Jedliście kiedyś pancakes na słono? Te placki gryczane są zrobione z mąki gryczanej, suszonych pomidorów, tartego sera parmezan i aromatycznych ziół. Są naprawdę przepyszne. Można je zrobić również ze zwykłej pszennej mąki, ale są naprawdę genialne z mąką gryczaną, która daje im pyszny, orzechowy posmak. Placki wychodzą delikatne i puszyste. Najbardziej lubię je podać z jogurtem i pomidorkami, na śniadanie lub kolację.
Składniki:
Oto co potrzebujecie, żeby przygotować pyszne placki gryczane na słono:
- zamiast mąki gryczanej można użyć mąki pszennej (w takiej samej ilości)
- zamiast ziół podanych w przepisie można użyć innych, Waszych ulubionych, np. mieszankę ziół włoskich lub zioła prowansalskie
- suszone pomidory – najlepiej kupić takie w oleju, w słoiczku, tej olej ze słoiczka jest bardzo aromatyczny, dodaję go bezpośrednio do ciasta na placki (można też użyć oliwy z oliwek), jak i również smażę na nim placki (zamiast tego oleju można użyć innego oleju roślinnego do smażenia lub masła klarowanego)
Jak zrobić placki gryczane krok po kroku:
- Dodajemy wszystkie 'mokre’ składniki na placki do średniej miski (jajko, jogurt, mleko, drobno posiekane suszone pomidory, olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami).
- Do małej miski dodajemy wszystkie 'suche’ składniki (mąka, tarty parmezan, zioła, sól i pieprz, proszek i soda do pieczenia) i mieszamy.
3. Mieszamy wszystkie mokre składniki, aż będą dobrze połączone.
4. Do mokrych składników dodajmy suche i mieszamy do połączenia składników (nie można mieszać za długo).
5. Na patelni z nieprzywieralną powłoką rozgrzewamy olej ze słoiczka z pomidorami. Jak patelnia będzie gorąca kładziemy po czubatej łyżce masy na placek.
6. Smażymy na złoto z dwóch stron.
Smacznego!
Przechowywanie:
Ciasta na placki nie można przygotować z wyprzedzeniem. Można ewentualnie wymieszać osobno suche składniki i mokre składniki, przechowywać je w lodówce i wymieszać dopiero bezpośrednio przed smażeniem.
Placki można również usmażyć i przechowywać w lodówce. Odgrzewać na suchej patelni, krótko z dwóch stron, aż będą ciepłe. Najlepiej smakują świeżo usmażone, ale odgrzewane też są dobre.
Ogólne zasady smażenia wszelkiego rodzaju placków/pancakes:
- patelnia musi być porządnie rozgrzana, gdy patelnia nie będzie dobrze nagrzana placki będą chłonąć tłuszcz i będą niesmaczne
- placki smażymy na średnim lub średnio-niskim ogniu
- nie próbujemy przewracać placków zbyt szybko na drugą stronę, bo będą się rozwalać, powinny być smażone długo na średnio-niskim ogniu na pierwszej stronie i tylko krótko na drugiej
- koniecznie używamy patelni z nieprzywieralną powłoką, najwygodniej smaży się na patelni naleśnikowej, która ma niskie brzegi dzięki czemu placki przewraca się łatwiej
- jeśli placki ciężko się przewraca to znaczy że nie są jeszcze gotowe do przewrócenia (tzn. nie są wystarczająco ścięte w środku), czyli należy smażyć je trochę dłużej aż łatwo dadzą się przewracać, jeśli są już zabrązowione i mogą się spalić – zmniejszamy ogień na minimalny
- czas smażenia będzie zależny od ognia pod patelnią i od rodzaju patelni, różne rodzaje patelni smażą szybciej albo wolniej, zależy to od materiału patelni, koloru patelni (tak) oraz grubości jej dna (na patelni z cienkim dnem smażymy placki na niższym ogniu, na patelni z grubym dnem można trochę na większym ogniu bo będą się wolniej smażyć)
- druga porcja placków smaży się szybciej (!), więc należy zmniejszyć ogień.
Placki gryczane z suszonymi pomidorami i parmezanem
składniki
Mokre:
- 1 duże jajko
- 60 g mleka
- 125 g jogurtu gęstego
- 5 kawałków suszonych pomidorów drobno pocięte
- 2 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami lub oliwy
Suche:
- 90 g mąki gryczanej lub pszennej
- 25 g tartego parmezanu
- ¾ łyżeczki soli lub do smaku
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
do podania:
- jogurt naturalny
- pomidorki koktajlowe
- świeża bazylia
Would you like to save this?
wykonanie
- W większej misce wymieszać trzepaczką mokre składniki.
- W mniejszej misce wymieszać trzepaczką suche składniki/
- Dodać suche składniki do mokrych, wymieszać tylko do połączenia składników (nie wolno mieszać za długo).
- Rozgrzać olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami (lub oliwa/masło klarowane/olej do smażenia) na patelni z nieprzywieralną powłoką na średnim / średnio-niskim ogniu. Jak patelnia będzie gorąca nakładamy po czubatej łyżce masy na placek. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony, aż placki będą złociste i ścięte w środku.
- Smacznego!
uwagi
- Podawać z jogurtem oraz sałatą i pomidorami, można posypać dodatkowym parmezanem i listkami bazylii.
- Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu), bez dodatków. To tylko szacunkowe obliczenia!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Brak komentarzy