Pyszny omlet z tylko 3 składników, robi się go błyskawicznie! Jest świetny dla dorosłych i dla dzieci – jest bez mąki i cukru. Miksujemy blenderem płatki owsiane, dodajemy banan, jajka i znowu miksujemy – gotowe! Omlet jest słodki – banan robi swoje, ale można go polać dodatkowo syropem klonowym i podać z ulubionymi owocami. Blender nie tylko miksuje składniki na jednorodną masę, ale także lekko ubija jajka, dzięki czemu omlet wychodzi mięciutki i puszysty. Bardzo polecam, jest to pyszne śniadanie, na tyle szybkie, że można je zrobić także przed pracą!
Spróbujcie jeszcze moich ulubionych cytrynowych placków z ricottą i malinami lub czekoladowych naleśników z waniliowym serkiem i sosem malinowym.
Puszysty omlet bananowo-owsiany
składniki
omlet:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 średni banan
- 2 duże jajka
- szczypta soli
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilli opcjonalnie
- 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia
do podania:
- syrop klonowy lub miód
- gruszki borówki lub inne owoce
- serek wiejski lub twaróg opcjonalnie
- wiórki kokosowe do posypania
Would you like to save this?
wykonanie
- W małym pojemniku blendera ręcznego z nożykiem w kształcie litery S zmiksować płatki owsiane. (nie musi być bardzo drobno, jak na mąkę, mają być po prostu rozdrobnione).
- Dodać banana pokrojonego na kawałki, jajka, sól i ewentualnie ekstrakt z wanilli.
- Zmiksować, aż masa będzie wymieszana i puszysta.
- Na patelni z nieprzywieralną powłoką (moja ma 23 cm średnicy) rozgrzać olej na średnio-małym ogniu. Gdy patelnia będzie nagrzana wlać przygotowaną masę. (omlet można również usmażyć beztłuszczowo, ale ja lubię smak jaki daje olej kokosowy, dodatkowo omlet ma wtedy lekko chrupiące brzegi i łatwiej się go przewraca).
- Smażyć na małym ogniu kilka minut (można patelnię przykryć pokrywką, żeby omlet się szybciej ściął), jeśli brzegi omletu są już ścięte i złociste to można go przewrócić. Najlepiej zrobić to dwoma łopatkami. Smażyć na drugiej stronię krótko, około 30 sekund. Omlet można też usmażyć w postaci małych placuszków (szczególnie polecane dla dzieci).
- Przełożyć na talerz, nałożyć owoce na omlet i od razu jeszcze ciepły złożyć na pół (jak lekko wystygnie to się złamie).
- Podawać polany syropem klonowym, z ulubionymi owocami i ewentualnie twarogiem / serkiem wiejskim i wiórkami kokosowymi.
- Smacznego!
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
11 komentarzy
Lenak
19 marca 2021 o 08:13Bardzo dobre lecz ja niestety nie mam oleju kokosowego ale polecam podawać z ulubionym jogurtem (ja podałam z owocowym i bananem) Szczerze polecam
Ewula
20 października 2019 o 09:04Świetny,pyszny, szybki w przygotowaniu..zastanawiam się czy można płatki zastąpić np mąką kokosową? I do tego np maliny..Muszę spróbować
Aleksandra
20 października 2019 o 10:45dziękuję! na pewno można zastąpić, mąka kokosowa lubi chłonąć wodę więc nie jestem pewna w jakiej dokładnie ilości trzeba jej dodać, jak spróbujesz to daj znać czy wyszło dobre 🙂
Beata
28 września 2019 o 19:36Super pychota. Córcia go uwielbia przygotowuję jej nawet do szkoły.
Aleksandra
28 września 2019 o 21:01bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz 🙂
Ola
26 kwietnia 2023 o 07:04Szybkie , proste i smaczne.
Zmieniłam kolejność działania:
najpierw zblendowałam jajka z solą na puszysto, potem dodałam płatki i banana.
Podałam z serkiem mascarpone a drugie z kwaskowym dżemem.
Super.
Pawel
1 listopada 2023 o 11:18Dodałem odrobinę mleka owsianego i odżywkę białkową.
Rewelacja.
Magda
16 listopada 2021 o 09:51Bardzo smaczny nawet bez żadnych dodatków, łatwo się smazy w postaci małych placuszków, smażyłam na maśle klarowanym
Marta
6 stycznia 2019 o 19:36Pyszny i błyskawiczny do przygotowania, będziemy robić ten omlet jeszcze nie raz
Aleksandra
7 stycznia 2019 o 10:33Super 🙂 my też to bardzo lubimy 🙂
Aleksandra
7 stycznia 2019 o 10:34Super 🙂 my też go bardzo lubimy 🙂