przystawki/ WEGETARIAŃSKI OBIAD

Placki z batatów i cukinii z sałatką z ogórka i kukurydzy

24 sierpnia 2019 | Ostatnia aktualizacja: 3 września 2019 przez Aleksandra

Pyszne, dobrze przyprawione placki z batatów/słodkich ziemniaków i cukinii, chrupiące na brzegach i miękkie w środku. Podałam je z orzeźwiającą sałatką z ogórka, kukurydzy i cebuli oraz jajkami sadzonymi. To świetny pomysł na bezmięsny obiad i wprowadzenie do diety dużej ilości warzyw. Placki są bardzo lubiane przez dzieci.
Jeśli lubicie tego typu placki z warzyw, to polecam również te placki z cukinii z kukurydzą i serem!

Placki z batatów i cukinii z sałatką z ogórka i kukurydzy
Placki z batatów i cukinii z sałatką z ogórka i kukurydzy

Placki z batatów i cukinii – krok po kroku:

  1. Przygotować sobie wszystkie składniki.
  2. Zetrzeć na tarce lub w malakserze bataty i cukinię, wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na 15 minut.

3. Zawinąć w czystą ściereczkę kuchenną i odcisnąć z nadmiaru wody.

4. Odciśnięte warzywa wymieszać z pozostałymi składnikami (parmezan, mąka, słodka papryka, zioła włoskie, czosnek, jajko), doprawić solą i pieprzem. Wszystko wymieszać.

5. Na patelni z nieprzywieralną powłoką rozgrzać masło klarowane, smażyć placki z dwóch stron, aż będą złote.

6. Zrobić sałatkę: wymieszać ogórek pokrojony w kostkę z drobno pokrojoną cebulą i kolendrą oraz kukurydzą. Doprawić solą i pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z limonki.

Placki podawać z sałatką, opcjonalnie z jajkami sadzonymi / w koszulce oraz odrobiną jogurtu.

Placki z batatów i cukinii z sałatką z ogórka i kukurydzy

Pyszne, dobrze przyprawione placki ze słodkich ziemniaków i cukinii, chrupiące na brzegach i miękkie w środku.
Sweet potato zucchini fritters with corn cucumber salsa on a white plate.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 30 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 45 min
porcje 2 porcje (10 placków)
kalorie 805kcal
autor Aleksandra

składniki

placki:

  • 1 bardzo duży batat/słodki ziemniak 600 g, ​​4 szklanki tartych batatów
  • 3 bardzo małe cukinie 600 g, 3,5 szklanki tartej cukinii
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek mąki 40g
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu 40g
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka ziół włoskich lub ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 duże jajko
  • sól i pieprz do smaku

sałatka:

  • ½ ogórka
  • 2/3 szklanki kukurydzy z puszki
  • ¼ średniej czerwonej cebuli
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z ½ limonki
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • masło klarowane do smażenia
  • jajka sadzone / w koszulce opcjonalnie
  • jogurt naturalny opcjonalnie

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Batat obrać ze skórki. Cukinię i batat zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można użyć malaksera), wsypać do miski, dodać łyżeczkę soli i wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut, żeby warzywa puściły soki. W tym czasie przygotować pozostałe składniki.
  • Mąkę wymieszać z tartym parmezanem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, przyprawą włoską i papryką w proszku.
  • Gdy batat i cukinia puszczą wodę, należy je zawinąć w czystą ściereczkę kurchenną i dobrze odcisnąć. Płyn wylać, warzywa przełożyć do miski.
  • Dodać mieszankę mąki, jajko, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Teraz trzeba uformować placki. Ja formuję bardzo płaskie placki i układam je na talerzu, potem zsuwam delikatnie przy pomocy silikonowej łopatki na patelnię.
  • Rozgrzać masło klarowane na patelni z nieprzywieralną powłoką (koniecznie), gdy będzie już porządnie rozgrzana smażyć placki na średnim ogniu, aż będą złociste z dwóch stron. Można je przewracać na drugą stronę gdy są już dobre upieczone i zezłocone, inaczej mogą się rozwalać.
  • Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
  • Zrobić salsę: ogórek i cebulę pokroić w małą kostkę, kolendrę drobno posiekać. Wymieszać z kukurydzą, doprawić oliwą z oliwek, sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  • Placki podawać z salsą oraz opcjonalnie z jajkami sadzonymi i odrobiną jogurtu.
  • Smacznego!

uwagi

  • Dla mnie to jest wegetariański obiad, ale jeśli jesteś na ścisłej wegetariańskiej diecie, użyj wegetariańskiego parmezanu (bez podpuszczki).
  • Liczba kalorii podana jest na 1 porcję (1/2 przepisu) z 1 dodatkowym jajkiem i łyżką jogurtu naturalnego.
Rodzaj danie główne, obiad, przekąska
Kuchnia międzynarodowa
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

1 komentarz

  • Odpowiedz
    Gość
    21 kwietnia 2020 o 13:32

    5 gwiazdek
    Pyszne!

  • 5 from 1 vote

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here