Proste ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i miodem
Jesienne ciasto z jabłkami, idealne do herbaty. Jest miękkie, puszyste, wilgotne, z dużą ilością jabłek i orzechów włoskich. Pięknie pachnie cynamonem i miodem. Jest proste i szybkie do zrobienia (zobaczcie zdjęcia krok po kroku pod przepisem). Użyłam brązowego cukru, którego karmelowy smak jeszcze bardziej tu pasuje, a jego połowę zamieniłam na miód. Dzięki dodatkowi miodu ciasto jest jeszcze bardziej miękkie, wilgotne i pysznie smakuje.
Jeśli macie więcej jabłek do wykorzystania to polecam ten przepis na jabłka w cieście naleśnikowym z dodatniem puree z dyni. Zobaczcie również moją ulubioną wersję surówki z jabłkiem i marchewką!
Proste ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i miodem
składniki
- 4 duże jajka
- ½ szklanki brązowego cukru 100g
- 3/4 szklanki oleju 170g
- ½ szklanki miodu 160g, najlepiej o delikatnym smaku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego nie aromatu
- 2 szklanki mąki 280g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cynamonu najlepiej cejlońskiego
- 4 szklanki jabłek pokrojonych w kostkę 1.5-2 cm, 6 bardzo małych jabłek, 800g
- 1 szklanka grubo pociętych orzechów włoskich 100g
Would you like to save this?
wykonanie
- Przygotować okrągłą blaszkę o średnicy ok. 27 cm, wysmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do 160 stopni, gaz 3, opcja góra i dół, bez termoobiegu.
- Jajka z cukrem ubijać mikserem, aż masa będzie jasna i puszysta, zajmie to ok. 4-5 minut.
- Cienkim strumieniem wlewać olej, miksować do połączenia na najniższych obrotach.
- Miód wymieszać z ekstraktem z wanilii, dodawać cienkim strumieniem, miksować do połączenia na najniższych obrotach miksera.
- W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem, dodać do misy miksera. Częściowo zmiksować na najniższych obrotach, a potem silikonową szpatułką wymieszać tylko do połączenia składników, nie dłużej.
- Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę 1.5-2 cm. Orzechy połamać na duże kawałki.
- Jabłka i orzechy dodać do masy, wymieszać delikatnie szpatułką.
- Masę wlać do przygotowanej tortownicy.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godzinę i 10 minut. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić w zależności od piekarnika.
- Smacznego!
uwagi
Jeśli spodobał Ci się ten przepis lub go wypróbowałaś/-eś, zostaw mi proszę komentarz – będzie mi bardzo miło i zmotywuje mnie do dalszego działania 🙂 Nie zapomnij również podzielić się nim z innymi!
Proste ciasto z jabłkami, orzechami włoskimi i miodem – krok po kroku:
Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę.
Cienką strużką dolewamy olej, a następnie miód wymieszany z ekstraktem z wanilli.
W osobnej misce mieszamy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodajemy do masy i krótko mieszamy.
Do masy dodajemy posiekane jabłka i orzechy, krótko mieszamy. Wlewamy masę do przygotowanej tortownicy. Gotowe do pieczenia!
10 komentarzy
Anita
5 października 2021 o 20:54Witam, czy zamiast orzechów można użyć np.płatków owsianych?
Aleksandra
6 października 2021 o 05:35niestety nie wiem czy to się uda, orzechy są tylko dodatkiem a płatki owsiane będą wchłaniać płyn z ciasta, jeśli nie chcesz dodawać orzechów możesz je po prostu pominąć
Anna
25 stycznia 2021 o 14:39Ciasto robiłam już kilka razy, jest przepyszne, szybkie i zawsze wychodzi 🙂
Aleksandra
25 stycznia 2021 o 18:14dzięki Ania 🙂
Jolanta
19 listopada 2020 o 08:38Mieszkam w Hollandie znalazlam te przepis na internecie ciasto udalo sie wspaniale
wzielam go do pracy Holendrzy go zjedli oczami
SUPER PYSZNE powiedzieli
„complimenten” z Hollandie
Aleksandra
19 listopada 2020 o 08:39dziekuje bardzo 🙂
Ana
5 października 2019 o 07:24Ciasto wyszło pyszne. Dziękuję za przepis.
Aleksandra
5 października 2019 o 07:29cieszę się! 🙂
foodies_couple_
7 listopada 2018 o 20:11Już zapisane w przepiśniku i w przepisach na Pintereście
Aleksandra
8 listopada 2018 o 11:37super! teraz czekam na informację, czy smakowało 🙂