Pyszne, dobrze przyprawione placki z batatów/słodkich ziemniaków i cukinii, chrupiące na brzegach i miękkie w środku. Podałam je z orzeźwiającą sałatką z ogórka, kukurydzy i cebuli oraz jajkami sadzonymi. To świetny pomysł na bezmięsny obiad i wprowadzenie do diety dużej ilości warzyw. Placki są bardzo lubiane przez dzieci.
Jeśli lubicie tego typu placki z warzyw, to polecam również te placki z cukinii z kukurydzą i serem!
Placki z batatów i cukinii – krok po kroku:
- Przygotować sobie wszystkie składniki.
- Zetrzeć na tarce lub w malakserze bataty i cukinię, wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na 15 minut.
3. Zawinąć w czystą ściereczkę kuchenną i odcisnąć z nadmiaru wody.
4. Odciśnięte warzywa wymieszać z pozostałymi składnikami (parmezan, mąka, słodka papryka, zioła włoskie, czosnek, jajko), doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać.
5. Na patelni z nieprzywieralną powłoką rozgrzać masło klarowane, smażyć placki z dwóch stron, aż będą złote.
6. Zrobić sałatkę: wymieszać ogórek pokrojony w kostkę z drobno pokrojoną cebulą i kolendrą oraz kukurydzą. Doprawić solą i pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z limonki.
Placki podawać z sałatką, opcjonalnie z jajkami sadzonymi / w koszulce oraz odrobiną jogurtu.
Placki z batatów i cukinii z sałatką z ogórka i kukurydzy
składniki
placki:
- 1 bardzo duży batat/słodki ziemniak 600 g, 4 szklanki tartych batatów
- 3 bardzo małe cukinie 600 g, 3,5 szklanki tartej cukinii
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek mąki 40g
- 1/2 szklanki tartego parmezanu 40g
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka ziół włoskich lub ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 duże jajko
- sól i pieprz do smaku
sałatka:
- ½ ogórka
- 2/3 szklanki kukurydzy z puszki
- ¼ średniej czerwonej cebuli
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sok z ½ limonki
- sól i pieprz do smaku
dodatkowo:
- masło klarowane do smażenia
- jajka sadzone / w koszulce opcjonalnie
- jogurt naturalny opcjonalnie
Would you like to save this?
wykonanie
- Batat obrać ze skórki. Cukinię i batat zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można użyć malaksera), wsypać do miski, dodać łyżeczkę soli i wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut, żeby warzywa puściły soki. W tym czasie przygotować pozostałe składniki.
- Mąkę wymieszać z tartym parmezanem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, przyprawą włoską i papryką w proszku.
- Gdy batat i cukinia puszczą wodę, należy je zawinąć w czystą ściereczkę kurchenną i dobrze odcisnąć. Płyn wylać, warzywa przełożyć do miski.
- Dodać mieszankę mąki, jajko, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
- Teraz trzeba uformować placki. Ja formuję bardzo płaskie placki i układam je na talerzu, potem zsuwam delikatnie przy pomocy silikonowej łopatki na patelnię.
- Rozgrzać masło klarowane na patelni z nieprzywieralną powłoką (koniecznie), gdy będzie już porządnie rozgrzana smażyć placki na średnim ogniu, aż będą złociste z dwóch stron. Można je przewracać na drugą stronę gdy są już dobre upieczone i zezłocone, inaczej mogą się rozwalać.
- Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
- Zrobić salsę: ogórek i cebulę pokroić w małą kostkę, kolendrę drobno posiekać. Wymieszać z kukurydzą, doprawić oliwą z oliwek, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
- Placki podawać z salsą oraz opcjonalnie z jajkami sadzonymi i odrobiną jogurtu.
- Smacznego!
uwagi
- Dla mnie to jest wegetariański obiad, ale jeśli jesteś na ścisłej wegetariańskiej diecie, użyj wegetariańskiego parmezanu (bez podpuszczki).
- Liczba kalorii podana jest na 1 porcję (1/2 przepisu) z 1 dodatkowym jajkiem i łyżką jogurtu naturalnego.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
1 komentarz
Gość
21 kwietnia 2020 o 13:32Pyszne!