelnię dodać pieczarki i dynię, rozłożyć je równą warstwą. Smażyć na największym ogniu około 3 minuty bez mieszania (!). Jak się lekko zabrązowią, przemieszać, dodać cebulę i czosnek.
- Smażyć około 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Wlać śmietanę, bulion, doprawić gałką muszkatałową, gotować sos na średnim ogniu kilka minut, ma lekko zgęstnieć. Nie martwcie się, jeśli śmietana zbije się w małe grudki – one się rozpuszczą jak sos się chwilkę pogotuje.
- Dodać z powrotem pierś z kurczaka, chwilę podgrzać, wymieszać.
- Zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem, dodać koperek, wymieszać.
- Podawać razem z ziemniakami i ewentualnie dodatkowymi warzywami (np. fasolka szparagowa).
Pierś z kurczaka w sosie dyniowo-pieczarkowym – krok po kroku
Pokrój piersi z kurczaka na równej grubości kawałki, dopraw solą i pieprzem. Pokrój pieczarki na 0.5 cm plasterki, dynię w 0.5 cm kostkę, cebulę i czosnek drobno. Usmaż krótko kurczaka na patelni, aż będzie złocisty, ok. 2-3 min z jednej strony i minutę z drugiej. Przełóż na talerz.
Usmaż pieczarki i dynię na patelni, ok. 3 min na najwyższym ogniu, dodaj cebulę i czosnek, smaż jeszcze 4-5 minut, dodaj śmietanę, bulion, gałkę muszkatałową. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodać z powrotem kurczaka,, podgrzać, zdjąć z ognia. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy