Caipirinha to pyszny i błyskawiczny do zrobienia brazylijski drink. Robi się go z brazylijskiego rumu cachaça (na pewno go znajdziecie w dobrze zaopatrzonych sklepach), limonki, cukru i lodu. To jeden z moich ulubionych drinków, jest bardzo orzeźwiąjący! Lekko słodki i lekko kwaśny i cytrusowy. Poniżej znajdziecie przepis na tradycyjną wersję z limonką jak i 4 owocowe wersje – z truskawkami, mango, ananasem i kiwi.
Jeśli lubicie orzeźwiające drinki, koniecznie spróbujcie Pina Colady lub drinka mimoza z grejpfrutem.
Składniki:
1. Cachaça – to brazylijski alkohol, podobny do białego rumu. Obydwa alkohole są produktem ubocznym produkcji cukru. Jeśli nie możecie znaleźć cachaca można spróbować zamienić go na rum. Jeśli nie pilijście wcześniej prawdziwej caipirinhy to prawdopodobnie nie wyczujecie różnicy (moim zdaniem z cachaca drink jest o wiele lepszy).
Cachaça ma podobną zawartość alkoholu jak wódka, czyli ok. 40%. Caipirinha to wysokoprocentowy drink – jego głównym składnikiem jest własnie cachaca, trochę soku z limonki i trochę wody, która pochodzi z topienia się lodu. Dzięki limonce bardzo słabo czuć alkohol więc uważajcie przy piciu 🙂
Jak wymawiamy? Caipirinha wymawia się 'kajpirinja’, a cachaça 'kaszasa’.
2. Limonki – koniecznie trzeba użyć limonek do przygotowania tego drinku, a nie np. cytryn jak podają inne przepisy. Limonki sprawiają, że ten drink jest bardzo orzeźwiający. Kwaśny sok z limonki równoważy słodycz cukru, dodatkowo wyciskamy ze skórki limonki aromatyczne olejki, które aromatyzują cały drink.
3. Cukier – tradycyjnie używany jest cukier trzcinowy lub zwykły biały. Ja najbardziej lubię trzcinowy. Można użyć również drobnego cukru (jak do pieczenia, nie mam na myśli cukru pudru a cukru w granulkach, które są po prostu drobniejsze niż kryształy zwykłego cukru). Taki cukier szybciej się rozpuszcza i przez to drink jest bardziej równomiernie słodki. Jeśli użyjecie drobnego cukru należy go dodać mniej niż w przepisie.
4. Lód – można użyć małych kostek lodu lub kruszonego lodu. Tradycyjnie używane są kostki lodu i tak przyjemniej pije się ten drink bez słomek. Jeśli używamy kruszonego lodu to lepiej jest użyć słomki. Zaletą takiego lodu jest to że rozpuszcza się on trochę szybciej niż całe kostki lodu i można trochę dłużej cieszyć się drinkiem (alternatywnie można dodać wody gazowanej do drinka, żeby go trochę rozcieńczyć). Jeśli macie bardzo duże kostki lodu to trzeba je rozbić na mniejsze kawałki.
Co może się przydać:
- Tłuczek barmański (muddler) – potrzebny jest żeby wygnieść limonki z cukrem, dzięki temu wyciskamy sok z limonki i aromatyczne olejki ze skórki. Taki tłuczek przyda się Wam również do zrobienia mojito. Alternatywnie można użyć drewnianej łyżki lub drewnianego tłuczka. Można kupić drewniane lub metalowe tłuczki (mają plastikową końcówkę). Ja mam drewniany i jest super, ale niestety przebarwia się (trwale) od kolorowych owoców jak truskawki.
- Miarka barmańska (jigger) – jeśli lubicie robić drinki w domu to napewno się Wam przyda. Taką miarką bardzo łatwo i szybko odmierza się składniki. Możecie również poszperać w szafkach czy nie macie innych miarek, np. moje kieliszki na jajko na miękko (ceramika Bolesławicka) mają pojemność dokładnie 30ml i zanim kupiłam taką miarkę właśnie nimi odmierzałam składniki do drinków 🙂
Rodzaj szklanki:
Tradycyjnie do przygotowania caipirinha używa się niskiej szklanki typu old-fashioned.
Proporcje skadników:
Moimi ulubionymi proporcjami jest 60 ml cachaca + 1 limonka + 1.5 łyżki cukru + tyle lodu ile zmieści się w szklance. Możecie dowolnie modyfikować proporcje wg Waszych upodobać, przy czy pamiętajcie, że najważniejsze w przygotowaniu tego drinku jest balans kwaśnego smaku od limonki, słodkiego od cukru i ostrego smaku alkoholu. Jeśli drink jest za kwaśny trzeba dodać więcej cukru, jak za słodki – wody lub soku z limonki.
Jak zrobić drink Caipirinha krok po kroku:
- Drink tradycyjnie przygotowuje się od razu w szklance – najpierw ucieramy limonkę z cukrem, potem dodajemy cachaca, mieszamy i dodajemy lód.
- Można go również zrobić w shakerze – najpierw trzeba utrzeć limonkę z cukrem, a następnie przełożyć wszystkie składniki do shakera lub dużego słoika, potrząść intensywnie, następnie przełożyć do szklanki. Zaletą tej metody jest to, że wszystkie składniki drinka są dokładnie wymieszane.
1. Dzielimy 1 limonkę na 8 części – najpierw odcinamy skórkę (zieloną i białą część) u góry i na dole limonki, potem przecinamy limonkę na pół wzdłuż. Każdą połówkę znowu przecinamy na pół wzdłuż. Ostrym nożem wycinamy biały środek. Każdą z części przecinamy na pół wszerz – powinniście mieć 8 części.
W ten sposób tradycyjnie dzieli się na części limonkę w Brazylii. Z tak przekrojonej limonki najłatwiej jest wycisnąć sok. Wycięcie białego środka i odcięcie białej skórki z dołu i góry limonki naprawdę robi różnicę. Jeśli zostawicie tą skórkę to drink będzie bardziej gorzki.
2. Cząstki limonki dodajemy do szklanki razem z 1.5 łyżki cukru.
3. Teraz trzeba utrzeć limonkę z cukrem za pomocą tłuczka barmańskiego (muddlera) lub drewnianej łyżki, tak, żeby limonka puściła jak najwięcej soku.
4. Dodajemy 60 ml cachaca i dokładnie mieszamy.
5. Dodajemy małe kostki lodu do szklanki (tyle ile się zmieści). Mieszamy jeszcze raz.
Saude! (na zdrowie!)
Inne wersje Caipirinha:
- drink zrobiony z wódką zamiast cachaca nazywa się Caipiroska
- zrobiony z sake zamiast cachaca – Caipisake lub Sakedina
- z rumem zamiast cachca – Caipiríssima
- Caipirinha bez alkoholu – użyjcie wody gazowanej zamiast cachaca.
- Caipirinha z owocami – nazywa się Caipifruta. Wypróbowałąm 4 wersje – z truskawkami, mango, ananasem i kiwi. Najpyszniejsza jest z truskawkami i mango.
Mango Caipirinha
trzeba utrzeć 1/2 limonki z 8 (1cm) kostkami mango i 1/2 łyżki cukru (lub więcej jak mango nie jest zbyt słodkie)
Truskawkowa Caipirinha
utrzeć 1/2 limonki z 2 dużymi truskawkami (lub 4 mniejsze letnie truskawki)i 1 łyżką cukru (lub mniej jeśli truskawki są bardzo słodkie)
Caipirinha z ananasem
utrzeć 1/2 limonki z 10 (1cm) kostkami świeżego ananasa i 1 łyżką cukru
Kiwi Caipirinha
utrzeć 1/2 limonki z 1/2 dużego kiwi i 1 łyżką cukru
Do wydrukowania:
Przepis na drink Caipirinha (+4 owocowe wersje)
składniki
tradycyjna caipirinha:
- 1 limonka
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego lub białego cukru można również użyć drobnego cukru do wypieków
- 60 ml cachaça brazylijski rum
- 1 szklanka kostek lodu lub tyle ile zmieści się do szklanki
Caipirinha z mango:
- 1/2 limonki
- 8 1 cm kawałków mango
- 1/2 łyżki cukru lub 1 łyżka jeśli mango nie jest bardzo słodkie
- 60 ml cachaça
- 1 szklanka kostek lodu lub tyle ile zmieści się do szklanki
truskawkowa caipirinha:
- 1/2 limonki
- 2 duże truskawki lub 4 małe letnie truskawki
- 1 łyżka cukru lub 1/2 łyżki jeśli truskawki są bardzo słodkie
- 60 ml cachaça
- 1 szklanka kostek lodu lub tyle ile zmieści się do szklanki
kiwi caipirinha:
- 1/2 limonki
- 1/2 dużego kiwi
- 1 łyżka cukru lub więcej jeśli kiwi nie jest dojrzałe i słodkie
- 60 ml cachaça
- 1 szklanka kostek lodu lub tyle ile zmieści się do szklanki
caipirinha z ananasem:
- 1/2 limonki
- 10 1 cm kawałków świeżego ananasa
- 1 łyżka cukru
- 60 ml cachaça
- 1 szklanka kostek lodu lub tyle ile zmieści się do szklanki
Would you like to save this?
wykonanie
- Dzielimy 1 limonkę na 8 części – najpierw odcinamy skórkę (zieloną i białą część) u góry i na dole limonki, potem przecinamy limonkę na pół wzdłuż. Każdą połówkę znowu przecinamy na pół wzdłuż. Ostrym nożem wycinamy biały środek. Każdą z części przecinamy na pół wszerz – powinniście mieć 8 części.
- Cząstki limonki dodajemy do szklanki razem z cukrem (i ewentualnie owocami jeśli robicie owocową caipirinhe).
- Teraz trzeba utrzeć limonkę z cukrem za pomocą tłuczka barmańskiego (muddlera) lub drewnianej łyżki, tak, żeby limonka puściła jak najwięcej soku.
- Dodajemy 60 ml cachaca i dokładnie mieszamy.
- Dodajemy małe kostki lodu do szklanki (tyle ile się zmieści). Mieszamy jeszcze raz dokładnie.
- Szklankę można udekorować plasterkami limonki (lub kawałkami owoców, jeśli robicie owocową caipirinhe). Można podać z rurkami do picia.
- Saude! (na zdrowie!)
uwagi
- Pamiętaj, aby dostosować smak do swoich upodobań! Limonki różnią się kwaśnością. Najważniejsze w przygotowaniu tego drinku jest balans kwaśnego smaku od limonki, słodkiego od cukru i ostrego smaku alkoholu. Jeśli drink jest za kwaśny trzeba dodać więcej cukru, jak za słodki – wody lub soku z limonki.
- Cukier: można użyć dowolnego cukru: białego, trzcinowego, a nawet cukru pudru lub prostego syropu (cukier z wodą 1:1). Nie polecam brązowego cukru. Najbardziej lubię cukier trzcinowy lub biały, czyli taki jaki używają w Brazylii. Drobniejszy cukier ma taką zaletę, że szybciej rozpuści się w drinku i będzie bardziej równomiernie słodki.
- Lód: możesz użyć kostek lodu lub kruszonego lodu. Wolę kostki lodu (ale raczej małe). Jeśli masz bardzo duże kostki lodu, podziel je na mniejsze kawałki. Tradycyjnie używa się całych kostek i tak przyjemniej pije się drink. Jeśli użyjecie kruszonego lodu lepiej jest podać drink z rurką. Kruszony lód ma tą zaletę, że szybciej się topi, przez co można się trochę dłużej cieszyć drinkiem. Drink można również uzupełnić wodą gazowaną, jeśli chcecie mieć więcej płynu (tradycyjnie dodatkowa woda nie jest dodawana).
- Jakiej szklanki używa się caipirinha: niska szklanka typu old-fashioned (każda niska szklanka będzie ok).
- Drink można również zrobić w shakerze: najpierw trzeba utrzeć limonkę z cukrem, a następnie przełożyć wszystkie składniki do shakera lub dużego słoika, potrząść intensywnie, następnie przełożyć do szklanki. Zaletą tej metody jest to, że wszystkie składniki drinka są dokładnie wymieszane.
- Virgin caipirinha: spróbuj użyć wody gazowanej zamiast cachaca.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
1 komentarz
Sylwia
22 lipca 2021 o 09:01Wow, te drinki wyglądają niesamowicie! Muszę je kiedyś zrobić 😉