Żurek

Nasz ulubiony przepis na żurek – jest pyszny, pełen smaku, idealnie kwaśny. Podaję go zawsze z jajkami na twardo i ziemniakami. Będzie idealny na Wielkanoc, ale chętnie gotuję go też bez okazji. Składniki: Co potrzebujecie do przygotowania żurku: Najważniejszy składnik to oczywiście zakwas na żurek (żur). Najlepszy będzie domowy – po pierwsze nie ma w nim żadnych dziwnych składników, po drugie możemy kontrolować jak kwaśny ma być. Zakwasy na żurek kupione w sklepie bardzo różnią się smakiem, niektóre smakują ok, a niektóre bardzo źle. Domowy zakwas na żurek to dosłownie 5 minut pracy + 5 dni czekania. Kliknijcie tutaj po przepis na zakwas na żurek. Biała kiełbasa – drugi najważniejszy składnik żurku. Można użyć surowej lub parzonej – sprawdziłam, nie ma różnicy w smaku. Coś wędzonego – używam wędzonego boczku i kawałka wędzonej kiełbasy. Można pominąć te dwa składniki i dodać więcej białej kiełbasy. Można również ugotować bulion na bazie wędzonych żeberek. Bulion – baza zupy. Można użyć bulionu z kurczaka, warzywnego, lub rosołu. Żurek na rosole wychodzi trochę tłusty (zbieram wtedy tłuszcz z jego powierzchni za pomocą ręcznika papierowego). Ziemniaki – wiem, nie każdy dodaje do żurku. Ja sobie bez nich żurku nie wyobrażam. Niektórzy podają żurek z ugotowanymi … Czytaj dalej Żurek