Impreza/ meksykańska i tex-mex/ mięso/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ Sylwester

Quesadilla – tortille z kurczakiem, serem i warzywami

26 grudnia 2018 | Ostatnia aktualizacja: 20 marca 2020 przez Aleksandra

Quesadilla to meksykańskie danie składające się z tortilli zapiekanych serem (queso to po hiszpańsku ser) i innymi dodatkami. Quesadilla z kurczakiem świetnie nadają się na obiad lub jako przystawka na imprezę. Tortille podaję z orzeźwiającym dipem z kwaśnej śmietany, jogurtu i soku z limonki.

Quesadilla – tortille z kurczakiem, serem i warzywami

Kluczem do dobrej tortilli jest duża ilość sera, który skleja całe nadzienie i sprawia, że się nie rozsypuje. Ja lubię je najbardziej z serem cheddar ale każdy inny żółty ser się sprawdzi (pod warunkiem, że się topi). Bardzo lubię robić quesadillas z pojedynczej tortilli, a nie z dwóch, bo łatwiej się je przewraca. Kurczak jest mięciutki i idealnie doprawiony. Do niego dodałam dużą ilość warzyw – moje ostatnio ulubione połączenie pieczarek, papryki i kukurydzy.

quesadillas zanurzane w dipie jogurtowym

Jako deser idealne byłyby popularne w Meksyku (i ogólnie w całej Ameryce Łacińskiej) i Hiszpanii – Churros z sosem czekoladowym.

Jeśli szukacie innego pomysłu na tortille to polecam ten przepis: tortille z kurczakiem i salsą pomidorową. Są przepyszne!

Quesadilla – tortille z kurczakiem, serem i warzywami – krok po kroku:

Quesadilla – tortille z kurczakiem, serem i warzywami

Przepis na quesadilla – pyszne tortille nadziane mięciutkim i świetnie doprawionym kurczakiem z dodatkiem podsmażonych pieczarek, papryki, kukurydzy i dużej ilości pysznego sera.
quesadillas
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 3 votes
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 35 min
porcje 2 duże porcje
kalorie 2251kcal

składniki

kurczak:

  • 2 małe piersi z kurczaka 300g lub 1 duża
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

pozostałe składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 200 g pieczarek najlepsze są brunatne
  • 2 czubate łyżki kukurydzy z puszki 60g
  • 200 g żółtego sera cheddar, emmentaler lub inny żółty ser, który się topi
  • 4 duże tortille

sos:

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Kurczaka pokroić w małą kostkę. W małej miseczce wymieszać przyprawy i natrzeć nimi kurczaka.
  • Na dużej patelni rozgrzać na największym ogniu łyżkę oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 3 min nie przewracając (ma się zabrązowić), potem przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze kilka minut, aż będzie scięty. Przełożyć na talerz.
  • W czasie jak kurczak się smaży, pokroić pieczarki na ½ cm półplasterki, a paprykę w drobną kostkę. Dodać na patelnię, rozłożyć równą warstwą. Smażyć bez przewracania 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, smażyć, mieszając od czasu do czasu jeszcze 5 minut, aż pieczarki i papryka będą zabrązowione i miękkie. Przełożyć na talerz.
  • Kurczaka, pieczarki i paprykę lekko ostudzić, dodać kukurydzę, wymieszać ze startym na grubych oczkach tarki serem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Nadzienie podzielić na 4 części i rozłożyć na połowie każdej tortilli. Nadzienie lekko ugnieść, żeby było bardziej zbite.
  • Tortille złożyć na pół i smażyć po dwie na patelni rozgrzanej na średnim ogniu, z dwóch stron, na małej ilości tłuszczu. Tortille mają być zabrązowione z dwóch stron, a ser stopiony.
  • Tortille przełożyć na talerz. Jeszcze ciepłe lekko posolić i pokroić na dwie lub cztery części.
  • Składniki sosu wymieszać i podawać z quesadillą.
  • Smacznego!

uwagi

– Nadzienie do tortilli możecie przygotować np. dzień wcześniej i przed samym podaniem tylko podgrzewać w tortillach na patelni.
– Gotowe quesadillas smakują również dobrze zimne, ale nie mogą za długo leżeć bo tortille zrobią się miękkie, a nie chrupiące. Ewentualnie można je odgrzać, ale najlepiej smakują świeżo po zrobieniu.
Rodzaj obiad
Kuchnia meksykańska, tex-mex
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Zobacz także

3 komentarze

  • Odpowiedz
    Ewa
    3 czerwca 2021 o 16:16

    5 gwiazdek
    Świetne, Brat powiedzial że to najlepsze danie jakie kiedykolwiek u mnie jadł zamiast smażenia na końcu wstawiłam na 5 minut do piekarnika na 180 stopni

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      3 czerwca 2021 o 16:24

      Z piekarnika też są świetne, ja je najpierw smaruję z dwóch stron roztopionym masłem potem piekę ok. 5 min w 220 stopniach aż są zabrązowione i chrupiące.

  • Odpowiedz
    Aga
    29 listopada 2020 o 09:31

    5 gwiazdek
    Pyszne, polecam!! 🙂

  • 5 from 3 votes (1 rating without comment)

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here