Quesadillas to meksykańskie tortille wypełnione serem i różnymi dodatkami. W tym przepisie połączyłam brokuły z serem cheddar, które doprawiłam czosnkiem i bazylią. To tylko kilka składników ale danie jest naprawdę przepyszne. Możecie je przygotować jako szybki obiad lub jako przekąskę na imprezę.
Co potrzebujecie:
Jak zrobić wegetariańskie quesadillas z brokułami i serem krok po kroku:
- Brokuł kroimy na małe i cienkie różyczki (nie mogą być zbyt grube w przekroju bo będą potrzebować zbyt dużo czasu żeby się ugotować).
- Smażymy brokuł – to najważniejszy etap przepisu. Brokuł musi być porządnie zabrązowiony żeby dobrze smakował. Ważne jest żeby nie był za bardzo stłoczony na patelni – wtedy będzie się brązowił, a nie dusił. Na zdjęciu powyżej brokuł jest dosyć stłoczony – po prostu na tej patelni (emaliowa patelnia z cienkim dnem) wszystko idealnie i bardzo szybko się brązowi (czasami jest to zaletą, czasami wadą!). Jeśli smażyłabym tego brokuła na innej patelni prawdopodobnie musiałabym go smażyć w dwóch turach. Jak brokuł już będzie gotowy dodajemy czosnek i bazylię i smażymy jeszcze minutę.
3. Teraz składamy tortille. W tym przepisie użyłam małych tortilli, więc używam 2 małych tortilli do zrobienia jednej quesadilli. Jeśli macie duże placki tortilli lepiej jest użyć tylko 1 tortilli na 1 quesadillę (składamy ją na pół), bo taką dużą quesadillę nie sposób jest przewrócić na drugą stronę bez wysypania się jej zawartości. W tym poście na quesadillę z kurczakiem możecie zobaczyć na zdjęciach o czym mówię (piszę).
Na jeden mały placek tortilli nakładamy 1/3 szklanki tartego sera, potem 1/2 szklanki brokułów, potem 1/3 szklanki sera i przykrywamy drugim plackiem tortilli.
7. Smażymy tortille na złoto z dwóch stron.
8. Przekładamy na deskę do krojenia i kroimy na 8 części (trójkątów).
Smacznego!
Z czym podajemy:
Danie najlepiej jest podać z salsą pomidorową (jest to prosty meksykański sos/dip zrobiony z pomidorów, chili, kolendry, czosnku, kuminu, ja akurat użyłam gotowego sosu).
Polecam również prosty sos jogurtowy z czosnkiem i ziołami, który podawałam w tym przepisie na pieczonego pstrąga.
Quesadillas (tortille) z brokułami i serem
składniki
- 8 małych tortilli około 18 cm średnicy
- 250 g sera cheddar lub inny np. emmentaler
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 1 brokuł 500g
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Would you like to save this?
wykonanie
- Posiekać brokuły w bardzo małe różyczki (nie mogą być zbyt grube w przekroju bo będą potrzebować zbyt dużo czasu żeby się ugotować). Można również użyć łodygi brokuła – trzeba obrać ją z grubej skórki i pociąć na 1 cm kawałki. Zetrzeć ser na dużych oczkach tarki. Czosnek drobno posiekać.
- Rozgrzać 2 łyżki oleju na dużej patelni. Dodać posiekane brokuły. Smażyć na największym ogniu, mieszająć od czasu do czasu, aż brokuły będą miękkie, zarumienione ale wciąż trochę chrupiące. Zajmie to ok. 10 minut. Jak brokuły będą już zabrązowione, ale nadal za twarde, można dodać niewielką ilość wody na patelni i dusić brokuły, aż będą miękkie.
- Dodać posiekany czosnek i suszoną bazylię. Smażyć, mieszając, przez ok. minutę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Brokuły przekładamy na talerz, patelnie zdjąć chwilowo z ognia.
- Składamy quesadillę: Jeśli macie małe tortille: posypać je 1/3 szklanki sera, na to dajemy 1/2 szklanki brokułów, potem kolejne 1/3 sera (wszystkie składniki rozkładamy równą warstwą). Na wierzchu kładziemy drugi placek tortilla. Jeśli macie duże tortille: na 1/2 tortilli rozkładamy takie same warstwy, następnie składamy placek na pół. (Do małej quesadilli używamy 2 małych tortilli, a do dużej jeden duży placek złożony na pół. Duże quesadille złożone z 2 placków tortilli są bardzo ciężkie do przewrócenia.)
- Powtórzyć z pozostałą ilością składników.
- Podsmażamy quesadillę: Oczyścić patelnię ręcznikiem papierowym i podgrzać łyżkę oleju. Jak będzie gorący kładziemy quesadillę na patelni. Od razu ruszamy tortilą na boki, żeby mieć pewność, że nie przywarła do patelni. Smażyć ok. 1-2 minuty na średnim ogniu lub aż tortilla będzie lekko zabrązowiona, następnie odwrócić ją na drugą stronę za pomocą dwóch łopatek i smażyć aż będzie zabrązowiona na drugiej stronie a ser będzie stopiony.
- Przenieść quesadillę na deskę do krojenia. Lekko posypać solą z zewnątrz. Pociąć na 8 części (8 trójkątów) – świetnie nadaje się do tego nóż do pizzy.
- Podawać z salsą pomidorową / sosem pomidorowym.
- Smacznego!
uwagi
- Liczba kalorii: 1 porcja (1/2 przepisu).
- Jak zrobić z wyprzedzeniem: można usmażyć brokuły wcześniej, a potem podsmażyć tortille z serem tuż przed podaniem.
- Świetnym dodatkiem byłaby również kukurydza lub podsmażona pierś z kurczaka.
- Z czym podać: najlepiej z salsą pomidorową (meksykański sos/dip pomidorowy), lub prosty sos jogurtowy z czosnkiem i ziołami.
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
4 komentarze
Krzysztof
5 grudnia 2020 o 09:55Baaaardzo smaczny przepis. Moja 10cioletnia córka i „trochę” starsza żonka dwa razy dokładały sobie na talerz
Aleksandra
5 grudnia 2020 o 12:50super!
DomologiaStosowana
5 maja 2020 o 05:33Ekstra przepis! Zrobiłam w weekend, całej rodzinie bardzo smakowało!
Aleksandra
5 maja 2020 o 06:35super!