Pyszny niecodzienny sposób na puree z ziemniaków! Do ziemniaków dodajemy kwaśną śmietanę i szczypiorek. To mój ulubiony przepis na puree z ziemniaków.
Możecie je podać z kurczakiem pieczonym z majonezem, kotletami z kurczaka, roladą z indyka lub pieczoną piersią z kurczaka w marynacie cytrynowo-tymiankowej.
Składniki:
Co potrzebujecie:
- ziemniaki – najlepsze będą mączyste (na puree)
- kwaśna śmietana (12%)
- masło
- czosnek w proszku
- mleko
- cienki szczypiorek
Jak zrobić krok po kroku:
Krok 1: Ziemniaki obrać, pokroić na w miarę równe kawałki (ok. 4cm), włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, posolić. Doprowadzić do zagotowania, następnie gotować na nisko-średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Krok 2: Odcedzić ziemniaki z wody i włożyć z powrotem do garnka.
Krok 3: Ugnieść ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków – trzeba to zrobić jak ziemniaki są jeszcze ciepłe. Nie można ich ubijać za długo bo będą gumowe. Można je również rozgnieść praską do ziemniaków.
Krok 4: Do ciepłych ziemniaków dodajemy wszystkie pozostałe składniki – mleko, masło, śmietanę, suszony czosnek, drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy wszystko do połączenia (nie za długo). Doprawiamy lekko pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba.
Smacznego!
Przechowywanie:
Puree z ziemniaków można przechowywać w lodówce do 3 dni. Najlepiej smakuje świeżo przygotowane.
Jak odgrzać puree z ziemniaków: Rozgrzedzić trochę mlekiem (chłodne puree będzie gęstsze), włożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu położyć plasterki masła. Piec w 180 stopniach przez ok. 10 minut, lub aż ziemniaki będą ciepłe.
Inne przepisy na dodatki do obiadu:
- Pieczona dynia z rozmarynem, żurawiną, orzechami i serem feta
- Fasolka szparagowa po francusku
- Zapiekanka z cukinią i serem
- Placki ziemniaczane
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Puree z ziemniaków ze śmietaną i szczypiorkiem
składniki
- 1 kg ziemniaków mączyste
- 1/4 szklanki mleka 60ml/4 łyżki
- 60 g miękkiego masła 4 płaskie łyżki
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 120g
- 6 łyżek drobno posiekanego cienkiego szczypiorku
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Ziemniaki obrać, pokroić na w miarę równe kawałki (ok. 4cm), włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, posolić. Doprowadzić do zagotowania, następnie gotować na nisko-średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Odcedzić ziemniaki z wody i włożyć z powrotem do garnka.
- Ugnieść ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków – trzeba to zrobić jak ziemniaki są jeszcze ciepłe. Nie można ich ubijać za długo bo będą gumowe. Można je również rozgnieść praską do ziemniaków.
- Do ciepłych ziemniaków dodajemy wszystkie pozostałe składniki – mleko, masło, śmietanę, suszony czosnek, drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy wszystko do połączenia (nie za długo). Doprawiamy lekko pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba.
- Smacznego!
Brak komentarzy