Najlepszy przepis na pysznie, mięciutkie kopytka, które rozpływają się w ustach. Są naprawdę proste i szybkie do zrobienia. Najlepiej smakują podsmażone na złoto na patelni, z bułką tartą, sosem grzybowym, lub gulaszem.
Składniki
Żeby przygotować kopytka potrzebujecie jedynie 4 składników: ziemniaków, jajka, mąki i soli (pełna lista składników znajduje się na końcu postu).
Jakie ziemniaki są najlepsze na kopytka:
Koniecznie użyjcie mączystych/skrobiowych ziemniaków, takich jak na puree, jest to typ C. Ziemniaki tego typu są najbardziej sypkie, zawierają najwięcej skrobi. Ich miąższ po ugotowaniu jest suchy, rozsypujący się i wyraźnie mączysty, dzięki czemu nie trzeba do ciasta na kopytka dodawać dużo mąki.
Nie używajcie ziemniaków sałatkowych – one są raczej zwarte po ugotowaniu i ciężko zrobić z nich gładkie i puszyste puree.
Kopytka można zrobić z puree z ziemniaków, które zostało Wam z obiadu, ale muszą to być tylko same ziemniaki, bez masła i mleka.
Co można dodać do ciasta na kopytka: puree z dyni, puree z buraków, puree ze szpinaku, posiekaną pietruszkę lub koperek.
Jaka jest różnica między kopytkami a gnocchi? To dokładnie ten sam przepis! Kopytka i gnocchi różnią się tylko kształtem i tym, z jakimi dodatkami są podawane.
Kopytka bez jajka: wystarczy dodać 1 łyżkę więcej mąki + 1 łyżkę skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej.
Jak zrobić kopytka krok po kroku
KROK 1: Obrać ziemniaki, pokroić na 4-5 cm kawałki i ugotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie (ok. 10-15 minut). Ziemniaki odcedzić z wody i dodać z powrotem do garnka. Postawić garnek z powrotem na ogniu i podgrzewać ziemniaki przez ok. minutę, aż odparuje z nich wilgoć.
KROK 2: Zrobić puree z ziemniaków (ziemniaki powinny być jeszcze ciepłe). Najlepiej zrobić to praską do ziemniaków (na zdjęciu) lub zwykłym tłuczkiem do ziemniaków. Ważne jest, żeby ziemniaki były naprawdę dobrze przetarte i puszyste – wtedy kopytka nie będą grudkowate.
KROK 3: Ziemniaki odstawiamy żeby trochę ostygły (najlepiej żeby były zimne, ale moga być też lekko ciepłe). Do ziemniaków dodać mąkę, sól i lekko rozbełtane jajko.
KROK 4: Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie bez grudek. Ilość mąki podana w przepisie jest umowna – powinno się dodać tyle, żeby ciasto było miękkie, ale jednocześnie dobrze się trzymało i nie kleiło. Ilość potrzebnej mąki zależy od tego jak 'mokre’ są ziemniaki. Staramy się dodać jak najmniej mąki, żeby kopytka były mięciutkie, a nie twarde. Ja zaczynam wyrabianie ciasta od wymieszania łyżką wszystkich składników w misce, potem wyrabiam ciasto ręką w misce a na końcu na stolnicy/dużej desce do krojenia, aż wszystkie składniki się połączą.
KROK 5: Ciasto kładziemy na misce posypanej mąką i dzielimy je na 4 części.
KROK 6: Każdą z części rozwałkowujemy na wałek o grubości ok. 4cm. Ciasto podsypujemy delikatnie mąką, żeby się nie kleiło.
KROK 7: Każdy wałek tniemy ostrym nożem pod kątem na 4-5 cm kopytka. Kluski odkładamy na stolnicę/talerz oprószony mąką.
KROK 8: Gotujemy kopytka: W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Gdy woda się będzie gotować, gotujemy kopytka partiami, po ok. 10-12 kopytek na raz. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię wody gotujemy je jeszcze przez ok. 2-3 minuty, następnie wyławiamy z wody łyżką cedzakową. Czas gotowania zależy od wielkości klusek, jeśli nie jesteście pewni, zawsze można ugotować 1 kluskę na próbę, przekroić ją na pół, żeby sprawdzić czy w środku nie ma surowego ciasta.
Smacznego!
Z czym podać kopytka
na słono:
- roztopione masło lub palone masło (podgrzewamy masło na średnim ogniu aż będzie jasno-brązowe i będzie pachnieć orzechowo)
- bułka tarta
- podsmażona cebulka i boczek
- sos grzybowy
- sos kurkowy
- sos koperkowy
- pieczona kaczka z sosem
- gulasz, pieczeń z sosem, rolady wołowe
- piersi z kurczaka w sosie grzybowo-dyniowym
- jakiekolwiek inne mięsne danie gdzie mamy sos
na słodko:
- bułka tarta + brązowy cukier + cynamon
- sos owocowy, np. truskawkowy (zmiksowane świeże truskawki z cukrem)
jako, że przepis na kopytka jest taki sam jak na włoskie gnocchi, możecie kopytka podać na sposób włoski, np.:
- z sosem marinara i tartym parmezanem
- z palonym masłem z szałwią
- z pesto
- z sosem z gorgonzoli
Porady – jak przygotować najlepsze kopytka (najeważniejsze punkty):
- ziemniaki po ugotowaniu odparowujemy z wilgoci w garnku (podgrzewając je)
- ziemniaki przecieramy przez praskę jak są jeszcze ciepłe
- puree z ziemniaków powinno być gładkie i puszyste, jeśli ziemniaki nie będą dobrze przetarte przez praskę, kopytka mogą być grudkowate
- ziemniaki łączymy z mąką jak ostygną lub są tylko lekko ciepłe
- nie ugniatamy za długo ciasta na kopytka
- dodajemy jak mniej mąki – wtedy kopytka będą mięciutkie i będą rozpływać się w ustach
- wystarczy 1 jajko na 1 kg ziemniaków! wtedy można dodać mniej mąki
Przechowywanie
- Przechowywanie ciasta na kopytka: Ciasto na kopytka można przechowywać w lodówce przez ok. 24h.
- Przechowywanie ugotowanych kopytek: Ugotowane kopytka przechowujemy w lodówce do ok. 3 dni.
- Jak podgrzać kopytka: najlepiej podgrzać je na patelni na maśle na złoto.
- Jak zrobić kopytka z wyprzedzeniem: można zrobić puree z ziemniaków i przechowywać je w lodówce ok 3 dni, następnie połączyć z pozostałymi składnikami.
Jak mrozić kopytka
Kopytka można mrozić surowe lub ugotowane:
- surowe: kładziemy kopytka w odstępach na desce/talerzu podsypanym mąką, przykrywamy luźno folią plastikową, wkładamy do zamrażarki i zostawiamy, aż będą zamrożone (ok. 2h), potem przekładamy do woreczków/pojemników, jak gotować: nie rozmrażamy kopytek tylko wrzucamy zamrożone prosto na gorącą wodę i gotujemy tak jak świeżo przygotowane kopytka
- ugotowane: mrozimy jak opisane wyżej, można je potem rozmrozić w lodówce/na blacie i odgrzać na maśle na patelni lub wrzucić na chwilkę na gotującą się wodę, żeby je rozmrozić i podgrzać
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Najlepszy przepis na kopytka
składniki
- 1 kg ziemniaków mączystych, jak na puree
- 1 jajko
- 200 g mąki + więcej do posypywania
- 1 łyżeczka soli morskiej
Would you like to save this?
wykonanie
- Obrać ziemniaki, pokroić na 4-5 cm kawałki i ugotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie (ok. 10-15 minut). Ziemniaki odcedzić z wody i dodać z powrotem do garnka. Postawić garnek z powrotem na ogniu i podgrzewać ziemniaki przez ok. minutę, aż odparuje z nich wilgoć.
- Zrobić puree z ziemniaków (ziemniaki powinny być jeszcze ciepłe). Najlepiej zrobić to praską do ziemniaków (na zdjęciu) lub zwykłym tłuczkiem do ziemniaków. Ważne jest, żeby ziemniaki były naprawdę dobrze przetarte i puszyste – wtedy kopytka nie będą grudkowate.
- Ziemniaki odstawiamy żeby trochę ostygły (najlepiej żeby były zimne, ale moga być też lekko ciepłe). Do ziemniaków dodać mąkę, sól i lekko rozbełtane jajko.
- Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie bez grudek. Ilość mąki podana w przepisie jest umowna – powinno się dodać tyle, żeby ciasto było miękkie, ale jednocześnie dobrze się trzymało i nie kleiło. Ilość potrzebnej mąki zależy od tego jak 'mokre’ są ziemniaki. Staramy się dodać jak najmniej mąki, żeby kopytka były mięciutkie, a nie twarde. Ja zaczynam wyrabianie ciasta od wymieszania łyżką wszystkich składników w misce, potem wyrabiam ciasto ręką w misce a na końcu na stolnicy/dużej desce do krojenia, aż wszystkie składniki się połączą.
- Ciasto kładziemy na misce posypanej mąką i dzielimy je na 4 części. Każdą z części rozwałkowujemy na wałek o grubości ok. 4cm, ciasto podsypujemy delikatnie mąką, żeby się nie kleiło.
- Każdy wałek tniemy ostrym nożem pod kątem na 4-5 cm kopytka. Kluski odkładamy na stolnicę/talerz oprószony mąką.
- Gotujemy kopytka: W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Gdy woda się będzie gotować, gotujemy kopytka partiami, po ok. 10-12 kopytek na raz. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię wody gotujemy je jeszcze przez ok. 2-3 minuty, następnie wyławiamy z wody łyżką cedzakową. Czas gotowania zależy od wielkości klusek, jeśli nie jesteście pewni, zawsze można ugotować 1 kluskę na próbę, przekroić ją na pół, żeby sprawdzić czy w środku nie ma surowego ciasta.
- Smacznego!
uwagi
- Kopytka można zrobić z puree z ziemniaków, które zostało Wam z obiadu, ale muszą to być tylko same ziemniaki, bez masła i mleka.
- Kopytka bez jajka: wystarczy dodać 1 łyżkę więcej mąki + 1 łyżkę skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej.
- Przechowywanie: Przechowywanie ciasta na kopytka: Ciasto na kopytka można przechowywać w lodówce przez ok. 24h. Przechowywanie ugotowanych kopytek: Ugotowane kopytka przechowujemy w lodówce do ok. 3 dni. Jak podgrzać kopytka: najlepiej podgrzać je na patelni na maśle na złoto. Jak zrobić kopytka z wyprzedzeniem: można zrobić puree z ziemniaków i przechowywać je w lodówce ok 3 dni, następnie połączyć z pozostałymi składnikami.
- Mrożenie: Kopytka można mrozić surowe lub ugotowane: surowe: kładziemy kopytka w odstępach na desce/talerzu podsypanym mąką, przykrywamy luźno folią plastikową, wkładamy do zamrażarki i zostawiamy, aż będą zamrożone (ok. 2h), potem przekładamy do woreczków/pojemników, jak gotować: nie rozmrażamy kopytek tylko wrzucamy zamrożone prosto na gorącą wodę i gotujemy tak jak świeżo przygotowane kopytka, ugotowane: mrozimy jak opisane wyżej, można je potem rozmrozić w lodówce/na blacie i odgrzać na maśle na patelni lub wrzucić na chwilkę na gotującą się wodę, żeby je rozmrozić i podgrzać.
- Kalorie = 1 porcja (1/6 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!
Brak komentarzy