Pyszny pomysł na kaszę quinoa! Quinoa po meksykańsku to kasza gotowana z pomidorami w puszce, z dodatkiem fasoli, kukurydzy, papryki i aromatycznych przypraw. Kasza przykryta jest pysznym, ciągnącym się serem cheddar. Podałam ją z jajkami sadzonymi, plasterkami awokado i jogurtem. Wszystko gotujemy w 1 garnku!
Składniki:
Oto co potrzebujecie do zrobienia kaszy quinoa po meksykańsku:
Kaszę po meksykańsku można podać np. z jajkami sadzonymi jako obiad wegetariański, lub jako dodatek do dania głównego. Można przepis również zmodyfikować dodając:
- Kurczaka – Przyprawić kurczaka przyprawami podobnymi jak w przepisie, solą i pieprzem, podsmażyć na patelni i przełożyć na talerz. Na tej samej patelni przygotować danie dalej tak jak w przepisie.
- Mięso mielone – mięso przyprawić przyprawami podobnymi jak w przepisie, solą i pieprzem, podsmażyć na patelni, następnie na tej samej patelni przygotować danie dalej tak jak w przepisie (mięsa nie trzeba przekładać na talerz, może się gotować z pozostałymi składnikami).
- Krewetki – przygotować danie jak w przepisie do momentu nakładania sera. Na ugotowaną kaszę nałożyć surowe, doprawione przyprawami, solą i pieprzem krewetki, posypać serem, przykryć i dusić kilka minut, aż ser się stopi i krewetki będą ugotowane.
Jak zrobić krok po kroku:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek bardzo drobno, paprykę w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać paprykę i cebulę. Smażyć na średnio-wysokim ogniu przez ok. 5 minut, aż cebula będzie miękka. Dodać czosnek i przyprawy, smażyć ok. 30 sekund, mieszając.
Kaszę quinoa porządnie opłukać zimną wodą na sitku, następnie dodać na patelnię razem z bulionem i pomidorami z puszki. Doprawić lekko solą i pieprzem, wymieszać, doprowadzić do zagotowania. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Dodać fasolę z puszki (odcedzoną), kukurydzę, posiekaną kolendrę i sok z cytryny/limonki.
Wymieszać, jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.
Posypać tartym serem, przykryć pokrywką i gotować jeszcze na małym ogniu przez kilka minut, aż ser się stopi.
Podawać z jajkami sadzonymi, plasterkami awokado i jogurtem/kwaśną śmietaną.
Smacznego!
Przechowywanie: Kasza świetnie się odgrzewa, wystarczy skropić ją wodą, przykryć i podgrzewać na małym ogniu aż będzie ciepła. Można ją również zamrozić.
Inne przepisy w stylu meksykańskim:
- Śniadaniowe tacos (tortille z jajecznicą i chorizo)
- Quesadillas (tortille) z brokułami i serem
- Tacos z rybą i salsą z mango
- Pieczone Fajitas z kurczaka (kurczak po meksykańsku z papryką i cebulą)
- Quesadilla – tortille z kurczakiem, serem i warzywami
Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.
Quinoa po meksykańsku
składniki
quinoa:
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1 średnia cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1.5 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1.5 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne lub do smaku
- 1 szklanka kaszy quinoa 190g, wypłukana na sitku
- 1 szklanka bulionu 250ml
- 1 puszka pomidorów 400g
- 1 puszka czerwonej fasoli odcedzona
- 1/2 puszki kukurydzy odcedzona
- 1 łyżeczka soku z limonki/cytryny
- 2 łyżki posiekanej kolendry opcjonalnie
- sól i pieprz do smaku
- 100 g tartego sera cheddar lub innego sera żółtego
do podania:
- awokado
- kwaśna śmietana/jogurt
- jajka sadzone
Would you like to save this?
wykonanie
- Cebulę pokroić w kostkę, czosnek bardzo drobno, paprykę w kostkę.
- Rozgrzać olej na patelni, dodać paprykę i cebulę. Smażyć na średnio-wysokim ogniu przez ok. 5 minut, aż cebula będzie miękka.
- Dodać czosnek i przyprawy, smażyć ok. 30 sekund, mieszając.
- Kaszę quinoa porządnie opłukać zimną wodą na sitku, następnie dodać na patelnię razem z bulionem i pomidorami z puszki. Doprawić lekko solą i pieprzem, wymieszać, doprowadzić do zagotowania. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
- Dodać fasolę z puszki (odcedzoną), kukurydzę, posiekaną kolendrę i sok z cytryny/limonki. Wymieszać, jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.
- Posypać tartym serem, przykryć pokrywką i gotować jeszcze na małym ogniu przez kilka minut, aż ser się stopi.
- Podawać z jajkami sadzonymi, plasterkami awokado i jogurtem/kwaśną śmietaną.
- Smacznego!
uwagi
- Przechowywanie: Kasza świetnie się odgrzewa, wystarczy skropić ją wodą, przykryć i podgrzewać na małym ogniu aż będzie ciepła. Można ją również zamrozić.
- Kalorie = 1/4 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia (jajka i dodatki nie są wliczone).
2 komentarze
Sylwia
28 stycznia 2021 o 12:51Zrobiłam dziś na obiad. Efekt końcowy WOW!!!, mega pyszne. Awokado jest tu jak wisienka na torcie. Chłopcy początkowo kręcili nosem na składniki więc naszykowałam pojemnik do zamrożenia … i nie było co zamrozić, bo jedna dokładka, potem druga … Dzięki za inspirację!
Aleksandra
28 stycznia 2021 o 14:57super, dzięki za komentarz!