Impreza/ koktajle bezalkoholowe i smoothie/ Sylwester

Pina colada lassi – ananasowo-kokosowy drink bezalkoholowy

24 lutego 2018 | Ostatnia aktualizacja: 7 lipca 2019 przez Aleksandra

Pina colada lassi – ananasowo-kokosowy drink bezalkoholowy

Pyszny napój na bazie jogurtu o smaku kokosowo-ananasowym. Wzorowany na drinku pina colada, ale bez alkoholu oraz indyjskim napoju jogurtowym – lassi. Jest przepyszny, bardzo orzeźwiający, o egzotycznym smaku. Gotowanie syropu kokosowego ma za zadanie wzmocnić kokosowy smak napoju (w drinku smak kokosowy daje alkoholowy likier i mleko kokosowe, które tutaj było dla mnie za tłuste). Spróbujcie koniecznie!

Mój przepis na Pina Coladę z alkoholem.

pina colada lassi ananasowo-kokosowy drink bezalkoholowy pineapple-coconut alkohol-free drink

Pina colada lassi – ananasowo-kokosowy drink bezalkoholowy

pina colada lassi ananasowo-kokosowy drink bezalkoholowy pineapple-coconut alcohol-free drink
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

No ratings yet
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 20 min
porcje 6 porcji

składniki

lassi:

  • 1 l soku z ananasa
  • 600 ml wody kokosowej nie mleka
  • 5 łyżek soku z marakui z 1 dużej żółtej marakui lub ok. 4 małych, można zamienić 3-4 łyżkami soku z limonki
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego

przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki wody różanej można pominąć
  • mielony kardamon bardzo mało, na końcu noża
  • mielony cynamon bardzo mało, na końcu noża
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego nie aromatu

syrop kokosowy:

  • ½ szklanki wiórków kokosowych 40g
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Przygotować syrop kokosowy: gotować w małym garnuszku, przez ok. 10 min, na średnio-małym ogniu wszystkie składniki na syrop, aż zredukuje się o więcej niż połowę (mi zostało ok. 75 ml płynu). Przecedzić przez sitko, wiórki nie będą już potrzebne*.
  • Aby uzyskać sok z marakui należy wybrać miąższ łyżką, włożyć do sitka, przecierać miąższ drewnianą łyżką, tak, żeby pestki pozostały na sitku, a sok spływał do naczynia pod sitkiem.
  • Wymieszać wszystkie składniki na pina colada lassi z syropem kokosowym i przyprawami, zmiksować blenderem na gładko, podawać najlepiej schłodzone.

uwagi

– wiórki kokosowe można użyć do dekoracji, posypać nimi napój, albo udekorować nimi brzegi szklanek
– najpierw brzeg szklanki trzeba zanurzyć w wodzie, potem w wiórkach. – napój będzie również dobry bez jogurtu
– wodę różaną, kardamon, cynamon i ekstrakt waniliowy można pominąć, nie czuć wyraźnie ich smaku w napoju, ale sprawiają one, że jego smak jest ciekawszy
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Beata, Magazyn Kuchenny
    24 lutego 2018 o 15:46

    Chyba nawet wolę taką wersję bez alkoholu 🙂

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      24 lutego 2018 o 19:01

      ja lubię obie 🙂 ale z racji, że jeszcze karmię moją małą to powstają bezalkoholowe wersje 🙂

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here