meksykańska i tex-mex/ OBIAD/ obiad w około 30 min na stole/ WEGETARIAŃSKI OBIAD

Quinoa po meksykańsku

4 stycznia 2021 przez Aleksandra

Pyszny pomysł na kaszę quinoa! Quinoa po meksykańsku to kasza gotowana z pomidorami w puszce, z dodatkiem fasoli, kukurydzy, papryki i aromatycznych przypraw. Kasza przykryta jest pysznym, ciągnącym się serem cheddar. Podałam ją z jajkami sadzonymi, plasterkami awokado i jogurtem. Wszystko gotujemy w 1 garnku!

Quinoa po meksykańsku nabierana łyżką z patelni do smażenia.

Składniki:

Oto co potrzebujecie do zrobienia kaszy quinoa po meksykańsku:

Składniki potrzebne do przygotowania quinoa po meksykańsku.

Kaszę po meksykańsku można podać np. z jajkami sadzonymi jako obiad wegetariański, lub jako dodatek do dania głównego. Można przepis również zmodyfikować dodając:

  • Kurczaka – Przyprawić kurczaka przyprawami podobnymi jak w przepisie, solą i pieprzem, podsmażyć na patelni i przełożyć na talerz. Na tej samej patelni przygotować danie dalej tak jak w przepisie.
  • Mięso mielone – mięso przyprawić przyprawami podobnymi jak w przepisie, solą i pieprzem, podsmażyć na patelni, następnie na tej samej patelni przygotować danie dalej tak jak w przepisie (mięsa nie trzeba przekładać na talerz, może się gotować z pozostałymi składnikami).
  • Krewetki – przygotować danie jak w przepisie do momentu nakładania sera. Na ugotowaną kaszę nałożyć surowe, doprawione przyprawami, solą i pieprzem krewetki, posypać serem, przykryć i dusić kilka minut, aż ser się stopi i krewetki będą ugotowane.

Jak zrobić krok po kroku:

Cebula z papryką podsmażone na patelni. Bulion dolewany do kaszy quinoa i pomidorów na patelni.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek bardzo drobno, paprykę w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać paprykę i cebulę. Smażyć na średnio-wysokim ogniu przez ok. 5 minut, aż cebula będzie miękka. Dodać czosnek i przyprawy, smażyć ok. 30 sekund, mieszając.

Kaszę quinoa porządnie opłukać zimną wodą na sitku, następnie dodać na patelnię razem z bulionem i pomidorami z puszki. Doprawić lekko solą i pieprzem, wymieszać, doprowadzić do zagotowania. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut.

Kasza quinoa, fasola i kukurydza na patelni.

Dodać fasolę z puszki (odcedzoną), kukurydzę, posiekaną kolendrę i sok z cytryny/limonki.

Wymieszać, jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.

Ugotowana kasza quinoa na patelni przykryta serem.

Posypać tartym serem, przykryć pokrywką i gotować jeszcze na małym ogniu przez kilka minut, aż ser się stopi.

Podawać z jajkami sadzonymi, plasterkami awokado i jogurtem/kwaśną śmietaną.

Smacznego!

Przechowywanie: Kasza świetnie się odgrzewa, wystarczy skropić ją wodą, przykryć i podgrzewać na małym ogniu aż będzie ciepła. Można ją również zamrozić.

Quinoa po meksykańsku na zielonym talerzu z jajkiem sadzonym i awokado.

Inne przepisy w stylu meksykańskim:

Wypróbowałaś/-eś ten przepis? Zostaw mi proszę komentarz i napisz czy Ci smakowało. Na pewno pomoże to innym czytelnikom, a mi będzie bardzo miło! Przepis możesz również ocenić i dodać zdjęcie przygotowanego dania.

Quinoa po meksykańsku

Quinoa po meksykańsku to kasza gotowana z pomidorami w puszce, z dodatkiem fasoli, kukurydzy, papryki i aromatycznych przypraw. Kasza przykryta jest pysznym, ciągnącym się serem cheddar. Wszystko gotujemy w 1 garnku!
Mexican quinoa in a frying pan.
Drukuj przepis

RATE THE RECIPE

(click on the stars)

5 from 1 vote
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 25 min
całkowity czas 30 min
porcje 4 porcje
kalorie 487kcal
autor Aleksandra

składniki

quinoa:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1.5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1.5 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne lub do smaku
  • 1 szklanka kaszy quinoa 190g, wypłukana na sitku
  • 1 szklanka bulionu 250ml
  • 1 puszka pomidorów 400g
  • 1 puszka czerwonej fasoli odcedzona
  • 1/2 puszki kukurydzy odcedzona
  • 1 łyżeczka soku z limonki/cytryny
  • 2 łyżki posiekanej kolendry opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g tartego sera cheddar lub innego sera żółtego

do podania:

  • awokado
  • kwaśna śmietana/jogurt
  • jajka sadzone

Would you like to save this?

We'll email this post to you, so you can come back to it later!

wykonanie

  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek bardzo drobno, paprykę w kostkę.
  • Rozgrzać olej na patelni, dodać paprykę i cebulę. Smażyć na średnio-wysokim ogniu przez ok. 5 minut, aż cebula będzie miękka.
  • Dodać czosnek i przyprawy, smażyć ok. 30 sekund, mieszając.
  • Kaszę quinoa porządnie opłukać zimną wodą na sitku, następnie dodać na patelnię razem z bulionem i pomidorami z puszki. Doprawić lekko solą i pieprzem, wymieszać, doprowadzić do zagotowania. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
  • Dodać fasolę z puszki (odcedzoną), kukurydzę, posiekaną kolendrę i sok z cytryny/limonki. Wymieszać, jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.
  • Posypać tartym serem, przykryć pokrywką i gotować jeszcze na małym ogniu przez kilka minut, aż ser się stopi.
  • Podawać z jajkami sadzonymi, plasterkami awokado i jogurtem/kwaśną śmietaną.
  • Smacznego!

uwagi

  • Przechowywanie: Kasza świetnie się odgrzewa, wystarczy skropić ją wodą, przykryć i podgrzewać na małym ogniu aż będzie ciepła. Można ją również zamrozić.
  • Kalorie = 1/4 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia (jajka i dodatki nie są wliczone).
Rodzaj danie główne, dodatek do obiadu
Kuchnia inspirowana kuchnią meksykańską
Tried this Recipe? Rate the Recipe and tell us what you think in the Comments!

Zobacz także

2 komentarze

  • Odpowiedz
    Sylwia
    28 stycznia 2021 o 12:51

    5 gwiazdek
    Zrobiłam dziś na obiad. Efekt końcowy WOW!!!, mega pyszne. Awokado jest tu jak wisienka na torcie. Chłopcy początkowo kręcili nosem na składniki więc naszykowałam pojemnik do zamrożenia … i nie było co zamrozić, bo jedna dokładka, potem druga … Dzięki za inspirację!

    • Odpowiedz
      Aleksandra
      28 stycznia 2021 o 14:57

      super, dzięki za komentarz!

    5 from 1 vote

    Dodaj komentarz

    Recipe Rating - click on the stars!




    Maksymalna wielkość pliku: 1 MB. Możesz uploadować: zdjęcia. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here