Quesadilla to meksykańskie danie składające się z tortilli zapiekanych serem (queso to po hiszpańsku ser) i innymi dodatkami. Quesadilla z kurczakiem świetnie nadają się na obiad lub jako przystawka na imprezę. Tortille podaję z orzeźwiającym dipem z kwaśnej śmietany, jogurtu i soku z limonki.
Kluczem do dobrej tortilli jest duża ilość sera, który skleja całe nadzienie i sprawia, że się nie rozsypuje. Ja lubię je najbardziej z serem cheddar ale każdy inny żółty ser się sprawdzi (pod warunkiem, że się topi). Bardzo lubię robić quesadillas z pojedynczej tortilli, a nie z dwóch, bo łatwiej się je przewraca. Kurczak jest mięciutki i idealnie doprawiony. Do niego dodałam dużą ilość warzyw – moje ostatnio ulubione połączenie pieczarek, papryki i kukurydzy.
Jako deser idealne byłyby popularne w Meksyku (i ogólnie w całej Ameryce Łacińskiej) i Hiszpanii – Churros z sosem czekoladowym.
Jeśli szukacie innego pomysłu na tortille to polecam ten przepis: tortille z kurczakiem i salsą pomidorową. Są przepyszne!
Quesadilla – tortille z kurczakiem, serem i warzywami – krok po kroku:
Quesadilla – tortille z kurczakiem, serem i warzywami
składniki
kurczak:
- 2 małe piersi z kurczaka 300g lub 1 duża
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonego czosnku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju do smażenia
pozostałe składniki:
- 1 czerwona papryka
- 200 g pieczarek najlepsze są brunatne
- 2 czubate łyżki kukurydzy z puszki 60g
- 200 g żółtego sera cheddar, emmentaler lub inny żółty ser, który się topi
- 4 duże tortille
sos:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 12 %
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Kurczaka pokroić w małą kostkę. W małej miseczce wymieszać przyprawy i natrzeć nimi kurczaka.
- Na dużej patelni rozgrzać na największym ogniu łyżkę oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 3 min nie przewracając (ma się zabrązowić), potem przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze kilka minut, aż będzie scięty. Przełożyć na talerz.
- W czasie jak kurczak się smaży, pokroić pieczarki na ½ cm półplasterki, a paprykę w drobną kostkę. Dodać na patelnię, rozłożyć równą warstwą. Smażyć bez przewracania 3 minuty. Doprawić solą i pieprzem, smażyć, mieszając od czasu do czasu jeszcze 5 minut, aż pieczarki i papryka będą zabrązowione i miękkie. Przełożyć na talerz.
- Kurczaka, pieczarki i paprykę lekko ostudzić, dodać kukurydzę, wymieszać ze startym na grubych oczkach tarki serem. Doprawić solą i pieprzem.
- Nadzienie podzielić na 4 części i rozłożyć na połowie każdej tortilli. Nadzienie lekko ugnieść, żeby było bardziej zbite.
- Tortille złożyć na pół i smażyć po dwie na patelni rozgrzanej na średnim ogniu, z dwóch stron, na małej ilości tłuszczu. Tortille mają być zabrązowione z dwóch stron, a ser stopiony.
- Tortille przełożyć na talerz. Jeszcze ciepłe lekko posolić i pokroić na dwie lub cztery części.
- Składniki sosu wymieszać i podawać z quesadillą.
- Smacznego!
uwagi
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
3 komentarze
Ewa
3 czerwca 2021 o 16:16Świetne, Brat powiedzial że to najlepsze danie jakie kiedykolwiek u mnie jadł zamiast smażenia na końcu wstawiłam na 5 minut do piekarnika na 180 stopni
Aleksandra
3 czerwca 2021 o 16:24Z piekarnika też są świetne, ja je najpierw smaruję z dwóch stron roztopionym masłem potem piekę ok. 5 min w 220 stopniach aż są zabrązowione i chrupiące.
Aga
29 listopada 2020 o 09:31Pyszne, polecam!! 🙂